Πέθανε Πρωθυπουργός, αλλά το παλάτι είχε ήδη διαλέξει ποιος θα κυβερνήσει. Η ιστορία του Παπάγου που έγραψε το τέλος μιας εποχής
Ήταν ο μοναδικός Στρατάρχης της Ελλάδας και Πρωθυπουργός με ισχυρή λαϊκή εντολή. Αλλά όταν πέθανε, το παλάτι αγνόησε τους συνεργάτες του και διόρισε Καραμανλή. Η ιστορία πίσω από την αλλαγή εποχής.
Ήταν ο μόνος Έλληνας που απέκτησε ποτέ τον τίτλο του Στρατάρχη. Τον κέρδισε όχι μόνο σε πεδίο μάχης αλλά και στην πιο δύσκολη εποχή της ελληνικής Ιστορίας. Ο Αλέξανδρος Παπάγος δεν ήταν ένας απλός στρατιωτικός. Ήταν ο άνθρωπος που σήκωσε το βάρος του ελληνοϊταλικού πολέμου, πολέμησε τον ναζισμό και οδήγησε τις ελληνικές δυνάμεις στην τελική επικράτηση του Εμφυλίου. Και ύστερα, όταν όλοι νόμιζαν πως θα αποσυρθεί ένδοξα, έκανε το μεγάλο βήμα στην πολιτική.
Δεν τον ήθελε το Παλάτι. Δεν τον εμπιστευόταν ο Βασιλιάς Παύλος. Η είδηση της καθόδου του Παπάγου στην πολιτική χτύπησε σαν κεραυνός στα Ανάκτορα. Ο ίδιος είχε διαβεβαιώσει προσωπικά τον Βασιλιά ότι δεν θα πολιτευτεί. Το ίδιο βράδυ που υπέβαλε την παραίτησή του από τον Στρατό, το ανακοίνωσε στο ραδιόφωνο. Την επόμενη μέρα, έγινε απόπειρα στρατιωτικού κινήματος υπέρ του. Ο Παπάγος πήγε μόνος του στο υπουργείο και διέταξε τους αξιωματικούς να επιστρέψουν στους στρατώνες.
Το 1952 εκλέγεται Πρωθυπουργός με τεράστια πλειοψηφία. Το κόμμα του, ο Ελληνικός Συναγερμός, παίρνει σχεδόν 50%. Ο Παπάγος κυβερνά μια Ελλάδα καθημαγμένη, αναλαμβάνει τις πρώτες κινήσεις για την υπόθεση της Κύπρου και επιχειρεί οικονομική σταθεροποίηση με τολμηρές κινήσεις. Αλλά το παλάτι παραμένει απέναντί του. Η μεταξύ τους ρήξη δεν θεραπεύεται ποτέ.
Τον Σεπτέμβριο του 1955, ο Παπάγος αρρωσταίνει. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Τον Οκτώβριο πεθαίνει, ξαφνικά. Και δεν γίνεται νεκροψία. Ενώ ήταν ακόμη Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Τα αίτια του θανάτου του έμειναν για πάντα αδιευκρίνιστα. Ήταν 71 ετών. Πριν προλάβει το κόμμα του να συνέλθει και να αποφασίσει νέο αρχηγό, ο Βασιλιάς Παύλος έχει ήδη αποφασίσει.
Ο Καραμανλής, που μέχρι τότε δεν ήταν πρωτοκλασάτο όνομα, καλείται αιφνιδίως να αναλάβει την πρωθυπουργία. Δημοσίευμα του 1958 αποκαλύπτει πως είχε υπογράψει μυστικό μνημόνιο με Αγγλία και ΗΠΑ για τη γραμμή που θα ακολουθούσε στο Κυπριακό. Η επιλογή του έγινε χωρίς να περιμένουν τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Παπάγου. Οι Στεφανόπουλος και Κανελλόπουλος, οι φυσικοί του διάδοχοι, παρακάμπτονται.
Ο Παπάγος είχε ξεκινήσει ως ήρωας της Πίνδου. Πέρασε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Τιμήθηκε ως νικητής του Εμφυλίου. Κυβέρνησε τη χώρα με λαϊκή εντολή. Και όταν πέθανε, το ίδιο βράδυ άρχισε ήδη να γράφεται η επόμενη εποχή. Χωρίς αυτόν.