MUST READ

Τη μεγαλύτερη ζημιά στον Παρθενώνα δεν την προκάλεσε ούτε ο χρόνος, ούτε οι σεισμοί αλλά μια τρομερή έκρηξη

Το 1687, μια βενετσιάνικη βολή έπεσε πάνω στον Παρθενώνα, ανατινάζοντας την πυρίτιδα που είχαν αποθηκεύσει οι Οθωμανοί μέσα στο ναό
Τη μεγαλύτερη ζημιά στον Παρθενώνα δεν την προκάλεσε ούτε ο χρόνος, ούτε οι σεισμοί αλλά μια τρομερή έκρηξη

Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, ο Παρθενώνας θα έστεκε σήμερα πολύ πιο άθικτος, χωρίς τα τεράστια κενά, τα σπασμένα αετώματα και τις διαλυμένες κολώνες που τον χαρακτηρίζουν. Και όμως, δεν ήταν ο χρόνος, ούτε οι σεισμοί ή η φυσική φθορά που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη καταστροφή του. Ήταν μια τρομερή έκρηξη το 1687, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που τον μετέτρεψε από σύμβολο πολιτισμού σε σωρό ερειπίων.

Τότε, οι Βενετοί είχαν βάλει στο στόχαστρο την Αθήνα, θέλοντας να τη διεκδικήσουν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Οθωμανοί, γνωρίζοντας πως ο Παρθενώνας ήταν ένα μνημείο μεγάλης σημασίας, αποφάσισαν να τον χρησιμοποιήσουν ως αποθήκη πυρίτιδας, υποθέτοντας ότι οι αντίπαλοι δεν θα τολμούσαν να τον χτυπήσουν. Όμως έκαναν λάθος. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1687, ένα βενετσιάνικο κανόνι έριξε μια μοιραία βολή που βρήκε κατευθείαν τον Παρθενώνα. Η πυρίτιδα εξερράγη και η δύναμη της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη που το κτίριο διαλύθηκε. Η στέγη καταστράφηκε, οι εσωτερικοί τοίχοι γκρεμίστηκαν και ολόκληρα τμήματα των περίφημων γλυπτών του Φειδία εκσφενδονίστηκαν στον αέρα.

Η καταστροφή εκείνη άλλαξε για πάντα την εικόνα του Παρθενώνα. Μέχρι τότε, το μνημείο είχε υποστεί κάποιες αλλαγές – είχε γίνει εκκλησία, μετά τζαμί – αλλά η βασική του δομή παρέμενε όρθια. Μετά την έκρηξη, τίποτα δεν ήταν πια το ίδιο. Χρόνια αργότερα, όταν ο Λόρδος Έλγιν πήρε τα γλυπτά που σώθηκαν, βρήκε ήδη έναν κατεστραμμένο ναό, με πολλά κομμάτια σπασμένα και διάσπαρτα στο έδαφος.

Αν δεν είχε γίνει εκείνη η έκρηξη, ο Παρθενώνας θα είχε περισσότερες πιθανότητες να διασωθεί σχεδόν ακέραιος. Μπορεί να είχε φθαρεί από τον χρόνο, μπορεί να είχε δεχτεί επεμβάσεις, αλλά δεν θα είχε φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα: ένα επιβλητικό, αλλά σακατεμένο μνημείο, σημάδι μιας εποχής όπου ο πολιτισμός δεν κατάφερνε πάντα να επιβιώσει από τους πολέμους των ανθρώπων.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τον γέννησε κάτω από ένα δέντρο, κυνηγημένη από τους Τούρκους. Κι έγινε ο πιο μεγάλος Έλληνας της Επανάστασης

Τον γέννησε κάτω από ένα δέντρο, κυνηγημένη από τους Τούρκους. Κι έγινε ο πιο μεγάλος Έλληνας της Επανάστασης

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμοβούνι, κάτω από ένα δέντρο, ενώ η μητέρα του προσπαθούσε να γλιτώσει από τους Τούρκους.

Must Read
Must Read: Γιατί οι Ναζί είχαν τατουάζ με την ομάδα αίματός τους; Ήταν για να σωθούν σε μάχη. Τελικά όμως, το τατουάζ τους πρόδωσε.

