MUST READ

Τη μέρα που τα ΜΑΤ διέλυσαν τη συγκέντρωση για τους νεκρούς στα Τέμπη, η Βουλή «τίμησε» το Ολοκαύτωμα

Μνήμη, δικαιοσύνη και κρατική υποκρισία την ίδια μέρα στο Σύνταγμα.
Τη μέρα που τα ΜΑΤ διέλυσαν τη συγκέντρωση για τους νεκρούς στα Τέμπη, η Βουλή «τίμησε» το Ολοκαύτωμα

Στις 26 Ιανουαρίου 2025, η Ελλάδα βίωσε μια από τις πιο θλιβερές αντιφάσεις της σύγχρονης ιστορίας της. Η Βουλή των Ελλήνων φωταγωγήθηκε με το σύνθημα #WeRemember για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ενώ στο Σύνταγμα, λίγα μόλις βήματα μακριά, οι δυνάμεις των ΜΑΤ διέλυαν βίαια μια ειρηνική συγκέντρωση πολιτών που θρηνούσαν τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών.

Η ειρωνεία δεν θα μπορούσε να είναι πιο κραυγαλέα. Το ελληνικό κράτος επέλεξε να φωταγωγήσει τη Βουλή και να στείλει μηνύματα περί μνήμης, δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή που διέταζε την καταστολή ανθρώπων που το μόνο που ζητούσαν ήταν να αποδοθεί δικαιοσύνη για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη σύγχρονη Ελλάδα. Η αστυνομική βία, οι ρίψεις χημικών και τα απρόκλητα χτυπήματα δεν τιμούν ούτε τη μνήμη ούτε τη δικαιοσύνη.

Το μήνυμα της Βουλής ήταν ξεκάθαρο: «Θυμόμαστε τους νεκρούς του χθες, αρκεί να μην ενοχλούμεται για τους νεκρούς του σήμερα.» Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος είναι μια στιγμή περισυλλογής και διδασκαλίας για την αξία της ανθρώπινης ζωής και τη σημασία της δικαιοσύνης. Πώς μπορεί, λοιπόν, μια κυβέρνηση να μιλά για μνήμη και δικαιοσύνη όταν την ίδια στιγμή επιλέγει τη βία και την καταστολή;

Η φωταγωγημένη Βουλή έγινε σύμβολο υποκρισίας. Από τη μία πλευρά, το κράτος «θυμόταν» τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος, προσπαθώντας να αποπνέει σεβασμό και ενσυναίσθηση, ενώ από την άλλη έστελνε τα ΜΑΤ να καταπνίξουν φωνές διαμαρτυρίας για τη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών. Είναι δυνατόν να τιμάς τα θύματα του παρελθόντος όταν δεν σέβεσαι τα θύματα του παρόντος;

Η εικόνα του Σαββάτου θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας. Από τη μία, το #WeRemember να φωτίζει το Σύνταγμα, και από την άλλη, δακρυγόνα, φωνές και βία στους δρόμους. Οι αντιφάσεις αυτές δεν είναι απλά τραγικές, είναι εξοργιστικές. Δείχνουν μια χώρα που έχει χάσει κάθε έννοια σεβασμού προς τους πολίτες της.

Ας θυμόμαστε, λοιπόν, τι πραγματικά σημαίνει μνήμη και δικαιοσύνη. Μνήμη χωρίς πράξεις είναι κενή. Δικαιοσύνη χωρίς ενσυναίσθηση είναι υποκρισία. Και μια χώρα που δεν προστατεύει τους πολίτες της, ενώ μιλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια χώρα που δεν τιμά ούτε τους νεκρούς της ούτε τους ζωντανούς της.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τον γέννησε κάτω από ένα δέντρο, κυνηγημένη από τους Τούρκους. Κι έγινε ο πιο μεγάλος Έλληνας της Επανάστασης

Τον γέννησε κάτω από ένα δέντρο, κυνηγημένη από τους Τούρκους. Κι έγινε ο πιο μεγάλος Έλληνας της Επανάστασης

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμοβούνι, κάτω από ένα δέντρο, ενώ η μητέρα του προσπαθούσε να γλιτώσει από τους Τούρκους.

