MUST READ

Τον πούλησαν σκλάβο στα 13. Γύρισε και έχτισε τη λαμπρότερη πόλη της Ελλάδας

Πουλήθηκε στα 13 του σε σκλαβοπάζαρο και επέστρεψε για να γράψει ιστορία. Η ζωή του Αμβρόσιου Δαμαλά είναι μια πραγματική ελληνική εποποιία.
Τον πούλησαν σκλάβο στα 13. Γύρισε και έχτισε τη λαμπρότερη πόλη της Ελλάδας

Ήταν μόλις 13 χρονών όταν οι φλόγες και τα σπαθιά της Σφαγής της Χίου το 1822 τον άρπαξαν από τη ζωή του. Ο Αμβρόσιος Δαμαλάς πουλήθηκε στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης, μαζί με χιλιάδες άλλους Χιώτες, χωρίς να ξέρει αν θα ξανάβλεπε ποτέ την πατρίδα ή την οικογένειά του.

Στην αιχμαλωσία βρήκε έναν αδελφό. Ο Γεώργιος Σουρίας, συνομήλικος και συμμοίραστος της συμφοράς, έγινε ο αχώριστος φίλος του στα τρία χρόνια σκλαβιάς. Μαζί σχεδίασαν τη μεγάλη τους απόδραση: ένα ρωσικό πλοίο, μια αβέβαιη σωτηρία, και η εγκατάλειψή τους στις ακτές του Ευξείνου Πόντου.

Μετά από περιπλανήσεις γεμάτες πείνα και κίνδυνο, ο νεαρός Δαμαλάς βρέθηκε κοντά στην Οδησσό. Εκεί, σε ένα μικρό ελληνικό κατάστημα, υπηρέτης πρώτα και μαθητής έπειτα, ξαναέχτισε την ψυχή και τη μοίρα του. Η εργατικότητα και η ευγένειά του κέρδισαν την εύνοια της τύχης.

Ένας συγγενής από τη ρίζα της μητέρας του, ο Δημήτριος Μαυρογορδάτος, τον αναγνώρισε. Τον προστάτευσε, τον έστειλε στη Νάξο, κι έπειτα στη Σύρο. Εκεί, σε μια πόλη που τότε άρχιζε να γίνεται το λαμπρότερο κέντρο του νέου ελληνικού κράτους, ο Αμβρόσιος αντάμωσε ξανά την αδελφή του, που είχε δραπετεύσει από χαρέμι.

Με ό,τι απέμεινε από την κατεστραμμένη περιουσία τους και με τη σπάνια του τόλμη, έριξε άγκυρα στο εμπόριο. Μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς παράγοντες της Σύρου. Το όνομά του έγινε συνώνυμο της προκοπής.

Το 1851 εκλέχθηκε δημοτικός πάρεδρος και το 1853, δήμαρχος Ερμουπόλεως. Η θητεία του σημάδεψε τη χρυσή εποχή της πόλης: δρόμοι, πλατείες, σχολεία, ορφανοτροφεία, ακόμα και η ίδρυση της Ελληνικής Ατμοπλοΐας φέρουν τη σφραγίδα του.

Αντιμετώπισε επιδημίες όπως η χολέρα με αυταπάρνηση, στάθηκε δίπλα στους πρόσφυγες, εξασφάλισε τροφή όταν οι πολεμικές κρίσεις έπνιγαν το εμπόριο. Κάθε πέτρα της νέας Ερμούπολης, κάθε πλακόστρωτο και κάθε τάξη γεμάτη μαθητές, είχε μέσα της και λίγο από τη δική του προσωπική νίκη ενάντια στη μοίρα.

Η πολιτική θύελλα του 1862, με την εξέγερση εναντίον του Όθωνα, τον έριξε από το αξίωμα. Ο φόβος της καταστροφής για την πόλη τον έκανε να ταλαντευτεί, και αυτό του στοίχισε. Αναγκάστηκε να φύγει στη Μασσαλία.

Ακόμα και εξόριστος, δεν ξέχασε ποτέ την Ελλάδα. Στη διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης, προσέφερε βοήθεια και πόρους στους επαναστάτες, αποδεικνύοντας πως η καρδιά του έμεινε πάντα στη γη που τον πρόδωσε και τον τίμησε μαζί.

