MUST READ

Πως ξέρουμε ότι όλα τα ιστορικά και αρχαία κείμενα που έχουμε γράφουν την αλήθεια; Αν τα έγραφαν διαπλεκόμενοι και η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική;

Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Πόσο αντικειμενικά είναι τα αρχαία κείμενα που έχουμε;
Πως ξέρουμε ότι όλα τα ιστορικά και αρχαία κείμενα που έχουμε γράφουν την αλήθεια; Αν τα έγραφαν διαπλεκόμενοι και η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική;

Η ιστορία, όπως τη γνωρίζουμε, βασίζεται σε κείμενα και αρχεία που έχουν διασωθεί στο πέρασμα των αιώνων. Αλλά πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά τα κείμενα; Τα περισσότερα γράφτηκαν από ανθρώπους που είχαν δικά τους συμφέροντα ή έβλεπαν τα γεγονότα μέσα από το πρίσμα της εποχής τους. Και αν η αλήθεια που γνωρίζουμε είναι απλά η “εκδοχή” που εξυπηρετούσε τις ισχυρές δυνάμεις της εποχής;

Για παράδειγμα, πολλά ιστορικά κείμενα που έχουν σωθεί είναι έργα που χρηματοδοτήθηκαν ή υποστηρίχθηκαν από βασιλείς, αυτοκράτορες ή πολιτικές δυνάμεις. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τέτοια έργα ίσως ωραιοποίησαν ή “πειραγμένα” παρουσίασαν γεγονότα για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Ο Ηρόδοτος, συχνά αποκαλούμενος “πατέρας της ιστορίας”, έχει κατηγορηθεί για υπερβολές ή ακόμη και φανταστικές ιστορίες.

Επιπλέον, τα αρχαία κείμενα γράφτηκαν από μια μικρή ελίτ που είχε πρόσβαση στη μόρφωση και τις πηγές πληροφόρησης. Τι γίνεται όμως με τις φωνές που ποτέ δεν ακούστηκαν; Οι φτωχοί, οι γυναίκες, οι κατακτημένοι λαοί — όλοι αυτοί συνήθως έμειναν εκτός αφήγησης. Η ιστορία που έχουμε σήμερα είναι ίσως μια ελλιπής και μονομερής καταγραφή.

Και αν υποθέσουμε ότι κάποιοι είχαν σκοπιμότητες ή ακόμη και την πρόθεση να παραποιήσουν γεγονότα, τότε η ερώτηση γίνεται ακόμα πιο καυτή. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι πηγές μας είναι αντικειμενικές; Επιστημονικές αναλύσεις, όπως η αρχαιολογική έρευνα, μπορούν να αποκαλύψουν στοιχεία που αντικρούουν παλιές ιστορικές καταγραφές, αλλά αυτά τα εργαλεία δεν υπήρχαν πάντα.

Άλλωστε, η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Τι πραγματικά ξέρουμε για τους Πέρσες από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Για τους Κέλτες από τη ρωμαϊκή εποχή; Αν η ιστορία είχε γραφτεί από αυτούς που έχασαν, ίσως να βλέπαμε τα γεγονότα τελείως διαφορετικά.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τον γέννησε κάτω από ένα δέντρο, κυνηγημένη από τους Τούρκους. Κι έγινε ο πιο μεγάλος Έλληνας της Επανάστασης

Τον γέννησε κάτω από ένα δέντρο, κυνηγημένη από τους Τούρκους. Κι έγινε ο πιο μεγάλος Έλληνας της Επανάστασης

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμοβούνι, κάτω από ένα δέντρο, ενώ η μητέρα του προσπαθούσε να γλιτώσει από τους Τούρκους.

Must Read
Must Read: Γιατί οι Ναζί είχαν τατουάζ με την ομάδα αίματός τους; Ήταν για να σωθούν σε μάχη. Τελικά όμως, το τατουάζ τους πρόδωσε.

Γιατί οι Ναζί είχαν τατουάζ με την ομάδα αίματός τους; Ήταν για να σωθούν σε μάχη. Τελικά όμως, το τατουάζ τους πρόδωσε.

