MUST READ

Πότε και γιατί βγήκε ο πρώτος Πάπας στην ιστορία;

Ο πρώτος Πάπας της ιστορίας αναδείχθηκε μέσα από την τιμή στους Αποστόλους και την ανάγκη για ενότητα στην Εκκλησία. Δες πώς ξεκίνησε ο Παπισμός.
Πότε και γιατί βγήκε ο πρώτος Πάπας στην ιστορία;

Η ιστορία του Παπισμού ξεκινάει στα πρώτα χρόνια της χριστιανικής Εκκλησίας, όταν η Ρώμη είχε ήδη κεντρική σημασία στον τότε γνωστό κόσμο. Ο όρος “Πάπας” (Papa) χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως τιμητικός τίτλος για κάθε επίσκοπο, ιδιαίτερα σε μεγάλες χριστιανικές πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια. Στην πορεία, όμως, η Ρώμη απέκτησε έναν ξεχωριστό ρόλο.

Ο πρώτος επίσκοπος Ρώμης που ιστορικά θεωρείται ότι πήρε διακριτά τον τίτλο του Πάπα είναι ο Λίνος, μαθητής του Αποστόλου Παύλου, γύρω στα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ. Ωστόσο, η ιδέα του Πάπα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή ενός ανώτατου ηγέτη με παγκόσμια δικαιοδοσία στη χριστιανική Εκκλησία, αναπτύχθηκε σταδιακά τους επόμενους αιώνες.

Η βασική αιτία που η Ρώμη απέκτησε τόσο ιδιαίτερη θέση ήταν η παράδοση ότι εκεί μαρτύρησαν οι δύο κορυφαίοι Απόστολοι, Πέτρος και Παύλος. Ο Επίσκοπος Ρώμης θεωρήθηκε θεματοφύλακας αυτής της αποστολικής κληρονομιάς. Η Εκκλησία της Ρώμης, λόγω και της πρωτεύουσας θέσης της στην αυτοκρατορία, είχε μεγάλο κύρος και επιρροή.

Με το πέρασμα του χρόνου, και καθώς διαμορφώνονταν οι τοπικές Εκκλησίες, ο επίσκοπος Ρώμης άρχισε να διεκδικεί έναν ρόλο συντονιστή και καθοδηγητή, ιδιαίτερα σε θέματα πίστης και διοίκησης. Σημαντική τομή ήταν η Σύνοδος της Χαλκηδόνας το 451 μ.Χ., όπου αναγνωρίστηκε ότι ο Επίσκοπος Ρώμης κατέχει “πρωτείο τιμής”, αν και όχι πρωτείο εξουσίας επί της όλης Εκκλησίας, όπως κατανοείται σήμερα στον Καθολικισμό.

Το σχίσμα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, που οριστικοποιήθηκε το 1054, σφράγισε τις διαφορές: στην Ορθόδοξη Ανατολή ο Πάπας παρέμεινε σεβαστός ως ιστορικό πρόσωπο, αλλά το δόγμα του παπικού πρωτείου απορρίφθηκε, με την Ορθόδοξη Εκκλησία να διατηρεί την πίστη στην ισότητα όλων των επισκόπων.

Συνολικά, η ανάδειξη του πρώτου Πάπα ήταν αποτέλεσμα ιστορικών, γεωγραφικών και θεολογικών εξελίξεων που ξεκίνησαν από την τιμή προς τους Αγίους Αποστόλους και την ανάγκη για συντονισμό της Εκκλησίας σε έναν κόσμο που διαρκώς άλλαζε.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Κρυμμένος στην Πλάκα, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά φέρει το όνομα πρίγκιπα στον τρούλο του και ίσως χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ιερό.

Must Read
Must Read: Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Έγραψε ποιήματα για τη φλεβοτομία, αγωνίστηκε για την υγεία των φτωχών και πέθανε στον δρόμο για να σώσει έναν ασθενή.

Must Read
Must Read: Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Έχασε τον θρόνο, πήγε εξορία στη Ρώμη, συγχώρεσε τον προδότη αδερφό του, και πέθανε σαν στρατηγός της Μακεδονίας.

Must Read
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read