MUST READ

Σαντορίνη: Όταν ο φόβος γίνεται εμπόρευμα και η ανάγκη πωλείται χρυσή

Από τους μαυραγορίτες της Κατοχής μέχρι τη σημερινή αισχροκέρδεια, το εμπόριο της ανάγκης δεν σταμάτησε ποτέ.
Σαντορίνη: Όταν ο φόβος γίνεται εμπόρευμα και η ανάγκη πωλείται χρυσή

Κάθε κρίση έχει τους πρωταγωνιστές της. Από τη μία, αυτοί που φοβούνται. Από την άλλη, αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους. Όποτε η αγωνία ριζώνει στους ανθρώπους, όποτε κάποιος θέλει να φύγει, να σωθεί, να βρει διέξοδο, κάποιοι στήνουν το δικό τους παιχνίδι, όχι για να βοηθήσουν, αλλά για να πουλήσουν τη σωτηρία όσο πιο ακριβά μπορούν.

Στη Σαντορίνη, που απειλείται από σεισμικές δονήσεις, οι κάτοικοι δεν ζητούν πολυτέλειες. Δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση. Ζητούν απλά να φύγουν, να γλιτώσουν, να προστατευτούν. Και αντί να βρουν λογική και στήριξη, βρίσκουν “χρυσά” εισιτήρια, εκμετάλλευση και μεσάζοντες που σπεύδουν να κλείσουν τις τελευταίες θέσεις – όχι για να τις προσφέρουν, αλλά για να τις μεταπωλήσουν με κέρδος.

Το ίδιο παραμύθι, ξανά και ξανά

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς μακριά. Στην Ελλάδα, κάθε φορά που κάποιος χρειάζεται βοήθεια, κάποιος άλλος βλέπει ευκαιρία. Θες γιατρό; Πλήρωσε. Θες θέση σε νοσοκομείο; Πλήρωσε. Θες να φύγεις από ένα νησί που μπορεί να σε χτυπήσει σεισμός; Πλήρωσε.

Δεν φταίνε οι εταιρείες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν χαμηλές τιμές. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι που απλώς κάνουν τη δουλειά τους. Φταίνε αυτοί που πάντα θα βρουν τρόπο να μετατρέψουν τον φόβο σου σε συναλλαγή. Οι μεσάζοντες, οι κομπιναδόροι, εκείνοι που λειτουργούν εκεί που το κράτος έχει κενά, εκεί που οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση.

Από την Κατοχή, που το ψωμί και η ζάχαρη πωλούνταν σε λίρες στους πεινασμένους, μέχρι τις φυσικές καταστροφές, που κάποιοι εκμεταλλεύονται για να ανεβάσουν τις τιμές στα βασικά αγαθά, η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται. Και τώρα, στον 21ο αιώνα, σε ένα από τα διασημότερα ελληνικά νησιά, η ανάγκη να σωθείς μετατρέπεται σε εμπόρευμα.

Η ίδια χώρα, η ίδια ντροπή

Δεν είναι θέμα νόμων. Δεν είναι θέμα ρύθμισης της αγοράς. Είναι το αιώνιο πρόβλημα της Ελλάδας: η ασυνειδησία, η απουσία ηθικής, το αδίστακτο κέρδος πάνω στον φόβο των άλλων. Και όσο υπάρχει κόσμος που θεωρεί ότι είναι φυσιολογικό να πληρώνεις υπερτιμημένα για να σωθείς, τόσο αυτοί που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις θα συνεχίσουν ανενόχλητοι.

Και όταν η κρίση περάσει, θα τους ξεχάσουμε. Μέχρι την επόμενη φορά. Μέχρι το επόμενο συμβάν που θα μετατραπεί σε χρυσή ευκαιρία για όσους βλέπουν ανθρώπους όχι ως ζωές, αλλά ως αριθμούς και κέρδη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τον γέννησε κάτω από ένα δέντρο, κυνηγημένη από τους Τούρκους. Κι έγινε ο πιο μεγάλος Έλληνας της Επανάστασης

Τον γέννησε κάτω από ένα δέντρο, κυνηγημένη από τους Τούρκους. Κι έγινε ο πιο μεγάλος Έλληνας της Επανάστασης

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμοβούνι, κάτω από ένα δέντρο, ενώ η μητέρα του προσπαθούσε να γλιτώσει από τους Τούρκους.

