MUST READ

Τι συμβαίνει με τους πρώτους αριθμούς; Είναι κάτι παραπάνω από απλοί αριθμοί;

Είναι οι πρώτοι αριθμοί απλώς μαθηματικά στοιχεία ή μήπως κρύβουν κάτι πιο βαθύ;
Τι συμβαίνει με τους πρώτους αριθμούς; Είναι κάτι παραπάνω από απλοί αριθμοί;

Από τα βάθη της αρχαιότητας, οι πρώτοι αριθμοί ήταν σαν μαγικοί λίθοι κρυμμένοι μέσα στην άμμο των φυσικών αριθμών. Ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του, γοητευμένοι από την αρμονία των αριθμών, πίστευαν πως οι πρώτοι έκρυβαν κάποιον θείο ρυθμό, μια τάξη που αντανακλούσε το σύμπαν. Κανένας άλλος τύπος αριθμού δεν προκάλεσε τόσο θαυμασμό, περιέργεια και μυστήριο. Οι πρώτοι είναι απλοί –αριθμοί που διαιρούνται μόνο από το 1 και τον εαυτό τους– και όμως η απλότητά τους συνορεύει με κάτι σχεδόν υπερφυσικό. Δεν ακολουθούν ένα εμφανές μοτίβο, δεν υπακούν σε μια προβλέψιμη λογική και όμως είναι παντού. Χτίζουν τον σκελετό όλων των άλλων αριθμών, σαν τα αόρατα τούβλα του αριθμητικού σύμπαντος.

Το 1859, ένας άντρας ονόματι Μπέρνχαρντ Ρίμαν άλλαξε για πάντα την πορεία της μαθηματικής σκέψης με μια μόνο εργασία. Στη «Υπόθεση Ρίμαν», πρότεινε πως πίσω από τη φαινομενικά χαοτική κατανομή των πρώτων αριθμών, υπάρχει ένα μαθηματικό μοτίβο που σχετίζεται με μια μυστηριώδη συνάρτηση, τη λεγόμενη Ζήτα. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν κατάφερε να αποδείξει αν είχε δίκιο. Όμως η υπόθεσή του παραμένει το ιερό δισκοπότηρο των μαθηματικών. Η απόδειξη ή η διάψευσή της δεν είναι απλώς ένα θεωρητικό επίτευγμα· θα άλλαζε την κατανόησή μας για τα μαθηματικά θεμέλια της πραγματικότητας και θα επηρέαζε καίρια την ασφάλεια των ψηφιακών μας επικοινωνιών.

Κάθε φορά που πληκτρολογούμε έναν κωδικό ή κάνουμε μια συναλλαγή online, στηρίζεται σε ένα σύστημα κρυπτογράφησης που βασίζεται στους πρώτους αριθμούς. Οι σύγχρονες τεχνικές ασφάλειας, όπως το RSA, στηρίζονται στην τεράστια δυσκολία να διασπάσει κανείς έναν μεγάλο αριθμό στα πρώτα του γινόμενα. Για παράδειγμα, ένας αριθμός 600 ψηφίων, προϊόν δύο πρώτων, θα χρειαστεί χιλιάδες χρόνια για να σπάσει με την τωρινή υπολογιστική ισχύ. Όμως τι θα γινόταν αν κάποιος έβρισκε έναν τρόπο να εντοπίζει πρώτους αριθμούς πιο εύκολα; Τότε το διαδίκτυο, όπως το ξέρουμε, θα μπορούσε να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Αυτός είναι και ο λόγος που κολοσσοί της τεχνολογίας επενδύουν αμύθητα ποσά στην έρευνα των πρώτων. Το 2002 ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τότε πρώτος αριθμός, με πάνω από 13 εκατομμύρια ψηφία, ενώ το 2018 αυτός ο αριθμός είχε ήδη φτάσει τα 23 εκατομμύρια. Η αναζήτηση δεν γίνεται τυχαία – χρειάζονται αλγόριθμοι που χτενίζουν ασύλληπτα μεγάλους αριθμούς με την ελπίδα να βρουν έναν ακόμα πρωτογενή γίγαντα. Αυτή η αναζήτηση όμως δεν έχει μόνο πρακτική σημασία. Κρύβει και ένα βαθύ φιλοσοφικό ερώτημα: γιατί υπάρχουν οι πρώτοι αριθμοί και γιατί μοιάζουν τόσο χαοτικοί;

