MUST READ

Του έβγαλαν το μάτι, τον είπαν κουτσό. Τους ένωσε όλους και έγινε βασιλιάς της Ελλάδας.

Δεν έβλεπε από το ένα μάτι. Κουτσός από μάχη. Μα ο Φίλιππος Β' ήταν αυτός που ένωσε τους Έλληνες
Του έβγαλαν το μάτι, τον είπαν κουτσό. Τους ένωσε όλους και έγινε βασιλιάς της Ελλάδας.

Η ιστορία τον θυμάται ως τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όμως ο Φίλιππος Β΄ δεν χρειάστηκε τη σκιά του γιου του για να γίνει αθάνατος. Ξεκίνησε τη ζωή του ως όμηρος των Θηβαίων, με ταπεινώσεις και πληγές, για να καταλήξει μονάρχης ολόκληρης της Ελλάδας. Αν δεν είχε δολοφονηθεί τόσο νωρίς, ίσως ο ίδιος να είχε κατακτήσει την Περσία πριν από τον Αλέξανδρο.

Στην εφηβεία του τον έστειλαν όμηρο στην εχθρική Θήβα, όπου και διδάχτηκε στρατηγική από τους καλύτερους της εποχής, τον Πελοπίδα και τον Επαμεινώνδα. Εκεί είδε τη δύναμη της φάλαγγας, τη σημασία του ιππικού και την αξία της πειθαρχίας. Όταν γύρισε πίσω, βρήκε τη Μακεδονία σε χάος. Ο βασιλιάς αδερφός του σκοτωμένος, εχθροί παντού, και οι Αθηναίοι να αποβιβάζουν στρατεύματα στα παράλια. Όμως ο Φίλιππος δεν το έβαλε κάτω.

Μέσα σε λίγα χρόνια νίκησε τους Ιλλυριούς, τους Θράκες, τους Παίονες και τους Αθηναίους. Ξεκίνησε να εξοπλίζει το στρατό του με ένα νέο όπλο: τη σάρισα. Ένα ακόντιο έξι μέτρων που έδωσε στη μακεδονική φάλαγγα ανυπέρβλητο πλεονέκτημα. Εισήγαγε την προαγωγή με αξιοκρατία, και έδωσε πνοή σε έναν στρατό που μέχρι τότε ήταν απλώς μια μάζα μισθοφόρων.

Καθώς προχωρούσε από νίκη σε νίκη, ο Φίλιππος τραυματίστηκε δύο φορές τόσο σοβαρά που πολλοί τον θεώρησαν τελειωμένο. Μια φορά του έβγαλαν το μάτι κατά την πολιορκία της Μεθώνης. Αργότερα, τον χτύπησαν με δόρυ στο γόνατο, και έμεινε κουτσός. Μα εκείνος ούτε βλέφαρο δεν έριξε. Συνέχισε να ιππεύει, να οδηγεί μάχες, να μιλά με πρέσβεις και να σχεδιάζει την εισβολή στην Περσία.

Η μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. υπήρξε η απόλυτη στιγμή του. Εκεί, με σύμμαχο τον έφηβο γιο του Αλέξανδρο, συνέτριψε τους Αθηναίους και τους Θηβαίους. Το αποτέλεσμα δεν ήταν μόνο στρατιωτικό. Οδήγησε στη δημιουργία του Συνεδρίου της Κορίνθου. Για πρώτη φορά, Έλληνες ενώθηκαν κάτω από έναν ηγέτη, όχι με τη βία αλλά με συμφωνία. Κι εκείνος ήταν ένας μονόφθαλμος, κουτσός Μακεδόνας.

Δεν πρόλαβε να οδηγήσει ο ίδιος την εκστρατεία κατά των Περσών. Τον δολοφόνησε ένας σωματοφύλακάς του στο θέατρο των Αιγών, την ώρα που ετοίμαζε τον γάμο της κόρης του. Οι θεωρίες για τη δολοφονία είναι πολλές. Άλλοι μιλούν για συνωμοσία των Περσών, άλλοι για εκδίκηση της Ολυμπιάδας ή για προσβολή προσωπική. Ο γιος του, Αλέξανδρος, πήρε τον θρόνο και κληρονόμησε έναν ενοποιημένο και πανίσχυρο ελληνικό κόσμο.

Ο Φίλιππος πέθανε στα 46 του. Όμως μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, κατάφερε ό,τι δεν πέτυχε κανείς πριν ή μετά: έκανε τη Μακεδονία υπερδύναμη, ένωσε τους Έλληνες, και προετοίμασε το έδαφος για την εκστρατεία που θα άλλαζε τον κόσμο. Ο ίδιος μπορεί να μην μπήκε στην Περσέπολη, αλλά το δικό του δόρυ ήταν αυτό που τη σημάδεψε πρώτο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Νάξο άναψε φωτιά στην Περσική Αυτοκρατορία

Ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Νάξο άναψε φωτιά στην Περσική Αυτοκρατορία

Ο Αρισταγόρας προσπάθησε να σώσει τη θέση του με μια εκστρατεία στη Νάξο. Απέτυχε. Και για να επιβιώσει, ξεσήκωσε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Must Read
Must Read: Ήθελε να γίνει ο νέος Μέγας Αλέξανδρος αλλά τελικά την βρήκε από μια γιαγιά με ένα κεραμίδι

Ήθελε να γίνει ο νέος Μέγας Αλέξανδρος αλλά τελικά την βρήκε από μια γιαγιά με ένα κεραμίδι

Ο Πύρρος της Ηπείρου ήθελε να συνεχίσει εκεί που σταμάτησε ο Αλέξανδρος

Must Read
Must Read: Οι φτωχοί αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν φακές και σύκα, οι πλούσιοι αρχαίοι Έλληνες καραβίδες και χταπόδι

Οι φτωχοί αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν φακές και σύκα, οι πλούσιοι αρχαίοι Έλληνες καραβίδες και χταπόδι

Το φαγητό για τους αρχαίους Έλληνες δεν ήταν απλώς ανάγκη. Ήταν τελετουργία, πειθαρχία και γιορτή.

Must Read
Must Read: Όταν η Αθήνα είχε 21.000 πολίτες και 400.000 δούλους

Όταν η Αθήνα είχε 21.000 πολίτες και 400.000 δούλους

Η Αθήνα του Δημητρίου του Φαληρέα είχε 21.000 πολίτες και 400.000 δούλους.

Must Read
Must Read: Ουίσκι από ούρα!

Ουίσκι από ούρα!

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από μια θεωρία που μοιάζει αστείο στο TikTok αλλά... έχει δώσει αφορμή για σοβαρές ερωτήσεις. Ούρα διαβητικού μπορούν να γίνουν... ουίσκι;

Must Read
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read