MUST READ

Πως ήταν τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες και τα καταγώγια στην Αρχαία Ελλάδα;

Ξενώνες κοντά σε ιερά, καταγώγια στις πόλεις και φιλοξενία υπό τον Ξένιο Δία: έτσι ήταν η εμπειρία διαμονής στην Αρχαία Ελλάδα.
Πως ήταν τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες και τα καταγώγια στην Αρχαία Ελλάδα;

Η φιλοξενία στην Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν απλώς ανάγκη αλλά ιερή υποχρέωση. Ο Ξένιος Ζευς ήταν προστάτης των ξένων και ταξιδιωτών, και η παραβίαση της ξενίας θεωρούταν αμαρτία σχεδόν θρησκευτική. Όμως, όταν δεν υπήρχε συγγενής ή φίλος για φιλοξενία, υπήρχαν και πιο “επαγγελματικές” λύσεις.

Οι ξενώνες ήταν οι πιο επίσημες και οργανωμένες μορφές καταλύματος. Βρίσκονταν συνήθως κοντά σε μεγάλα ιερά, όπως οι Δελφοί, η Ολυμπία ή η Επίδαυρος, και ήταν κατασκευασμένοι για να φιλοξενούν προσκυνητές, ιερείς και συμμετέχοντες σε αγώνες. Ήταν συχνά λιτά αλλά καθαρά, με πολλά δωμάτια γύρω από εσωτερική αυλή και με κοινές εγκαταστάσεις.

Υπήρχαν επίσης πανδοχεία, γνωστά και ως “καταγώγια”, κυρίως σε πόλεις ή κοντά σε δρόμους με εμπορική κίνηση. Εκεί έβρισκε κανείς φαγητό, ποτό και στέγη. Ήταν πιο φτηνά και πιο “λαϊκά” από τους ξενώνες. Τα καταγώγια είχαν κακή φήμη, καθώς συχνά προσφέρονταν και για άλλες δραστηριότητες, όπως πορνεία ή τυχερά παιχνίδια.

Στην Αθήνα, ειδικά την εποχή του Περικλή, υπήρχαν ιδιωτικές κατοικίες που λειτουργούσαν ως ξενώνες επί πληρωμή. Δεν ήταν θεσμοθετημένα “ξενοδοχεία”, αλλά κάτι ανάμεσα σε Airbnb και ταβέρνα με δωμάτια. Οι επισκέπτες πλήρωναν για διαμονή, αλλά και για τροφή, συχνά με κοινά γεύματα.

Τα Ασκληπιεία, όπως αυτό της Επιδαύρου, είχαν ειδικούς χώρους φιλοξενίας για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους. Τα δωμάτια αυτά λειτουργούσαν περισσότερο σαν θεραπευτικά κέντρα με υποδομές για διαμονή, παρά σαν πανδοχεία.

Ο όρος “ξενοδοχείο” δεν υπήρχε με τη σημερινή έννοια. Στην αρχαιότητα, τα καταλύματα εξυπηρετούσαν την ανάγκη στέγασης με πρακτικό τρόπο, χωρίς ιδιαίτερη πολυτέλεια. Μια κουβέρτα, λίγο φαγητό και μια σκεπή ήταν αρκετά για τον μέσο ταξιδιώτη.

Η έννοια του ξενοδόκου (ο άνθρωπος που δέχεται τον ξένο) ήταν πιο σημαντική από την υλική υποδομή. Ακόμα και σε πόλεις όπως η Σπάρτη, που δεν φημιζόταν για τη φιλοξενία της, ο ξένος δεν έμενε ποτέ χωρίς φαγητό και στέγη, έστω κι αν ήταν πρόχειρη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπήρχαν δημόσια ξενοδοχεία από το κράτος. Η φιλοξενία ήταν είτε προσωπική είτε ιδιωτική υπόθεση. Σε κάποιες περιπτώσεις, υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι σε αγορές ή γυμναστήρια για να κοιμούνται οι ταξιδιώτες, αλλά με πολύ βασικές παροχές.

Οι ταξιδιώτες συχνά κουβαλούσαν μαζί τους κουβέρτες και είδη ύπνου. Πολλές φορές έμεναν σε ιερά, αφού θεωρούταν ασφαλείς χώροι. Εκεί υπήρχαν χώροι με στέγες, κάτω από τις οποίες μπορούσαν να περάσουν τη νύχτα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τι εφιάλτες έβλεπαν οι αρχαίοι Έλληνες στον ύπνο τους;

Τι εφιάλτες έβλεπαν οι αρχαίοι Έλληνες στον ύπνο τους;

Για τους αρχαίους Έλληνες, οι εφιάλτες δεν ήταν απλές κακές στιγμές στον ύπνο.