Γιατί οι Ναζί είχαν τατουάζ με την ομάδα αίματός τους; Ήταν για να σωθούν σε μάχη. Τελικά όμως, το τατουάζ τους πρόδωσε.

Δεν ήταν σύμβολο. Δεν ήταν τιμή. Ήταν απλώς ένα γράμμα. A, B, AB ή 0. Αλλά οι σύμμαχοι ήξεραν ακριβώς τι σήμαινε.

Must Read
Must Read: Η Ελληνίδα που ήταν η πιο μορφωμένη γυναίκα της Ευρώπης. Αλλά στα χαρτιά της υπέγραφε με το μικρό της. Σοφία.

Η Ελληνίδα που ήταν η πιο μορφωμένη γυναίκα της Ευρώπης. Αλλά στα χαρτιά της υπέγραφε με το μικρό της. Σοφία.

Σοφία Αντωνιάδη: Η Ελληνίδα που μίλησε για την Ορθοδοξία στη Σορβόννη, έγινε καθηγήτρια στο Λάιντεν και ίδρυσε μουσείο μέσα σε ελληνική εκκλησία της Βενετίας.

Must Read
Must Read: Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Δεν είχαν πυροσβεστικά, αλλά ήξεραν τι να κάνουν. Οι Αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τις φωτιές με αντιπυρικές ζώνες, υδροφόρους, κεραμίδια και κοινή δράση.

Must Read
Must Read: Η αρχαία πόλη δίπλα στον Βόλο που την έχτισε βασιλιάς, την αγάπησαν αυτοκράτορες και την πολιορκούσαν πειρατές, Γότθοι και Καταλανοί

Η αρχαία πόλη δίπλα στον Βόλο που την έχτισε βασιλιάς, την αγάπησαν αυτοκράτορες και την πολιορκούσαν πειρατές, Γότθοι και Καταλανοί

Ήταν λιμάνι, κάστρο, πρωτεύουσα και έδρα επισκόπου. Η Δημητριάδα, χτισμένη δίπλα στον σημερινό Βόλο, άντεξε επιθέσεις από Γότθους, πειρατές και Καταλανούς. Σήμερα, η αρχαία πόλη κοιμάται κάτω απ’ τα πόδια μας.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας πρίγκιπας που αγόρασε τη μισή Αττική

Ο Έλληνας πρίγκιπας που αγόρασε τη μισή Αττική

Πρίγκιπας, εξόριστος και μετά κτηματομεσίτης της Ιστορίας. Ο Αλέξανδρος Καντακουζηνός ήταν ο Έλληνας πρίγκιπας που, χωρίς να το ξέρεις, περπατάς ακόμα στη γη του.

Must Read
Must Read: Από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα στην Κωνσταντινούπολη και τελικά έκλεισε τη ζωή της σε μοναστήρι που έφτιαξε η ίδια

Από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα στην Κωνσταντινούπολη και τελικά έκλεισε τη ζωή της σε μοναστήρι που έφτιαξε η ίδια

Η Θεοφανώ, από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα για να νομιμοποιήσει μια νέα δυναστεία, αλλά βρέθηκε στο περιθώριο και έκλεισε τη ζωή της σε ένα μοναστήρι που ίδρυσε η ίδια.

Must Read
Must Read: Πόσο χρονών ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος όταν ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία;

Πόσο χρονών ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος όταν ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία;

Στα 22 του χρόνια, ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε στην Ασία και ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία, γράφοντας το δικό του θρύλο στην ιστορία.

Must Read
Must Read: Έγραψε δύο χιλιάδες επτακόσιες μία σελίδες για την Επανάσταση. Αλλά έκοβε τα ρήματα γιατί δεν ήξερε να γράφει

Έγραψε δύο χιλιάδες επτακόσιες μία σελίδες για την Επανάσταση. Αλλά έκοβε τα ρήματα γιατί δεν ήξερε να γράφει

Δεν ήταν συγγραφέας. Ούτε ήξερε να γράφει σωστά. Αλλά ο Νικόλαος Κασομούλης κατέγραψε 2.701 σελίδες που σήμερα είναι ό,τι πιο αληθινό έχουμε για την Επανάσταση.

Must Read