MUST READ

Τον σκότωσαν ο ξάδερφος της κακούργας πεθεράς του, η γυναίκα του και η υπηρέτριά τους

Η υπόθεση του Δημήτριου Αθανασόπουλου ήταν ένα από τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα
Τον σκότωσαν ο ξάδερφος της κακούργας πεθεράς του, η γυναίκα του και η υπηρέτριά τους

Η δολοφονία του Δημήτριου Αθανασόπουλου στις αρχές του 1931 σόκαρε την ελληνική κοινωνία. Ένα έγκλημα γεμάτο μυστήριο, οικογενειακές συγκρούσεις και πρωτόγνωρη αγριότητα, που εξελίχθηκε στην περιοχή Χαροκόπου της Καλλιθέας, κρατώντας τη χώρα σε αγωνία για μήνες. Ο τεμαχισμός του θύματος, η ανατριχιαστική απόπειρα απόκρυψης του πτώματος και η εμπλοκή σχεδόν ολόκληρης της οικογένειάς του, έδωσαν στην υπόθεση διαστάσεις που την καθιστούν ένα από τα πιο διαβόητα εγκλήματα της ελληνικής ιστορίας.

Στις 6 Ιανουαρίου 1931, το πτώμα του εργολάβου Δημήτριου Αθανασόπουλου βρέθηκε τεμαχισμένο μέσα σε δύο τσουβάλια στις όχθες του Κηφισού. Η ανακάλυψη προκάλεσε σοκ, καθώς η εικόνα του ακρωτηριασμένου σώματος έμοιαζε βγαλμένη από σκηνή φρίκης. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα και η έρευνα οδήγησε γρήγορα στο σπίτι του θύματος. Εκεί, οι ύποπτοι αποδείχθηκε πως ήταν άτομα από τον πιο κοντινό του κύκλο. Η γυναίκα του, Φούλα Αθανασοπούλου, η πεθερά του, Άρτεμις Κάστρου, η υπηρέτριά τους, Γιαννούλα Μπέλλου, και ο ξάδερφος της πεθεράς του, Δημήτριος Μοσκιός, αποδείχθηκαν οι δράστες της φρικτής δολοφονίας.

Ο Αθανασόπουλος είχε διαταραγμένες σχέσεις με τη σύζυγό του και την πεθερά του, ενώ οι συχνοί καβγάδες είχαν οδηγήσει στην απόφαση να ζει σε ξενοδοχείο και να επισκέπτεται το σπίτι του μόνο για να βλέπει τα παιδιά του. Εκείνο το βράδυ, όμως, επέστρεψε στο σπίτι και βρέθηκε αντιμέτωπος με μια στημένη παγίδα. Ο Μοσκιός τον πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι και στη συνέχεια, οι υπόλοιποι συμμετείχαν στον στραγγαλισμό και τον τεμαχισμό του. Τα κομμάτια του σώματός του τυλίχτηκαν προσεκτικά σε πανιά και σάκους, τα οποία ράφτηκαν με ακρίβεια για να εξαφανιστεί το πτώμα.

Η υπόθεση προκάλεσε μαζική υστερία στην κοινή γνώμη. Οι εφημερίδες αφιέρωναν καθημερινά πρωτοσέλιδα στην εξέλιξη της έρευνας και της δίκης, με τις λεπτομέρειες να σοκάρουν ακόμα και τους πιο έμπειρους δημοσιογράφους. Οι ένοχοι καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές: η Φούλα Αθανασοπούλου και η Άρτεμις Κάστρου καταδικάστηκαν σε θάνατο, η υπηρέτρια σε ισόβια και ο Μοσκιός σε 20 χρόνια φυλάκιση. Η κοινωνία ζητούσε εκδίκηση και η δίκη εξελίχθηκε σε λαϊκό θέαμα, με το πλήθος να αποδοκιμάζει τους κατηγορούμενους στις μεταγωγές τους.

Η απήχηση της υπόθεσης ήταν τόσο μεγάλη που μετατράπηκε ακόμα και σε τραγούδι. Το «Κακούργα πεθερά» ή «Καημένε Αθανασόπουλε» σε μουσική και στίχους του Ιακώβου Μοντανάρη, κυκλοφόρησε το 1931 και έγινε ένα από τα πιο διάσημα λαϊκά τραγούδια της εποχής. Παράλληλα, η υπόθεση ενέπνευσε θεατρικές επιθεωρήσεις και αναφορές στον λαϊκό πολιτισμό, ενώ το όνομα του Αθανασόπουλου έγινε συνώνυμο με την προδοσία και τη μοιραία οικογενειακή σύγκρουση.

Παρόλο που η θανατική ποινή για τις δύο γυναίκες μετατράπηκε σε ισόβια, η κοινωνική κατακραυγή δεν σταμάτησε ποτέ. Οι δράστες φυλακίστηκαν, αλλά η ιστορία τους εξακολουθεί να στοιχειώνει τη συλλογική μνήμη. Μια δολοφονία που έγινε τραγούδι, μια ιστορία που αποτυπώθηκε ανεξίτηλα στην ελληνική εγκληματολογική ιστορία.

 

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read
Must Read: 100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Η εκπαίδευση προσφέρεται εξ αποστάσεως.

Must Read
Must Read: Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Η τηλεόραση τη μετέτρεψε από ύποπτη μητέρα σε καθημερινή παρουσία στο σαλόνι μας. Και όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη, είχαμε ήδη συνηθίσει το πρόσωπό της.

Must Read
Must Read: Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Δεν είναι απλώς μια κρατική υπηρεσία. Η ΕΜΥ είναι στρατιωτική, υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία και λειτουργεί σαν κέντρο επιχειρήσεων για τον καιρό.

Must Read