Must Read
Must Read: Δεν τραγούδησε ποτέ για να αρέσει. Τραγούδησε για να θυμόμαστε. Το απίστευτο ταξίδι του Γιώργου Νταλάρα

Δεν τραγούδησε ποτέ για να αρέσει. Τραγούδησε για να θυμόμαστε. Το απίστευτο ταξίδι του Γιώργου Νταλάρα

Γεννήθηκε στην Κοκκινιά, αλλά μεγάλωσε σε μια Ελλάδα ολόκληρη. Ο Γιώργος Νταλάρας δεν έκανε καριέρα. Έχτισε γέφυρες ανάμεσα στο λαϊκό τραγούδι και τον κόσμο.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας φιλόσοφος που κατάλαβε πρώτος ότι το σύμπαν είναι άπειρο και το απέδειξε με ένα ακόντιο

Ο Έλληνας φιλόσοφος που κατάλαβε πρώτος ότι το σύμπαν είναι άπειρο και το απέδειξε με ένα ακόντιο

Το 400 π.Χ. ένας Έλληνας φιλόσοφος απέδειξε ότι το σύμπαν δεν τελειώνει. Όχι με εξισώσεις. Με ένα ακόντιο.

Must Read
Must Read: Ήταν πριγκίπισσα της Ελλάδας. Νοσοκόμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραιτήθηκε από τα βασιλικά προνόμια γιατί παντρεύτηκε έναν κοινό θνητό

Ήταν πριγκίπισσα της Ελλάδας. Νοσοκόμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραιτήθηκε από τα βασιλικά προνόμια γιατί παντρεύτηκε έναν κοινό θνητό

Ήταν πριγκίπισσα της Ελλάδας. Έγινε νοσοκόμα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και παραιτήθηκε από τους τίτλους της για να παντρευτεί έναν κοινό θνητό.

Must Read
Must Read: Γεννήθηκε στο Μέτσοβο, τον έστειλαν στην Αίγυπτο και έγινε ο πλουσιότερος Έλληνας εκεί. Όταν γύρισε, άφησε πίσω του μια χώρα γεμάτη σχολεία

Γεννήθηκε στο Μέτσοβο, τον έστειλαν στην Αίγυπτο και έγινε ο πλουσιότερος Έλληνας εκεί. Όταν γύρισε, άφησε πίσω του μια χώρα γεμάτη σχολεία

Ο Μιχαήλ Τοσίτσας δεν άφησε παιδιά, άφησε μια χώρα γεμάτη σχολεία.

Must Read
Must Read: Ο Πατριάρχης που κατηγορήθηκε ότι ήθελε να ρίξει την Οθωμανική Αυτοκρατορία με ρωσική βοήθεια

Ο Πατριάρχης που κατηγορήθηκε ότι ήθελε να ρίξει την Οθωμανική Αυτοκρατορία με ρωσική βοήθεια

Έπεσε θύμα συκοφαντιών, πέρασε από φυλακές και εξορίες, αλλά δεν παραιτήθηκε ποτέ.

Must Read
Must Read: Η πόλη που έχτισε ο Ηρακλής για να μην ξεχαστεί ο φίλος του που τον κατασπάραξαν τα άλογα του Διομήδη

Η πόλη που έχτισε ο Ηρακλής για να μην ξεχαστεί ο φίλος του που τον κατασπάραξαν τα άλογα του Διομήδη

Ο Άβδηρος σκοτώθηκε από τα άγρια άλογα του Διομήδη. Ο Ηρακλής του έχτισε ολόκληρη πόλη για να μην ξεχαστεί ποτέ.

Must Read
Must Read: Fake news για χρυσάφι στην Αλάσκα. 100.000 άνθρωποι ξεπούλησαν τα πάντα για να πάνε και πήραν σχοινί για να κρεμαστούν αν αποτύχουν

Fake news για χρυσάφι στην Αλάσκα. 100.000 άνθρωποι ξεπούλησαν τα πάντα για να πάνε και πήραν σχοινί για να κρεμαστούν αν αποτύχουν

Ξεπούλησαν τα πάντα για να βρουν χρυσάφι στην Αλάσκα.

Must Read
Must Read: Η πρώτη ομάδα από κομμουνιστική χώρα που κατέκτησε το ευρωπαϊκό στέμμα, μια νίκη που ξεπέρασε τα αθλητικά όρια και μετατράπηκε σε πολιτικό και πολιτισμικό σύμβολο

Η πρώτη ομάδα από κομμουνιστική χώρα που κατέκτησε το ευρωπαϊκό στέμμα, μια νίκη που ξεπέρασε τα αθλητικά όρια και μετατράπηκε σε πολιτικό και πολιτισμικό σύμβολο

Μια ποδοσφαιρική αντίσταση απέναντι στην ιστορία.

Must Read