MUST READ

Τσουγκρίζεις αβγά κάθε Πάσχα. Ξέρεις όμως γιατί;

Τσουγκρίζουμε αβγά κάθε Πάσχα. Αλλά ξέρεις γιατί; Το έθιμο είναι βαθύτερο απ’ όσο φαντάζεσαι, και κρατά από την αρχαιότητα.
Τσουγκρίζεις αβγά κάθε Πάσχα. Ξέρεις όμως γιατί;

Το κρατάς σφιχτά στο χέρι. Διαλέγεις το πιο «σκληρό», ρίχνεις μια ματιά στον αντίπαλο, και «τσικ» – η πρώτη σύγκρουση. Είναι μια στιγμή γνώριμη, σχεδόν τελετουργική. Κι όμως, πίσω από το χαμόγελο και την ανταλλαγή των ευχών, κρύβεται μια παράδοση πολύ πιο βαθιά απ’ όσο νομίζεις.

Το αβγό, ήδη από την αρχαιότητα, συμβόλιζε τη γέννηση, την αναγέννηση, την ίδια τη ζωή. Οι πρώτοι Χριστιανοί το υιοθέτησαν ως σύμβολο της Ανάστασης, της εξόδου από τον τάφο, της νέας ζωής που δεν πεθαίνει. Το τσόφλι είναι ο τάφος. Το σπάσιμό του, η Ανάσταση.

Στην Ορθοδοξία, το κόκκινο χρώμα δεν είναι διακοσμητικό. Είναι το αίμα του Χριστού. Το αυγό δεν είναι μόνο τρόφιμο, είναι σύμβολο θυσίας και ελπίδας. Όταν το τσουγκρίζεις λες «Χριστός Ανέστη». Δεν είναι ευχή. Είναι δήλωση πίστης.

Από τον Μεσαίωνα ως σήμερα, το τσούγκρισμα επιβίωσε παντού. Στην Πολωνία του 15ου αιώνα, στο Ζάγκρεμπ του 14ου, στην Κροατία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, ακόμη και στην Ινδία και στις ΗΠΑ. Άλλοι για διαγωνισμό, άλλοι για γούρι, άλλοι για διασκέδαση. Αλλά πάντα το ίδιο αρχέγονο σπάσιμο. Η νίκη του φωτός επί του σκότους.

Στην Ελλάδα, το τσούγκρισμα έγινε απλό έθιμο, χωρίς διαγωνισμό. Δεν έχει σημασία ποιος κερδίζει. Έχει σημασία να το κάνεις. Όλοι μαζί. Να ακουστεί η φράση. Να ακουστεί η χαρά. Και κάπου στο βάθος, να νιώσεις ξανά πως η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ.

Από το τραπέζι του Πάσχα μέχρι τις αυλές, από τον Άγιο Βασίλη μέχρι τους πολιτικούς που το κάνουν μπροστά στις κάμερες, το τσούγκρισμα παραμένει μικρή πράξη πίστης. Ένα θραύσμα Ανάστασης, στα χέρια σου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read
Must Read: 100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Η εκπαίδευση προσφέρεται εξ αποστάσεως.

Must Read
Must Read: Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Η τηλεόραση τη μετέτρεψε από ύποπτη μητέρα σε καθημερινή παρουσία στο σαλόνι μας. Και όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη, είχαμε ήδη συνηθίσει το πρόσωπό της.

Must Read
Must Read: Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Δεν είναι απλώς μια κρατική υπηρεσία. Η ΕΜΥ είναι στρατιωτική, υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία και λειτουργεί σαν κέντρο επιχειρήσεων για τον καιρό.

Must Read