MUST READ

Τον έτρωγε η φυματίωση, δεν μπορούσε ούτε να ξαπλώσει. Πολεμούσε όμως μπροστά απ’ όλους

Το σώμα του ήταν γεμάτο πληγές, η φυματίωση τον βασάνιζε, αλλά ο Καραϊσκάκης πολεμούσε μέχρι την τελευταία στιγμή, καθοδηγώντας τους άντρες του στο πεδίο της μάχης.
Τον έτρωγε η φυματίωση, δεν μπορούσε ούτε να ξαπλώσει. Πολεμούσε όμως μπροστά απ’ όλους

Το πρόσωπό του είχε χάσει το χρώμα, το σώμα του ήταν γεμάτο πληγές. Η φυματίωση είχε ήδη καταστρέψει τα πνευμόνια του. Κι όμως, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης συνέχιζε να πολεμά. Δεν έδινε εντολές από ασφαλή απόσταση. Ήταν πάντα μπροστά, σαν να μην υπήρχε αύριο. Ίσως επειδή ήξερε πως γι’ αυτόν, αύριο μπορεί να μην υπήρχε στ’ αλήθεια.

Ήταν άνοιξη του 1827 όταν, σκελετωμένος πια, ανέβηκε ξανά στ’ άλογο για να καθοδηγήσει τους άντρες του στο Φάληρο. Δεν μπορούσε να καθίσει κανονικά. Πολλές νύχτες κοιμόταν σχεδόν όρθιος ή καθισμένος, επειδή ο παραμικρός βήχας έκανε τα πλευρά του να τρίζουν. Οι σύντροφοί του τον παρακαλούσαν να μείνει πίσω. Εκείνος δεν το δέχτηκε ποτέ. «Ο Καραϊσκάκης δε μένει πίσω» τους απάντησε.

Τα πνευμόνια του έλιωναν, η φωνή του έβγαινε από μέσα του σπασμένη, με πόνο. Μα όταν μιλούσε, όλοι σώπαιναν. Δεν ήταν απλώς ένας οπλαρχηγός. Ήταν το ζωντανό απομεινάρι του ηρωισμού μιας εποχής που κλονιζόταν. Μετά την πτώση του Μεσολογγίου και την ήττα των Ελλήνων στη Στερεά, το ηθικό είχε πέσει. Κι όμως, ο Καραϊσκάκης, μισοπεθαμένος, φλεγόταν να αντεπιτεθεί. Να δώσει το σύνθημα της ελπίδας.

Στη μάχη του Αντιρρίου το 1825 τραυματίστηκε σοβαρά στον μηρό, αλλά γύρισε στο πεδίο πριν συνέλθει πλήρως. Το ίδιο και στη Σαλαμίνα, το ίδιο και στο Δίστομο. Η ζωή του ήταν μια διαρκής αναμέτρηση με τον θάνατο. Όχι μόνο στις μάχες, αλλά και στο σώμα του. Οι σύγχρονοι ιστορικοί συμφωνούν: ο Καραϊσκάκης πολεμούσε με ανοιχτές πληγές, σωματικά εξαντλημένος, βαριά φυματικός.

Όταν χτυπήθηκε στο Φάληρο, στις 22 Απριλίου 1827, οι περισσότεροι πίστεψαν ότι ήταν απλώς άλλο ένα τραύμα. Μα εκείνος το ήξερε. Ζήτησε να κοινωνήσει. Ήρεμος, σαν να είχε ήδη κάνει ειρήνη με το τέλος. Ένα τέλος που περίμενε καιρό, αλλά πάντα καθυστερούσε, για να δώσει λίγο ακόμα θάρρος στους υπόλοιπους.

«Εγώ πεθαίνω, εσείς να είστε μονιασμένοι, να βαστάξετε την πατρίδα» είπε πριν ξεψυχήσει.

Και τότε κατάλαβαν όλοι ότι πίσω από τα ράκη του σώματός του, χτυπούσε μέχρι τέλους η καρδιά ενός πολεμιστή που δεν λύγισε ούτε στιγμή.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Νάξο άναψε φωτιά στην Περσική Αυτοκρατορία

Ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Νάξο άναψε φωτιά στην Περσική Αυτοκρατορία

Ο Αρισταγόρας προσπάθησε να σώσει τη θέση του με μια εκστρατεία στη Νάξο. Απέτυχε. Και για να επιβιώσει, ξεσήκωσε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Must Read
Must Read: Ήθελε να γίνει ο νέος Μέγας Αλέξανδρος αλλά τελικά την βρήκε από μια γιαγιά με ένα κεραμίδι

Ήθελε να γίνει ο νέος Μέγας Αλέξανδρος αλλά τελικά την βρήκε από μια γιαγιά με ένα κεραμίδι

Ο Πύρρος της Ηπείρου ήθελε να συνεχίσει εκεί που σταμάτησε ο Αλέξανδρος

Must Read
Must Read: Οι φτωχοί αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν φακές και σύκα, οι πλούσιοι αρχαίοι Έλληνες καραβίδες και χταπόδι

Οι φτωχοί αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν φακές και σύκα, οι πλούσιοι αρχαίοι Έλληνες καραβίδες και χταπόδι

Το φαγητό για τους αρχαίους Έλληνες δεν ήταν απλώς ανάγκη. Ήταν τελετουργία, πειθαρχία και γιορτή.

Must Read
Must Read: Όταν η Αθήνα είχε 21.000 πολίτες και 400.000 δούλους

Όταν η Αθήνα είχε 21.000 πολίτες και 400.000 δούλους

Η Αθήνα του Δημητρίου του Φαληρέα είχε 21.000 πολίτες και 400.000 δούλους.

Must Read
Must Read: Ουίσκι από ούρα!

Ουίσκι από ούρα!

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από μια θεωρία που μοιάζει αστείο στο TikTok αλλά... έχει δώσει αφορμή για σοβαρές ερωτήσεις. Ούρα διαβητικού μπορούν να γίνουν... ουίσκι;

Must Read
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read