MUST READ

Πώς μία υπερκόπωση πριν από 100 χρόνια έφερε στην Ελλάδα ένα Νόμπελ

Μια περίοδος υπερκόπωσης το 1927 άλλαξε τη ζωή του Οδυσσέα Ελύτη, βάζοντάς τον στον δρόμο της ποίησης.
Πώς μία υπερκόπωση πριν από 100 χρόνια έφερε στην Ελλάδα ένα Νόμπελ

Το 1927, ένας 16χρονος μαθητής από το Ηράκλειο της Κρήτης έπεσε στο κρεβάτι με σοβαρή υπερκόπωση και αδενοπάθεια. Κανείς δεν φανταζόταν τότε πως αυτή η αναγκαστική ακινησία θα γινόταν η αφετηρία για μία από τις πιο λαμπρές λογοτεχνικές πορείες στην Ελλάδα. Ο νεαρός λεγόταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης, αλλά όλος ο κόσμος αργότερα θα τον γνώριζε ως Οδυσσέα Ελύτη, τον ποιητή που χάρισε στην Ελλάδα ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Οδυσσέας ήταν ένα δραστήριο παιδί που προτιμούσε τις βόλτες, τα παιχνίδια και τις αθλητικές δραστηριότητες. Η ξαφνική υπερκόπωση, όμως, τον καθήλωσε στο κρεβάτι για τρεις ολόκληρους μήνες. Εκεί, χωρίς σχολείο, χωρίς φίλους, χωρίς καμία άλλη διέξοδο, βρήκε καταφύγιο σε κάτι που μέχρι τότε δεν είχε εξερευνήσει σε βάθος: τα βιβλία.

Όσο ανάρρωνε, άρχισε να διαβάζει ασταμάτητα. Λογοτεχνία, ποίηση, φιλοσοφία, οτιδήποτε έπεφτε στα χέρια του. Και κάπου εκεί, μέσα στην απομόνωση του δωματίου του, γεννήθηκε η αγάπη του για τις λέξεις. Η ανάγκη του να εκφράσει όλα αυτά που ένιωθε τον οδήγησε στο να αρχίσει να γράφει τα πρώτα του ποιήματα. Ήταν η στιγμή που άλλαξε για πάντα η πορεία της ζωής του.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο νεαρός Αλεπουδέλης αποφάσισε να αφήσει πίσω του το οικογενειακό του όνομα και να υιοθετήσει το ψευδώνυμο “Ελύτης”. Σύντομα, ήρθε σε επαφή με το λογοτεχνικό ρεύμα του υπερρεαλισμού, ενώ συναναστράφηκε με κορυφαίους Έλληνες λογοτέχνες όπως ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Γιώργος Σεφέρης.

Η πορεία του τον οδήγησε στην έκδοση μεγάλων έργων, όπως το “Άξιον Εστί”, το οποίο έγινε σύμβολο της σύγχρονης ελληνικής ποίησης. Και τελικά, το 1979, ήρθε η δικαίωση: ο Οδυσσέας Ελύτης τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, φέρνοντας την Ελλάδα στο προσκήνιο της παγκόσμιας λογοτεχνικής σκηνής.

Όλα αυτά, όμως, ξεκίνησαν από ένα αναγκαστικό διάλειμμα, μια περίοδο υπερκόπωσης που θα μπορούσε να ήταν απλώς μια δυσάρεστη εμπειρία. Αντ’ αυτού, έγινε η αφετηρία μιας ποιητικής επανάστασης που άλλαξε την ελληνική λογοτεχνία για πάντα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read
Must Read: 100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Η εκπαίδευση προσφέρεται εξ αποστάσεως.

Must Read
Must Read: Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Η τηλεόραση τη μετέτρεψε από ύποπτη μητέρα σε καθημερινή παρουσία στο σαλόνι μας. Και όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη, είχαμε ήδη συνηθίσει το πρόσωπό της.

Must Read
Must Read: Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Δεν είναι απλώς μια κρατική υπηρεσία. Η ΕΜΥ είναι στρατιωτική, υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία και λειτουργεί σαν κέντρο επιχειρήσεων για τον καιρό.

Must Read