MUST READ

Πλήρωσε μόνος του για να γυρίσει την ταινία γιατί η νυφίτσα το Χόλιγουντ δεν ήθελε να τα βάλει με τη Γερμανία

Ο Τσάπλιν δεν φοβήθηκε να τα βάλει με τον Χίτλερ. Το Χόλιγουντ όμως, φοβήθηκε
Πλήρωσε μόνος του για να γυρίσει την ταινία γιατί η νυφίτσα το Χόλιγουντ δεν ήθελε να τα βάλει με τη Γερμανία

Το 1940, ενώ η Ευρώπη καιγόταν από τις φλόγες του ναζισμού και η Αμερική σφύριζε αδιάφορα, ένας κοντός άντρας με μουστάκι και καπέλο αποφάσισε να χτυπήσει τον Χίτλερ με το πιο ισχυρό όπλο που διέθετε: τη σάτιρα. Ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο παγκόσμιος βασιλιάς του βωβού κινηματογράφου, αποφασίζει να χρηματοδοτήσει μόνος του το πιο επικίνδυνο και θαρραλέο πρότζεκτ της καριέρας του. Η ταινία “Ο Μεγάλος Δικτάτωρ” δεν ήταν απλώς μια κωμωδία, ήταν ένας ευθύβολος, μετωπικός και θανάσιμα ακριβής χλευασμός του ναζιστικού καθεστώτος, σε μια εποχή που κανείς άλλος στο Χόλιγουντ δεν ήθελε να κάνει το παραμικρό που θα μπορούσε να ενοχλήσει τον Χίτλερ.

Τα στούντιο της εποχής είχαν ήδη βαθιές οικονομικές σχέσεις με τη ναζιστική Γερμανία. Η ΜGM, η Paramount και η 20th Century Fox διατηρούσαν παραρτήματα στο Βερολίνο, λογόκριναν ακόμα και τις αφίσες τους, και προσπαθούσαν να αποφύγουν οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε να εξοργίσει το καθεστώς. Επικράτησε ο φόβος, το χρήμα και η διπλωματία της σιωπής. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Τσάπλιν, με προσωπικά του χρήματα, στήνει ένα κινηματογραφικό σκηνικό όπου υποδύεται δύο ρόλους: έναν Εβραίο κουρέα που καταδιώκεται και έναν καραγκιοζο-Χίτλερ που κυβερνά με υστερία και βλακεία. Η ταινία όχι μόνο σατίριζε τον Φύρερ, αλλά γελοιοποιούσε και τις ίδιες τις δομές του φασισμού, σε μια εποχή που οι περισσότεροι ακόμα έκαναν πως δεν βλέπουν.

Το στοίχημα ήταν τεράστιο. Το 1939 ο Χίτλερ είχε ήδη κατακτήσει την Πολωνία και τρομοκρατούσε όλη την Ευρώπη. Ο Τσάπλιν ήξερε πως θα μπορούσε να καταστρέψει την καριέρα του. Αμερικάνοι πολιτικοί τον προειδοποιούσαν. Ο αμερικανικός τύπος ήταν διχασμένος. Και όμως, εκείνος προχώρησε. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν λίγους μήνες πριν η Αμερική μπει στον πόλεμο. Το σενάριο άλλαξε δεκάδες φορές και πολλοί από τους συνεργάτες του ανησυχούσαν ότι το αποτέλεσμα θα εξόργιζε όχι μόνο τους Ναζί αλλά και το κοινό.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η σκηνή με την ομιλία στο τέλος της ταινίας, όπου ο κουρέας-σωσίας του Χίνκελ καλεί την ανθρωπότητα να ενωθεί και να πολεμήσει το μίσος με την καλοσύνη, είναι μία από τις πιο δυνατές κινηματογραφικές ρητορικές όλων των εποχών. Δεν ήταν ένας χαρακτήρας που μιλούσε. Ήταν ο ίδιος ο Τσάπλιν, χωρίς μάσκα, χωρίς γκριμάτσες, χωρίς κωμωδία, να απευθύνεται στον κόσμο με αγωνία.

Ο Χίτλερ, λένε, παρακολούθησε την ταινία δύο φορές. Κανείς δεν ξέρει την αντίδρασή του, όμως το γεγονός ότι επέτρεψε την προβολή της σε ιδιωτική αίθουσα, δείχνει πως ακόμα και ο μεγαλύτερος δικτάτορας του 20ού αιώνα δεν μπορούσε να αγνοήσει το θράσος του μικρού Βρετανού κωμικού.

Η ταινία απαγορεύτηκε σχεδόν παντού στην κατεχόμενη Ευρώπη. Στη Γαλλία, οι Γερμανοί την έβγαλαν από κάθε κινηματογράφο. Στην Ισπανία του Φράνκο θεωρήθηκε επικίνδυνη. Στην Ιταλία, ο Μουσολίνι εξοργίστηκε όταν έμαθε πως η γελοιοποίηση του “Μπατσεμόρνι” χαρακτήρα του ήταν εμπνευσμένη από τον ίδιο. Ο Τσάπλιν μπήκε αργότερα στο στόχαστρο και του μακαρθισμού, όχι για την ταινία, αλλά για τη συνολική του στάση ζωής και την άρνησή του να συμμορφωθεί με τις “πατριωτικές” νόρμες.

Το “The Great Dictator” ήταν μια από τις πρώτες ηχηρές πολιτικές δηλώσεις στον χώρο του σινεμά. Και το γεγονός ότι έγινε χωρίς την υποστήριξη των μεγάλων στούντιο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον ίδιο τον Τσάπλιν, λέει πολλά. Δεν ήταν απλώς μια αντιναζιστική ταινία. Ήταν μια δήλωση ελευθερίας, σαρκασμού και ανθρωπιάς, απέναντι σε μια εποχή που βουτούσε όλο και πιο βαθιά στο σκοτάδι.

