MUST READ

Τσουγκρίζεις αβγά κάθε Πάσχα. Ξέρεις όμως γιατί;

Τσουγκρίζουμε αβγά κάθε Πάσχα. Αλλά ξέρεις γιατί; Το έθιμο είναι βαθύτερο απ’ όσο φαντάζεσαι, και κρατά από την αρχαιότητα.
Τσουγκρίζεις αβγά κάθε Πάσχα. Ξέρεις όμως γιατί;

Το κρατάς σφιχτά στο χέρι. Διαλέγεις το πιο «σκληρό», ρίχνεις μια ματιά στον αντίπαλο, και «τσικ» – η πρώτη σύγκρουση. Είναι μια στιγμή γνώριμη, σχεδόν τελετουργική. Κι όμως, πίσω από το χαμόγελο και την ανταλλαγή των ευχών, κρύβεται μια παράδοση πολύ πιο βαθιά απ’ όσο νομίζεις.

Το αβγό, ήδη από την αρχαιότητα, συμβόλιζε τη γέννηση, την αναγέννηση, την ίδια τη ζωή. Οι πρώτοι Χριστιανοί το υιοθέτησαν ως σύμβολο της Ανάστασης, της εξόδου από τον τάφο, της νέας ζωής που δεν πεθαίνει. Το τσόφλι είναι ο τάφος. Το σπάσιμό του, η Ανάσταση.

Στην Ορθοδοξία, το κόκκινο χρώμα δεν είναι διακοσμητικό. Είναι το αίμα του Χριστού. Το αυγό δεν είναι μόνο τρόφιμο, είναι σύμβολο θυσίας και ελπίδας. Όταν το τσουγκρίζεις λες «Χριστός Ανέστη». Δεν είναι ευχή. Είναι δήλωση πίστης.

Από τον Μεσαίωνα ως σήμερα, το τσούγκρισμα επιβίωσε παντού. Στην Πολωνία του 15ου αιώνα, στο Ζάγκρεμπ του 14ου, στην Κροατία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, ακόμη και στην Ινδία και στις ΗΠΑ. Άλλοι για διαγωνισμό, άλλοι για γούρι, άλλοι για διασκέδαση. Αλλά πάντα το ίδιο αρχέγονο σπάσιμο. Η νίκη του φωτός επί του σκότους.

Στην Ελλάδα, το τσούγκρισμα έγινε απλό έθιμο, χωρίς διαγωνισμό. Δεν έχει σημασία ποιος κερδίζει. Έχει σημασία να το κάνεις. Όλοι μαζί. Να ακουστεί η φράση. Να ακουστεί η χαρά. Και κάπου στο βάθος, να νιώσεις ξανά πως η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ.

Από το τραπέζι του Πάσχα μέχρι τις αυλές, από τον Άγιο Βασίλη μέχρι τους πολιτικούς που το κάνουν μπροστά στις κάμερες, το τσούγκρισμα παραμένει μικρή πράξη πίστης. Ένα θραύσμα Ανάστασης, στα χέρια σου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ουίσκι από ούρα!

Ουίσκι από ούρα!

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από μια θεωρία που μοιάζει αστείο στο TikTok αλλά... έχει δώσει αφορμή για σοβαρές ερωτήσεις. Ούρα διαβητικού μπορούν να γίνουν... ουίσκι;

Must Read
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read
Must Read: Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Είχε χτίσει εκκλησίες, κυνηγήσει αρματολούς και προτείνει συμμαχία με τον Ναπολέοντα. Ήταν ο μοραγιάνης της Πελοποννήσου.

Must Read
Must Read: Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Ήταν αρχιεπίσκοπος στη Ρωσία και έγραφε βιβλία γεωμετρίας στα ελληνικά για να μορφωθούν φτωχά παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Must Read
Must Read: Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Γεννήθηκε σε χωριό της Κοζάνης. Πλούτισε στο Μελένικο. Κατέληξε στη Βιέννη, πλάι στον Ρήγα.

Must Read
Must Read: Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Ήταν αρματολός πριν το ’21, αντάρτης χωρίς σημαία, ήρωας χωρίς κράτος. Αν ζούσε σήμερα, θα τον έλεγαν τρομοκράτη.

Must Read