MUST READ

Πότε και γιατί βγήκε ο πρώτος Πάπας στην ιστορία;

Ο πρώτος Πάπας της ιστορίας αναδείχθηκε μέσα από την τιμή στους Αποστόλους και την ανάγκη για ενότητα στην Εκκλησία. Δες πώς ξεκίνησε ο Παπισμός.
Πότε και γιατί βγήκε ο πρώτος Πάπας στην ιστορία;

Η ιστορία του Παπισμού ξεκινάει στα πρώτα χρόνια της χριστιανικής Εκκλησίας, όταν η Ρώμη είχε ήδη κεντρική σημασία στον τότε γνωστό κόσμο. Ο όρος “Πάπας” (Papa) χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως τιμητικός τίτλος για κάθε επίσκοπο, ιδιαίτερα σε μεγάλες χριστιανικές πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια. Στην πορεία, όμως, η Ρώμη απέκτησε έναν ξεχωριστό ρόλο.

Ο πρώτος επίσκοπος Ρώμης που ιστορικά θεωρείται ότι πήρε διακριτά τον τίτλο του Πάπα είναι ο Λίνος, μαθητής του Αποστόλου Παύλου, γύρω στα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ. Ωστόσο, η ιδέα του Πάπα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή ενός ανώτατου ηγέτη με παγκόσμια δικαιοδοσία στη χριστιανική Εκκλησία, αναπτύχθηκε σταδιακά τους επόμενους αιώνες.

Η βασική αιτία που η Ρώμη απέκτησε τόσο ιδιαίτερη θέση ήταν η παράδοση ότι εκεί μαρτύρησαν οι δύο κορυφαίοι Απόστολοι, Πέτρος και Παύλος. Ο Επίσκοπος Ρώμης θεωρήθηκε θεματοφύλακας αυτής της αποστολικής κληρονομιάς. Η Εκκλησία της Ρώμης, λόγω και της πρωτεύουσας θέσης της στην αυτοκρατορία, είχε μεγάλο κύρος και επιρροή.

Με το πέρασμα του χρόνου, και καθώς διαμορφώνονταν οι τοπικές Εκκλησίες, ο επίσκοπος Ρώμης άρχισε να διεκδικεί έναν ρόλο συντονιστή και καθοδηγητή, ιδιαίτερα σε θέματα πίστης και διοίκησης. Σημαντική τομή ήταν η Σύνοδος της Χαλκηδόνας το 451 μ.Χ., όπου αναγνωρίστηκε ότι ο Επίσκοπος Ρώμης κατέχει “πρωτείο τιμής”, αν και όχι πρωτείο εξουσίας επί της όλης Εκκλησίας, όπως κατανοείται σήμερα στον Καθολικισμό.

Το σχίσμα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, που οριστικοποιήθηκε το 1054, σφράγισε τις διαφορές: στην Ορθόδοξη Ανατολή ο Πάπας παρέμεινε σεβαστός ως ιστορικό πρόσωπο, αλλά το δόγμα του παπικού πρωτείου απορρίφθηκε, με την Ορθόδοξη Εκκλησία να διατηρεί την πίστη στην ισότητα όλων των επισκόπων.

Συνολικά, η ανάδειξη του πρώτου Πάπα ήταν αποτέλεσμα ιστορικών, γεωγραφικών και θεολογικών εξελίξεων που ξεκίνησαν από την τιμή προς τους Αγίους Αποστόλους και την ανάγκη για συντονισμό της Εκκλησίας σε έναν κόσμο που διαρκώς άλλαζε.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Νάξο άναψε φωτιά στην Περσική Αυτοκρατορία

Ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Νάξο άναψε φωτιά στην Περσική Αυτοκρατορία

Ο Αρισταγόρας προσπάθησε να σώσει τη θέση του με μια εκστρατεία στη Νάξο. Απέτυχε. Και για να επιβιώσει, ξεσήκωσε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Must Read
Must Read: Ήθελε να γίνει ο νέος Μέγας Αλέξανδρος αλλά τελικά την βρήκε από μια γιαγιά με ένα κεραμίδι

Ήθελε να γίνει ο νέος Μέγας Αλέξανδρος αλλά τελικά την βρήκε από μια γιαγιά με ένα κεραμίδι

Ο Πύρρος της Ηπείρου ήθελε να συνεχίσει εκεί που σταμάτησε ο Αλέξανδρος

Must Read
Must Read: Οι φτωχοί αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν φακές και σύκα, οι πλούσιοι αρχαίοι Έλληνες καραβίδες και χταπόδι

Οι φτωχοί αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν φακές και σύκα, οι πλούσιοι αρχαίοι Έλληνες καραβίδες και χταπόδι

Το φαγητό για τους αρχαίους Έλληνες δεν ήταν απλώς ανάγκη. Ήταν τελετουργία, πειθαρχία και γιορτή.

Must Read
Must Read: Όταν η Αθήνα είχε 21.000 πολίτες και 400.000 δούλους

Όταν η Αθήνα είχε 21.000 πολίτες και 400.000 δούλους

Η Αθήνα του Δημητρίου του Φαληρέα είχε 21.000 πολίτες και 400.000 δούλους.

Must Read
Must Read: Ουίσκι από ούρα!

Ουίσκι από ούρα!

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από μια θεωρία που μοιάζει αστείο στο TikTok αλλά... έχει δώσει αφορμή για σοβαρές ερωτήσεις. Ούρα διαβητικού μπορούν να γίνουν... ουίσκι;

Must Read
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read