Η ταινία απέσπασε υποψηφιότητες για Όσκαρ, σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία και έκτοτε θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία έργα της κινηματογραφικής ιστορίας. Μα πάνω απ’ όλα, ήταν ένα μάθημα: πως ένας μόνος άνθρωπος, με χιούμορ, θάρρος και ευθύτητα, μπορεί να τα βάλει με αυτοκρατορίες ολόκληρες, ακόμα κι αν οι υπόλοιποι σωπαίνουν για να μην ενοχλήσουν τους ισχυρούς.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ο κορυφαίος Έλληνας μαθηματικός που έγραψε για την κβαντομηχανική, ίδρυσε σχολές, δίδαξε σε 3 ηπείρους

Ο κορυφαίος Έλληνας μαθηματικός που έγραψε για την κβαντομηχανική, ίδρυσε σχολές, δίδαξε σε 3 ηπείρους

Η ζωή και το έργο του Δημήτριου Κάππου, κορυφαίου αλλά σχεδόν αφανή μαθηματικού μαθητή του Καραθεοδωρή

Must Read
Must Read: Τον είπαν ήρωα και εγκληματία. Ήταν μητροπολίτης και πολεμιστής μαζί

Τον είπαν ήρωα και εγκληματία. Ήταν μητροπολίτης και πολεμιστής μαζί

Ο μητροπολίτης Καστοριάς είχε όπλο στον ώμο και εχθρούς σε τρεις χώρες. Οργάνωσε εκτελέσεις και έσωσε Αρμένιους.

Must Read
Must Read: Κατάφεραν και ανέλυσαν δόντια αρχαίων Ελλήνων και είδαν ότι τελικά δεν ήταν αρχαίοι Έλληνες αλλά μισθοφόροι

Κατάφεραν και ανέλυσαν δόντια αρχαίων Ελλήνων και είδαν ότι τελικά δεν ήταν αρχαίοι Έλληνες αλλά μισθοφόροι

Η μάχη της Ιμέρας θεωρούνταν ελληνική δόξα. Αλλά τα δόντια των πολεμιστών αποκάλυψαν πως δεν ήταν καν Έλληνες.

Must Read
Must Read: Ψηλός, αδύνατος, γιατρός, κάπνιζε σαν… φουγάρο, έγραφε άρθρα πολιτικής και ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας

Ψηλός, αδύνατος, γιατρός, κάπνιζε σαν… φουγάρο, έγραφε άρθρα πολιτικής και ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας

Σόκρατες: Ο γιατρός της μπάλας και της επανάστασης.

Must Read
Must Read: Ένα ντροπαλό παιδί από το Μπέλφαστ που έπαιζε καλύτερα ποδόσφαιρο απ’ ό,τι μιλούσε

Ένα ντροπαλό παιδί από το Μπέλφαστ που έπαιζε καλύτερα ποδόσφαιρο απ’ ό,τι μιλούσε

Τζορτζ Μπεστ – Ο Πρίγκιπας που δεν ήθελε να γίνει βασιλιάς.

Must Read
Must Read: Γιατί δεν έχουμε σήμερα αρχαίες ελληνικές ζωγραφιές όπως έχουμε τη Μόνα Λίζα;

Γιατί δεν έχουμε σήμερα αρχαίες ελληνικές ζωγραφιές όπως έχουμε τη Μόνα Λίζα;

Οι Έλληνες ζωγράφισαν θεούς, ήρωες, μάχες και θαύματα. Κι όμως, δεν σώθηκε κανένα έργο τους. Γιατί δεν έχουμε σήμερα ούτε μία αρχαία ελληνική ζωγραφιά όπως έχουμε τη Μόνα Λίζα;

Must Read
Must Read: Δεν ήταν απλώς ένας ακόμη αμυντικός αλλά ο φόβος κάθε επιθετικού και ο απόλυτος εκφραστής του ιταλικού τρόπου άμυνας

Δεν ήταν απλώς ένας ακόμη αμυντικός αλλά ο φόβος κάθε επιθετικού και ο απόλυτος εκφραστής του ιταλικού τρόπου άμυνας

Κλαούντιο Τζεντίλε: Ο άντρας που μετέτρεψε το μαρκάρισμα σε... πολεμική τέχνη.

Must Read
Must Read: Τον κορόιδευαν οι συμμαθητές του επειδή δεν έλεγε σωστά ένα όνομα τερματοφύλακα – Μετά το παρατσούκλι του έγινε συνώνυμο του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που πάτησε στη Γη

Τον κορόιδευαν οι συμμαθητές του επειδή δεν έλεγε σωστά ένα όνομα τερματοφύλακα – Μετά το παρατσούκλι του έγινε συνώνυμο του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που πάτησε στη Γη

Οι συμμαθητές του τον κορόιδευαν, μετά έκαναν τραγούδι το όνομά του και τον λάτρευαν.

Must Read
Must Read: Οι Ιάπωνες που έκαναν την απόλυτη επιλογή: να πεθάνουν για την πατρίδα, μετατρέποντας το σώμα τους σε όπλο

Οι Ιάπωνες που έκαναν την απόλυτη επιλογή: να πεθάνουν για την πατρίδα, μετατρέποντας το σώμα τους σε όπλο

Ιβο Τζίμα: Οι Καμικάζι που έγραψαν με φωτιά και αίμα την τελευταία τους πτήση.

Must Read