Θάψαν ζωντανό τον Μέγα Αλέξανδρο; Η τρομακτική θεωρία που αλλάζει την Ιστορία
Ο Μέγας Αλέξανδρος ίσως να μην ήταν νεκρός όταν κηδεύτηκε. Η σοκαριστική θεωρία που ανατρέπει την Ιστορία.
Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. σε ηλικία μόλις 32 ετών, στην καρδιά της αυτοκρατορίας του, στη Βαβυλώνα. Για μέρες το σώμα του παρέμενε άφθαρτο, χωρίς κανένα σημάδι αποσύνθεσης. Οι σύντροφοί του πίστεψαν ότι ήταν θεϊκό σημάδι, πως ο Αλέξανδρος δεν ήταν απλώς άνθρωπος. Χιλιάδες χρόνια μετά, όμως, μια διαφορετική, πολύ πιο σκοτεινή εξήγηση ήρθε να ταράξει την Ιστορία: μήπως τελικά δεν είχε πεθάνει;
Η θεωρία ανήκει στη Δρ. Κάθριν Χολ από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο. Μελετώντας τα αρχαία κείμενα, κυρίως τον Πλούταρχο, η Χολ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπτώματα του Αλέξανδρου – υψηλός πυρετός, πόνος στη ράχη, παράλυση, αλλά διαύγεια του νου – ταιριάζουν απόλυτα με ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα: το σύνδρομο Guillain-Barré. Μια ασθένεια που μπορεί να ακινητοποιήσει το σώμα χωρίς να αγγίξει το μυαλό.
Στην εποχή του Αλέξανδρου δεν υπήρχε τρόπος να διαπιστωθεί ο θάνατος με το σφυγμό. Οι γιατροί βασίζονταν στην αναπνοή. Αν κάποιος ήταν παράλυτος και ανέπνεε ελάχιστα, τον θεωρούσαν νεκρό. Έτσι, ο στρατηλάτης που είχε κατακτήσει τον κόσμο, ίσως βίωνε τον πιο φρικτό θάνατο: θαμμένος ζωντανός, παγιδευμένος μέσα στο ίδιο του το σώμα, ανήμπορος να φωνάξει ή να κινηθεί.
Η θεωρία εξηγεί και το μεγαλύτερο μυστήριο: γιατί το σώμα του παρέμεινε φρέσκο τόσες μέρες. Όχι επειδή ήταν θεός. Αλλά επειδή ήταν ακόμα ζωντανός.
Δεν υπάρχει απόλυτη επιβεβαίωση. Τα κείμενα που σώζονται γράφτηκαν αιώνες αργότερα και ο τάφος του δεν έχει βρεθεί ποτέ. Αλλά η ιδέα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να έζησε τις τελευταίες του μέρες κλεισμένος ζωντανός μέσα στον δικό του τάφο, είναι ένα από τα πιο ανατριχιαστικά ενδεχόμενα που έχουν προταθεί στην Ιστορία.