Must Read
Must Read: Γιατί οι Ναζί είχαν τατουάζ με την ομάδα αίματός τους; Ήταν για να σωθούν σε μάχη. Τελικά όμως, το τατουάζ τους πρόδωσε.

Γιατί οι Ναζί είχαν τατουάζ με την ομάδα αίματός τους; Ήταν για να σωθούν σε μάχη. Τελικά όμως, το τατουάζ τους πρόδωσε.

Δεν ήταν σύμβολο. Δεν ήταν τιμή. Ήταν απλώς ένα γράμμα. A, B, AB ή 0. Αλλά οι σύμμαχοι ήξεραν ακριβώς τι σήμαινε.

Must Read
Must Read: Η Ελληνίδα που ήταν η πιο μορφωμένη γυναίκα της Ευρώπης. Αλλά στα χαρτιά της υπέγραφε με το μικρό της. Σοφία.

Η Ελληνίδα που ήταν η πιο μορφωμένη γυναίκα της Ευρώπης. Αλλά στα χαρτιά της υπέγραφε με το μικρό της. Σοφία.

Σοφία Αντωνιάδη: Η Ελληνίδα που μίλησε για την Ορθοδοξία στη Σορβόννη, έγινε καθηγήτρια στο Λάιντεν και ίδρυσε μουσείο μέσα σε ελληνική εκκλησία της Βενετίας.

Must Read
Must Read: Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Δεν είχαν πυροσβεστικά, αλλά ήξεραν τι να κάνουν. Οι Αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τις φωτιές με αντιπυρικές ζώνες, υδροφόρους, κεραμίδια και κοινή δράση.

Must Read
Must Read: Η αρχαία πόλη δίπλα στον Βόλο που την έχτισε βασιλιάς, την αγάπησαν αυτοκράτορες και την πολιορκούσαν πειρατές, Γότθοι και Καταλανοί

Η αρχαία πόλη δίπλα στον Βόλο που την έχτισε βασιλιάς, την αγάπησαν αυτοκράτορες και την πολιορκούσαν πειρατές, Γότθοι και Καταλανοί

Ήταν λιμάνι, κάστρο, πρωτεύουσα και έδρα επισκόπου. Η Δημητριάδα, χτισμένη δίπλα στον σημερινό Βόλο, άντεξε επιθέσεις από Γότθους, πειρατές και Καταλανούς. Σήμερα, η αρχαία πόλη κοιμάται κάτω απ’ τα πόδια μας.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας πρίγκιπας που αγόρασε τη μισή Αττική

Ο Έλληνας πρίγκιπας που αγόρασε τη μισή Αττική

Πρίγκιπας, εξόριστος και μετά κτηματομεσίτης της Ιστορίας. Ο Αλέξανδρος Καντακουζηνός ήταν ο Έλληνας πρίγκιπας που, χωρίς να το ξέρεις, περπατάς ακόμα στη γη του.

Must Read
Must Read: Από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα στην Κωνσταντινούπολη και τελικά έκλεισε τη ζωή της σε μοναστήρι που έφτιαξε η ίδια

Από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα στην Κωνσταντινούπολη και τελικά έκλεισε τη ζωή της σε μοναστήρι που έφτιαξε η ίδια

Η Θεοφανώ, από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα για να νομιμοποιήσει μια νέα δυναστεία, αλλά βρέθηκε στο περιθώριο και έκλεισε τη ζωή της σε ένα μοναστήρι που ίδρυσε η ίδια.

Must Read
Must Read: Πόσο χρονών ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος όταν ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία;

Πόσο χρονών ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος όταν ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία;

Στα 22 του χρόνια, ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε στην Ασία και ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία, γράφοντας το δικό του θρύλο στην ιστορία.

Must Read
Must Read: Έγραψε δύο χιλιάδες επτακόσιες μία σελίδες για την Επανάσταση. Αλλά έκοβε τα ρήματα γιατί δεν ήξερε να γράφει

Έγραψε δύο χιλιάδες επτακόσιες μία σελίδες για την Επανάσταση. Αλλά έκοβε τα ρήματα γιατί δεν ήξερε να γράφει

Δεν ήταν συγγραφέας. Ούτε ήξερε να γράφει σωστά. Αλλά ο Νικόλαος Κασομούλης κατέγραψε 2.701 σελίδες που σήμερα είναι ό,τι πιο αληθινό έχουμε για την Επανάσταση.

Must Read