Οι μαθηματικοί δεν κατάφεραν ακόμα να δώσουν μια απάντηση. Ούτε να εντοπίσουν έναν μαθηματικό νόμο που να εξηγεί πού ακριβώς εμφανίζονται οι πρώτοι. Η κατανομή τους θυμίζει κάτι ανάμεσα σε φυσικό φαινόμενο και καθαρό χάος. Αν τους τοποθετήσεις σε μια ευθεία και δεις τις αποστάσεις μεταξύ τους, μοιάζουν με την ακολουθία χτύπων μιας καρδιάς που άλλοτε επιταχύνει κι άλλοτε επιβραδύνει – χωρίς εμφανή λόγο. Κι όμως, οι πρώτοι δεν είναι προϊόν τύχης. Είναι απολύτως προσδιορισμένοι από τους κανόνες της αριθμητικής, αλλά παράγουν ένα μοτίβο τόσο μπερδεμένο που ακόμη και οι καλύτεροι υπολογιστές του κόσμου αδυνατούν να το ξεδιαλύνουν.

Αυτός ο ανεξήγητος χαρακτήρας τους έχει τραβήξει το ενδιαφέρον όχι μόνο μαθηματικών, αλλά και φιλοσόφων, φυσικών και καλλιτεχνών. Ορισμένοι βλέπουν στους πρώτους αριθμούς ένα είδος μαθηματικής ποίησης, μια υπενθύμιση ότι ακόμα και μέσα στο πιο αυστηρό σύστημα –αυτό των αριθμών– μπορεί να υπάρξει κάτι ανεξήγητο, κάτι σχεδόν μυστικιστικό. Ο Βρετανός φυσικός Πολ Ντέιβις έχει υποστηρίξει ότι αν κάποια εξωγήινη νοημοσύνη ήθελε να επικοινωνήσει μαζί μας, οι πρώτοι αριθμοί θα ήταν ο πιο λογικός «κώδικας» για να το κάνει, ακριβώς γιατί είναι καθολικοί, ανεξαρτήτως πολιτισμού ή γλώσσας.

Όσο όμως αυξάνεται η υπολογιστική ισχύς και οι γνώσεις μας επεκτείνονται, οι πρώτοι συνεχίζουν να ξεγλιστρούν, σαν να προστατεύουν ένα κομμάτι της γνώσης που δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να καταλάβουμε. Είναι το τέλειο παράδειγμα του πώς κάτι απλό –ένας αριθμός που διαιρείται μόνο από τον εαυτό του και το 1– μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της κατανόησης και της λογικής. Ίσως τελικά να μην είναι απλώς οι βασικοί λίθοι των αριθμών. Ίσως είναι τα μικρά μυστικά που κρύβει το σύμπαν, σε μορφή αριθμητική.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ο Τραμπ έχει ζητήσει λεπτομερή μελέτη για το «πώς η Τουρκία μπορεί να αποφύγει τις κυρώσεις CAATSA»

Ο Τραμπ έχει ζητήσει λεπτομερή μελέτη για το «πώς η Τουρκία μπορεί να αποφύγει τις κυρώσεις CAATSA»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα ζητήσει την άρση των κυρώσεων και την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Must Read
Must Read: O Ελληνοαμερικάνος Στρατηγός με την θέση κλειδί στον στρατό των ΗΠΑ – Ελέγχει τα πάντα

O Ελληνοαμερικάνος Στρατηγός με την θέση κλειδί στον στρατό των ΗΠΑ – Ελέγχει τα πάντα

O Ελληνοαμερικανός Στρατηγός Andrew P. Poppas κατέχει τη θέση του Διοικητή της Διοίκησης Δυνάμεων Στρατού των ΗΠΑ (FORSCOM).