Must Read
Must Read: Γιατί οι Ναζί είχαν τατουάζ με την ομάδα αίματός τους; Ήταν για να σωθούν σε μάχη. Τελικά όμως, το τατουάζ τους πρόδωσε.

Γιατί οι Ναζί είχαν τατουάζ με την ομάδα αίματός τους; Ήταν για να σωθούν σε μάχη. Τελικά όμως, το τατουάζ τους πρόδωσε.

Δεν ήταν σύμβολο. Δεν ήταν τιμή. Ήταν απλώς ένα γράμμα. A, B, AB ή 0. Αλλά οι σύμμαχοι ήξεραν ακριβώς τι σήμαινε.

Must Read
Must Read: Η Ελληνίδα που ήταν η πιο μορφωμένη γυναίκα της Ευρώπης. Αλλά στα χαρτιά της υπέγραφε με το μικρό της. Σοφία.

Η Ελληνίδα που ήταν η πιο μορφωμένη γυναίκα της Ευρώπης. Αλλά στα χαρτιά της υπέγραφε με το μικρό της. Σοφία.

Σοφία Αντωνιάδη: Η Ελληνίδα που μίλησε για την Ορθοδοξία στη Σορβόννη, έγινε καθηγήτρια στο Λάιντεν και ίδρυσε μουσείο μέσα σε ελληνική εκκλησία της Βενετίας.

Must Read
Must Read: Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Δεν είχαν πυροσβεστικά, αλλά ήξεραν τι να κάνουν. Οι Αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τις φωτιές με αντιπυρικές ζώνες, υδροφόρους, κεραμίδια και κοινή δράση.

Must Read
Must Read: Η αρχαία πόλη δίπλα στον Βόλο που την έχτισε βασιλιάς, την αγάπησαν αυτοκράτορες και την πολιορκούσαν πειρατές, Γότθοι και Καταλανοί

Η αρχαία πόλη δίπλα στον Βόλο που την έχτισε βασιλιάς, την αγάπησαν αυτοκράτορες και την πολιορκούσαν πειρατές, Γότθοι και Καταλανοί

Ήταν λιμάνι, κάστρο, πρωτεύουσα και έδρα επισκόπου. Η Δημητριάδα, χτισμένη δίπλα στον σημερινό Βόλο, άντεξε επιθέσεις από Γότθους, πειρατές και Καταλανούς. Σήμερα, η αρχαία πόλη κοιμάται κάτω απ’ τα πόδια μας.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας πρίγκιπας που αγόρασε τη μισή Αττική

Ο Έλληνας πρίγκιπας που αγόρασε τη μισή Αττική

Πρίγκιπας, εξόριστος και μετά κτηματομεσίτης της Ιστορίας. Ο Αλέξανδρος Καντακουζηνός ήταν ο Έλληνας πρίγκιπας που, χωρίς να το ξέρεις, περπατάς ακόμα στη γη του.

Must Read
Must Read: Από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα στην Κωνσταντινούπολη και τελικά έκλεισε τη ζωή της σε μοναστήρι που έφτιαξε η ίδια

Από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα στην Κωνσταντινούπολη και τελικά έκλεισε τη ζωή της σε μοναστήρι που έφτιαξε η ίδια

Η Θεοφανώ, από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα για να νομιμοποιήσει μια νέα δυναστεία, αλλά βρέθηκε στο περιθώριο και έκλεισε τη ζωή της σε ένα μοναστήρι που ίδρυσε η ίδια.

Must Read
Must Read: Πόσο χρονών ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος όταν ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία;

Πόσο χρονών ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος όταν ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία;

Στα 22 του χρόνια, ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε στην Ασία και ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία, γράφοντας το δικό του θρύλο στην ιστορία.

Must Read
Must Read: Έγραψε δύο χιλιάδες επτακόσιες μία σελίδες για την Επανάσταση. Αλλά έκοβε τα ρήματα γιατί δεν ήξερε να γράφει

Έγραψε δύο χιλιάδες επτακόσιες μία σελίδες για την Επανάσταση. Αλλά έκοβε τα ρήματα γιατί δεν ήξερε να γράφει

Δεν ήταν συγγραφέας. Ούτε ήξερε να γράφει σωστά. Αλλά ο Νικόλαος Κασομούλης κατέγραψε 2.701 σελίδες που σήμερα είναι ό,τι πιο αληθινό έχουμε για την Επανάσταση.

Must Read