Το 1869, οι πολίτες της Ερμούπολης, αυτοί που είχαν δει τη ζωή τους να ανθίζει χάρη σε αυτόν, του απέστειλαν χρυσό αδαμαντοκόλλητο μετάλλιο. Λίγους μήνες αργότερα, στις 28 Δεκεμβρίου, ο Αμβρόσιος Δαμαλάς άφησε την τελευταία του πνοή στη Μασσαλία. Η σορός του μεταφέρθηκε πίσω στην Ερμούπολη, στο νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου, για να αναπαυθεί εκεί που είχε καταφέρει να στήσει το μεγαλύτερο του έργο: μια πόλη φωτεινή σαν όνειρο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: 100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Η εκπαίδευση προσφέρεται εξ αποστάσεως.

Must Read
Must Read: Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Η τηλεόραση τη μετέτρεψε από ύποπτη μητέρα σε καθημερινή παρουσία στο σαλόνι μας. Και όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη, είχαμε ήδη συνηθίσει το πρόσωπό της.

Must Read
Must Read: Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Δεν είναι απλώς μια κρατική υπηρεσία. Η ΕΜΥ είναι στρατιωτική, υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία και λειτουργεί σαν κέντρο επιχειρήσεων για τον καιρό.

Must Read
Must Read: Η τεχνητή νοημοσύνη στα επόμενα αυτοκίνητα θα αποφασίζει αν θα πεθάνεις

Η τεχνητή νοημοσύνη στα επόμενα αυτοκίνητα θα αποφασίζει αν θα πεθάνεις

Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος δεν θα εκτελούν απλώς εντολές. Θα αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Must Read
Must Read: Η Βουλή των Ελλήνων θα είχε αετώματα, ανάγλυφα, κίονες και άλλες διακοσμήσεις αλλά με μια απόφαση όλα αυτά ακυρώθηκαν και έγινε σαν στρατώνας

Η Βουλή των Ελλήνων θα είχε αετώματα, ανάγλυφα, κίονες και άλλες διακοσμήσεις αλλά με μια απόφαση όλα αυτά ακυρώθηκαν και έγινε σαν στρατώνας

Η Βουλή των Ελλήνων θα είχε εντυπωσιακές διακοσμήσεις, αλλά ο Λουδοβίκος της Βαυαρίας τις απέρριψε όλες.

Must Read
Must Read: Η σκληρή περιοχή της Αθήνας που λεγόταν Νέα Ανατολή. Σήμερα εκεί βρίσκεται η ΓΑΔΑ

Η σκληρή περιοχή της Αθήνας που λεγόταν Νέα Ανατολή. Σήμερα εκεί βρίσκεται η ΓΑΔΑ

Ήταν μια γειτονιά φτιαγμένη από λαμαρίνες, λάσπη και μνήμες προσφύγων. Τη λέγανε Νέα Ανατολή.

Must Read
Must Read: Γιατί ακόμα και αν είχαμε όλοι Smart, το πρόβλημα του πάρκινγκ δεν θα λυνόταν ποτέ

Γιατί ακόμα και αν είχαμε όλοι Smart, το πρόβλημα του πάρκινγκ δεν θα λυνόταν ποτέ

Το πρόβλημα του πάρκινγκ στην Ελλάδα δεν είναι το μέγεθος των αυτοκινήτων

Must Read
Must Read: Δεν ήταν θεωρία συνωμοσίας. Η CIA έκανε πειράματα για έλεγχο του νου. Και αποκαλύφθηκαν τυχαία.

Δεν ήταν θεωρία συνωμοσίας. Η CIA έκανε πειράματα για έλεγχο του νου. Και αποκαλύφθηκαν τυχαία.

Πειράματα με LSD, ύπνωση και ηλεκτροσόκ σε ανυποψίαστους πολίτες.

Must Read
Must Read: Θα σου φτάσει μια ολόκληρη ζωή για να ακούσεις όλα τα τραγούδια του κόσμου; Πόσα χρόνια χρειάζονται;

Θα σου φτάσει μια ολόκληρη ζωή για να ακούσεις όλα τα τραγούδια του κόσμου; Πόσα χρόνια χρειάζονται;

Κάθε μέρα προστίθενται πάνω από 100.000 νέα τραγούδια στον κόσμο. Πόσα χρόνια χρειάζεσαι για να τα ακούσεις όλα;

Must Read