Must Read
Must Read: Έγινε 90 χρονών ο Έλληνας Νουρέγιεφ

Έγινε 90 χρονών ο Έλληνας Νουρέγιεφ

Υπήρξε από τους πρώτους που έφεραν στη χώρα τη μοντέρνα χορευτική προσέγγιση.

Must Read
Must Read: Την επόμενη φορά που θα κολλήσεις στην κίνηση της Κατεχάκη φέρε στο μυαλό σου τον Γεώργιο Κατεχάκη από τον οποίο πήρε το όνομά του ο δρόμος

Την επόμενη φορά που θα κολλήσεις στην κίνηση της Κατεχάκη φέρε στο μυαλό σου τον Γεώργιο Κατεχάκη από τον οποίο πήρε το όνομά του ο δρόμος

Ο Γεώργιος Κατεχάκης αποτελεί διαχρονικό σύμβολο στρατιωτικής αρετής.

Must Read
Must Read: «Νενικήκαμεν»: Η Μάχη του Μαραθώνα γίνεται ταινία – Θα είναι όλη στα αρχαία ελληνικά

«Νενικήκαμεν»: Η Μάχη του Μαραθώνα γίνεται ταινία – Θα είναι όλη στα αρχαία ελληνικά

Με αυθεντικές στολές, τοποθεσίες εμπνευσμένες από το τοπίο της Αττικής και γλωσσική καθοδήγηση από ειδικούς στην αρχαία φιλολογία.

Must Read
Must Read: Τι απέδειξε ο Αριστοτέλης με ένα ξύλο που ζεσταίνεται;

Τι απέδειξε ο Αριστοτέλης με ένα ξύλο που ζεσταίνεται;

Το ξύλο δεν κινήθηκε, κι όμως άλλαξε. Ο Αριστοτέλης το πήρε αυτό το παράδειγμα και το έκανε φιλοσοφική απόδειξη.

Must Read
Must Read: Τον κάλεσαν για συμφιλίωση. Του έσφιξαν το χέρι. Και μετά τον έσφαξαν.

Τον κάλεσαν για συμφιλίωση. Του έσφιξαν το χέρι. Και μετά τον έσφαξαν.

Τον κάλεσαν να συνεργαστεί για τον κοινό εχθρό. Ήταν παγίδα. Οι κομιτατζήδες τον έσφαξαν με τσεκούρια, λίγα λεπτά αφού του έσφιξαν το χέρι.

Must Read
Must Read: Προσπάθησαν να τον κάνουν διερμηνέα των ναζί. Έφυγε για τη Βιέννη και έφτιαξε τον πιο παράξενο τρόπο γραφής στην ιστορία της μουσικής

Προσπάθησαν να τον κάνουν διερμηνέα των ναζί. Έφυγε για τη Βιέννη και έφτιαξε τον πιο παράξενο τρόπο γραφής στην ιστορία της μουσικής

Ξεκίνησε ως πρόσφυγας, γλίτωσε από τους ναζί και έγινε πρωτοπόρος της μουσικής. Ο Ανέστης Λογοθέτης έγραφε παρτιτούρες που έμοιαζαν με έργα τέχνης.

Must Read
Must Read: Ήταν ο γιατρός των φτωχών, των στρατιωτών και των απόκληρων. Και όταν ήρθε η επιδημία, έμεινε δίπλα τους μέχρι τέλους

Ήταν ο γιατρός των φτωχών, των στρατιωτών και των απόκληρων. Και όταν ήρθε η επιδημία, έμεινε δίπλα τους μέχρι τέλους

Έλληνας γιατρός, φιλάνθρωπος και ιδρυτής του νοσοκομείου "Φιλανθρωπία" στο Βουκουρέστι, πέθανε το 1828 φροντίζοντας άρρωστους στρατιώτες

Must Read