MUST READ

Το ναυάγιο του 1511 που αν δεν είχε συμβεί, δεν θα υπήρχε ούτε Αμερική, ούτε Τράμπ, ούτε δασμοί

Το ναυάγιο του 1511 ήταν τόσο μικρό και τόσο σημαντικό. Δύο επιζώντες, ένας μεταφραστής, μία κατάκτηση, και ολόκληρη η Ιστορία άλλαξε κατεύθυνση.
Το ναυάγιο του 1511 που αν δεν είχε συμβεί, δεν θα υπήρχε ούτε Αμερική, ούτε Τράμπ, ούτε δασμοί

Το 1511, ένα ισπανικό πλοίο ναυαγεί στα ανοιχτά της χερσονήσου του Γιουκατάν. Ήταν ένα γεγονός χωρίς πανό, χωρίς κανείς να φαντάζεται πως οι αφροί της θάλασσας εκείνης της μέρας θα άλλαζαν την ιστορία του κόσμου. Μερικοί επιζώντες βγήκαν ζωντανοί στην ακτή, για να παραδοθούν αμέσως σε μια μοίρα πιο σκληρή κι από τον πνιγμό: μερικοί θυσιάστηκαν από τους Μάγια, άλλοι δούλεψαν μέχρι θανάτου.

Μόνο δύο επέζησαν για να φτάσουν ως το τέλος: ο ιερέας Χερόνιμο δε Αγιλάρ και ο στρατιώτης Γκονζάλο Γκερρέρο. Ο Αγιλάρ έμεινε δούλος για χρόνια, αλλά δεν έσπασε. Ο Γκερρέρο, από την άλλη, δεν έμεινε δούλος: παντρεύτηκε μια ευγενή Μάγια, απέκτησε παιδιά μαζί της και έγινε πολεμικός αρχηγός τους. Όταν του δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσει πίσω στους Ισπανούς, αρνήθηκε. Τώρα πια ήταν «ένας από αυτούς».

Όταν ο Ερνάν Κορτές κατέβηκε στην περιοχή το 1519, ο Αγιλάρ, που μιλούσε πλέον τη γλώσσα των Μάγια, ενώθηκε με την ισπανική αποστολή και έγινε ο πρώτος κρίκος σε μια αλυσίδα μεταφράσεων που θα άλλαζε τον κόσμο. Η δεύτερη μεταφράστρια, η Μαλίντσιν, μιλούσε ναχουάτλ, τη γλώσσα των Αζτέκων, και μαζί δημιούργησαν μια δίοδο επικοινωνίας.

Οι Ισπανοί δεν νίκησαν μόνο με σπαθιά και άλογα. Νίκησαν με λόγια, με συμμαχίες, με την οργή των υποταγμένων φυλών ενάντια στους Αζτέκους. Οι Ισπανοί ήταν λίγοι. Οι αυτόχθονες που συμμάχησαν μαζί τους, ήταν χιλιάδες. Η κατάκτηση του Νέου Κόσμου ήταν προϊόν μιας πολύπλοκης μετάφρασης – στην κυριολεξία.

Αν εκείνο το πλοίο δεν είχε ναυαγήσει, δεν θα υπήρχε ο Αγιλάρ, δεν θα υπήρχε ο κρίκος για να συνδεθεί ο Κορτές με τις γλώσσες και τις συμμαχίες του Μεξικού. Χωρίς μετάφραση, χωρίς διπλωματία, χωρίς εντολή, δεν θα υπήρχε κατάκτηση. Τουλάχιστον όχι έτσι, όχι τότε.

Και αν δεν υπήρχε κατάκτηση, δεν θα υπήρχε αποικιοκρατία. Δεν θα υπήρχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως τις ξέρουμε. Δεν θα υπήρχε η Δύση όπως τη γνωρίζουμε. Δεν θα υπήρχε καν ο κόσμος όπως τον διαβάζεις αυτή τη στιγμή.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Πήρε ένα κομμάτι από την Ακρόπολη και το έβαλε πάνω στο γραφείο του διακοσμητικό

Πήρε ένα κομμάτι από την Ακρόπολη και το έβαλε πάνω στο γραφείο του διακοσμητικό

Δεν ήταν αρχαιολόγος ούτε συλλέκτης. Κι όμως, το 1889, ο Talmage πήρε μαζί του ένα κομμάτι από τον Παρθενώνα

Must Read
Must Read: Τον έλεγαν τανκ του Ολυμπιακού γιατί κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει – Ανάγκασε ακόμα και δικτάτορα στην εξέδρα να του ζητήσει να παίζει πιο ήρεμα

Τον έλεγαν τανκ του Ολυμπιακού γιατί κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει – Ανάγκασε ακόμα και δικτάτορα στην εξέδρα να του ζητήσει να παίζει πιο ήρεμα

Ο Ιωαννίδης λέγεται ότι του φώναξε να παίζει πιο... ήρεμα.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας συνθέτης που είχε όραμα να αλλάξει τη μουσική της Ευρώπης. Τον σταμάτησε μια στροφή και άφησε πίσω του μουσική που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.