Δεν ήταν σύμβολο. Δεν ήταν τιμή. Ήταν απλώς ένα γράμμα. A, B, AB ή 0. Αλλά οι σύμμαχοι ήξεραν ακριβώς τι σήμαινε.

Must Read
Must Read: Η Ελληνίδα που ήταν η πιο μορφωμένη γυναίκα της Ευρώπης. Αλλά στα χαρτιά της υπέγραφε με το μικρό της. Σοφία.

Η Ελληνίδα που ήταν η πιο μορφωμένη γυναίκα της Ευρώπης. Αλλά στα χαρτιά της υπέγραφε με το μικρό της. Σοφία.

Σοφία Αντωνιάδη: Η Ελληνίδα που μίλησε για την Ορθοδοξία στη Σορβόννη, έγινε καθηγήτρια στο Λάιντεν και ίδρυσε μουσείο μέσα σε ελληνική εκκλησία της Βενετίας.

Must Read
Must Read: Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Δεν είχαν πυροσβεστικά, αλλά ήξεραν τι να κάνουν. Οι Αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τις φωτιές με αντιπυρικές ζώνες, υδροφόρους, κεραμίδια και κοινή δράση.

Must Read
Must Read: Η αρχαία πόλη δίπλα στον Βόλο που την έχτισε βασιλιάς, την αγάπησαν αυτοκράτορες και την πολιορκούσαν πειρατές, Γότθοι και Καταλανοί

Η αρχαία πόλη δίπλα στον Βόλο που την έχτισε βασιλιάς, την αγάπησαν αυτοκράτορες και την πολιορκούσαν πειρατές, Γότθοι και Καταλανοί

Ήταν λιμάνι, κάστρο, πρωτεύουσα και έδρα επισκόπου. Η Δημητριάδα, χτισμένη δίπλα στον σημερινό Βόλο, άντεξε επιθέσεις από Γότθους, πειρατές και Καταλανούς. Σήμερα, η αρχαία πόλη κοιμάται κάτω απ’ τα πόδια μας.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας πρίγκιπας που αγόρασε τη μισή Αττική

Ο Έλληνας πρίγκιπας που αγόρασε τη μισή Αττική

Πρίγκιπας, εξόριστος και μετά κτηματομεσίτης της Ιστορίας. Ο Αλέξανδρος Καντακουζηνός ήταν ο Έλληνας πρίγκιπας που, χωρίς να το ξέρεις, περπατάς ακόμα στη γη του.

Must Read
Must Read: Από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα στην Κωνσταντινούπολη και τελικά έκλεισε τη ζωή της σε μοναστήρι που έφτιαξε η ίδια

Από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα στην Κωνσταντινούπολη και τελικά έκλεισε τη ζωή της σε μοναστήρι που έφτιαξε η ίδια

Η Θεοφανώ, από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα για να νομιμοποιήσει μια νέα δυναστεία, αλλά βρέθηκε στο περιθώριο και έκλεισε τη ζωή της σε ένα μοναστήρι που ίδρυσε η ίδια.

Must Read
Must Read: Πόσο χρονών ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος όταν ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία;

Πόσο χρονών ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος όταν ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία;

Στα 22 του χρόνια, ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε στην Ασία και ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία, γράφοντας το δικό του θρύλο στην ιστορία.

Must Read
Must Read: Έγραψε δύο χιλιάδες επτακόσιες μία σελίδες για την Επανάσταση. Αλλά έκοβε τα ρήματα γιατί δεν ήξερε να γράφει

Έγραψε δύο χιλιάδες επτακόσιες μία σελίδες για την Επανάσταση. Αλλά έκοβε τα ρήματα γιατί δεν ήξερε να γράφει

Δεν ήταν συγγραφέας. Ούτε ήξερε να γράφει σωστά. Αλλά ο Νικόλαος Κασομούλης κατέγραψε 2.701 σελίδες που σήμερα είναι ό,τι πιο αληθινό έχουμε για την Επανάσταση.

Must Read