MUST READ

Τη μεγάλωναν με γάλα γυναίκας, έτρωγε φίδια και τη φοβόντουσαν περισσότερο κι απ’ τον θάνατο. Ήταν η Υαινογάτα της Αλεξάνδρειας

Τη φώναζαν Ciuette. Είχε μαύρες ρίγες σαν νεκρικό φόρεμα και τη μεγάλωναν με γάλα από γυναίκες.
Τη μεγάλωναν με γάλα γυναίκας, έτρωγε φίδια και τη φοβόντουσαν περισσότερο κι απ’ τον θάνατο. Ήταν η Υαινογάτα της Αλεξάνδρειας

Στην Αλεξάνδρεια του 16ου αιώνα, οι άνθρωποι μιλούσαν για μια αλλόκοτη ύπαρξη που προκαλούσε τρόμο όσο και περιέργεια. Την έλεγαν Ciuette. Κάποιοι πίστευαν πως ήταν υβρίδιο γάτας και λύκου. Άλλοι ορκίζονταν πως ήταν απλώς η γνωστή αρχαία ύαινα, εξημερωμένη και μεταμφιεσμένη σε οικόσιτο ζώο. Την έτρεφαν με μητρικό γάλα και πίστευαν ότι είχε μαγικές ιδιότητες. Κυνηγούσε ποντίκια, φίδια και καμιά φορά – έλεγαν – και ανθρώπους.

Δεν ήταν απλώς ένα εξωτικό θηρίο. Ήταν το πλάσμα που συμβόλιζε τα όρια ανάμεσα στο άγριο και το ήμερο, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, ανάμεσα στον φόβο και τη γνώση.

Ο Πιερ Μπελόν, ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους φυσιοδίφες που ταξίδεψαν στην Αίγυπτο, τη συνάντησε στην Αλεξάνδρεια. Την αποκάλεσε “Ciuette”, αλλά ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για το ίδιο πλάσμα που οι αρχαίοι αποκαλούσαν «Υαινα». Δεν ήταν απλώς ένας σκύλος ή μια γάτα. Ήταν κάτι ανάμεσα σε αυτά — ένα πλάσμα με μακριές, δυνατές σιαγόνες, με νύχια που έμοιαζαν ανθρώπινα και με μαύρες ρίγες στη ράχη σαν ρούχα πένθους.

Την εξέτρεφαν οι Άραβες και οι Αιγύπτιοι όχι σαν κατοικίδιο, αλλά σαν θηρίο του σπιτιού, μια ασπίδα ενάντια στο κακό. Πίστευαν πως όποιος έχει τέτοιο πλάσμα στο σπίτι του, δεν τον πλησιάζει κανένα φίδι. Έδιωχνε τους ποντικούς καλύτερα από τις γάτες, τους όφεις καλύτερα από τα ξόρκια, και δεν φοβόταν τίποτα.

Η πιο τρομακτική λεπτομέρεια όμως ήταν στην ανατροφή της. Έλεγαν ότι όταν γεννιόταν μια Ciuette, έπρεπε να την ταΐσουν με γάλα από γυναίκα. Όχι ζώο, μόνο άνθρωπο. Και μάλιστα γυναίκα που δεν είχε χάσει το μωρό της. Αν μεγάλωνε αλλιώς, θα γινόταν ανεξέλεγκτη.

Ο Belon δεν ξέρει αν η Ciuette είναι μεταμφιεσμένη ύαινα, παραλλαγμένο σκυλί ή κάποιο μυστικό αιλουροειδές. Ξέρει όμως πως η μορφή της προκαλούσε δέος, το βλέμμα της ήταν απειλητικό και ότι όταν την είδε για πρώτη φορά πίστεψε ότι αντικρίζει κάτι βγαλμένο από αρχαίο μύθο.

Οι άνθρωποι της Αλεξάνδρειας τη φοβόντουσαν όσο και την τιμούσαν. Ήταν εκεί για να τους προστατεύει, να τους κρατάει ασφαλείς, αλλά και για να τους θυμίζει κάτι πολύ παλιό. Ότι κάποτε, οι θρύλοι περπατούσαν μέσα στα σπίτια.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Το ποδοσφαιρικό γήπεδο που πρόδωσε τη μυστική βάση των Σοβιετικών στην Κούβα

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο που πρόδωσε τη μυστική βάση των Σοβιετικών στην Κούβα

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κούβα αποκάλυψε την ύπαρξη σοβιετικής βάσης και πυροδότησε κρίση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Must Read
Must Read: Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Κρυμμένος στην Πλάκα, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά φέρει το όνομα πρίγκιπα στον τρούλο του και ίσως χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ιερό.

Must Read
Must Read: Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Έγραψε ποιήματα για τη φλεβοτομία, αγωνίστηκε για την υγεία των φτωχών και πέθανε στον δρόμο για να σώσει έναν ασθενή.

Must Read
Must Read: Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Έχασε τον θρόνο, πήγε εξορία στη Ρώμη, συγχώρεσε τον προδότη αδερφό του, και πέθανε σαν στρατηγός της Μακεδονίας.

Must Read
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read