Ο Έλληνας συνθέτης που είχε όραμα να αλλάξει τη μουσική της Ευρώπης. Τον σταμάτησε μια στροφή και άφησε πίσω του μουσική που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.

Συνθέτης, φιλόσοφος, οραματιστής. Ο Γιάννης Χρήστου πέθανε στα 44 του σε μια στροφή, αφήνοντας πίσω μουσική από άλλες διαστάσεις.

Must Read
Must Read: Ο θρύλος του Ολυμπιακού με τα 450 γκολ είχε πρόβλημα στο πόδι και λίγο έλειψε να τον εκτελέσουν

Ο θρύλος του Ολυμπιακού με τα 450 γκολ είχε πρόβλημα στο πόδι και λίγο έλειψε να τον εκτελέσουν

Δεν περπατούσε καλά. Κατηγορήθηκε, φυλακίστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο. Και όμως, με τη φανέλα του Ολυμπιακού έγραψε 450 φορές το όνομά του στα δίχτυα.

Must Read
Must Read: Μια άμαξα με ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο ήταν εκεί την ώρα της κηδείας του. Γιατί ο Σερ το είχε τραγουδήσει.

Μια άμαξα με ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο ήταν εκεί την ώρα της κηδείας του. Γιατί ο Σερ το είχε τραγουδήσει.

Ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο, είπε στο τραγούδι του. Στην κηδεία του, αυτή η εικόνα έγινε πραγματικότητα.

Must Read
Must Read: Το πλοίο που λεγόταν Θεσσαλονίκη και χάθηκε μες στον Ατλαντικό χωρίς φαγητό, χωρίς νερό. Εξέπεμπε SOS αλλά δεν το πίστευαν

Το πλοίο που λεγόταν Θεσσαλονίκη και χάθηκε μες στον Ατλαντικό χωρίς φαγητό, χωρίς νερό. Εξέπεμπε SOS αλλά δεν το πίστευαν

Το ελληνικό πλοίο "Θεσσαλονίκη" χάθηκε στον Ατλαντικό το 1916. Οι ναυτικοί πεινούσαν, εξέπεμπαν SOS αλλά κανείς δεν ανταποκρίθηκε.

Must Read
Must Read: Ο Δημοσθένης με 120 άντρες νίκησε τους Σπαρτιάτες που δεν νικιόντουσαν με τίποτα

Ο Δημοσθένης με 120 άντρες νίκησε τους Σπαρτιάτες που δεν νικιόντουσαν με τίποτα

Για πρώτη φορά, οι Σπαρτιάτες παραδίνονται χωρίς μάχη. Και όλα ξεκίνησαν από έναν Αθηναίο που δεν είχε καν στρατό.

Must Read
Must Read: Της πήραν τα πάντα. Και όμως έδωσε ό,τι της είχε απομείνει. Έτσι γεννήθηκε η Ψωροκώσταινα

Της πήραν τα πάντα. Και όμως έδωσε ό,τι της είχε απομείνει. Έτσι γεννήθηκε η Ψωροκώσταινα

Ξεριζωμένη, χήρα και άπορη, έδωσε το δαχτυλίδι και το τελευταίο της γρόσι για το Μεσολόγγι. Και έτσι γεννήθηκε η «Ψωροκώσταινα».

Must Read
Must Read: Ήταν η Αρχαία Ελλάδα ψαροκώσταινα; Ήταν οι Έλληνες φτωχοί σε σύγκριση με τους άλλους λαούς;

Ήταν η Αρχαία Ελλάδα ψαροκώσταινα; Ήταν οι Έλληνες φτωχοί σε σύγκριση με τους άλλους λαούς;

Ήταν η Αρχαία Ελλάδα φτωχή; Είχε ο λαός της πολυτέλειες ή έζησε σκληρά, λιτά και απλά, σε σύγκριση με άλλους πολιτισμούς όπως η Περσία και η Αίγυπτος;

Must Read