MUST READ

Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν ξεκινήσει η ιστορία της Σπιναλόγκας, υπήρχε η Μεσκινιά. Μια χαράδρα έξω από τα τείχη του Χάνδακα, όπου οι λεπροί ζούσαν σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.
Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Στα μέσα του 18ου αιώνα, πολύ πριν γίνει γνωστή η Σπιναλόγκα ως το νησί των λεπρών, υπήρχε μια συνοικία λίγο έξω από τα τείχη του Χάνδακα, που οι Κρητικοί την έλεγαν «Μεσκινιά». Ήταν ο τόπος που σιωπηλά έκρυβε όσα δεν ήθελε να βλέπει η κοινωνία. Οι λεπροί, εκδιωγμένοι από την πόλη, ζούσαν κυριολεκτικά μέσα σε σπηλιές. Δεν ήταν απομονωμένοι κάπου μακριά. Ήταν εκεί. Δίπλα στα τείχη.

Στον Χάνδακα, μετά από εντολή των Οθωμανικών αρχών το 1717, οι λεπροί υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από το εσωτερικό της πόλης. Περνούσαν την πύλη που ονομάστηκε «Λαζαρέτο», για να καταλήξουν σε μια χαράδρα έξω από τα τείχη. Εκεί βρίσκονταν παλιά χωριά που είχαν εγκαταλείψει οι Βενετοί και μετά οι Τούρκοι. Εκεί βρέθηκαν σπηλιές που έγιναν σπίτια, πηγάδια που έγιναν πηγή ζωής και μια ζωή που έγινε θυσία.

Οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί κυκλοφορούσαν με κουδούνια κρεμασμένα στα ρούχα τους. Έπρεπε να προειδοποιούν τους άλλους να μην πλησιάζουν. Τα προϊόντα τους δεν επιτρεπόταν να πωλούνται στην πόλη. Κάθε προσπάθεια επιβίωσης ήταν φιλτραρισμένη μέσα από τον φόβο της ασθένειας. Από το 1852, ο Οθωμανός διοικητής διέταξε να τους δίνουν μια οκά ψωμί τη μέρα για να ζήσουν. Μια βρύση τοποθετήθηκε μόλις το 1890.

Ο οικισμός τους ήταν παράλληλα φυλακή και καταφύγιο. Μπορούσαν να παντρεύονται μεταξύ τους. Τα παιδιά τους, ακόμα κι αν γεννιούνταν υγιή, δεν μπορούσαν να φύγουν. Η σφραγίδα του στιγματισμού ήταν πιο ισχυρή από κάθε ιατρική γνωμάτευση. Το 1852, η απογραφή έδειξε πως ζούσαν εκεί 119 άνθρωποι. Εννέα από αυτούς δεν έπασχαν από λέπρα.

Σε μια από τις σπηλιές έφτιαξαν εκκλησία. Την αφιέρωσαν στην Παναγία τη Χρυσοπηγή. Ο πρώτος παπάς ήταν κι αυτός λεπρός. Έψαλε μόνος, έκρυβε τον πόνο του πίσω από το ράσο, και έκανε θεία λειτουργία για μια κοινότητα που η υπόλοιπη πόλη είχε ξεγράψει.

Αυτή η συνοικία, γνωστή τότε ως Μαρουλάς, έζησε για δεκαετίες. Η λειτουργία της Σπιναλόγκα το 1903 έβαλε τέλος σε αυτή την εσωτερική εξορία. Σήμερα, εκεί που βρίσκονταν οι σπηλιές των λεπρών, υψώνεται η συνοικία της Χρυσοπηγής, κι οι περισσότεροι κάτοικοί της αγνοούν πως περπατούν πάνω σε μια ξεχασμένη τραγωδία.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ουίσκι από ούρα!

Ουίσκι από ούρα!

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από μια θεωρία που μοιάζει αστείο στο TikTok αλλά... έχει δώσει αφορμή για σοβαρές ερωτήσεις. Ούρα διαβητικού μπορούν να γίνουν... ουίσκι;

Must Read
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read
Must Read: Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Είχε χτίσει εκκλησίες, κυνηγήσει αρματολούς και προτείνει συμμαχία με τον Ναπολέοντα. Ήταν ο μοραγιάνης της Πελοποννήσου.

Must Read
Must Read: Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Ήταν αρχιεπίσκοπος στη Ρωσία και έγραφε βιβλία γεωμετρίας στα ελληνικά για να μορφωθούν φτωχά παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Must Read
Must Read: Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Γεννήθηκε σε χωριό της Κοζάνης. Πλούτισε στο Μελένικο. Κατέληξε στη Βιέννη, πλάι στον Ρήγα.

Must Read
Must Read: Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Ήταν αρματολός πριν το ’21, αντάρτης χωρίς σημαία, ήρωας χωρίς κράτος. Αν ζούσε σήμερα, θα τον έλεγαν τρομοκράτη.

Must Read