ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC

Παναθηναϊκός: Όταν «ψωνίζει» ξένους από την Ελλάδα

Ο Παναθηναϊκός έχει κινηθεί προς την περίπτωση του Άλφα Ντιαλό και το Sportime θυμάται όλες τις περιπτώσεις που οι «πράσινοι» επέλεξαν ξένους απευθείας από το ελληνικό πρωτάθλημα.
Παναθηναϊκός: Όταν «ψωνίζει» ξένους από την Ελλάδα

Ο Παναθηναϊκός έχει κινηθεί προς την περίπτωση του Άλφα Ντιαλό και το Sportime θυμάται όλες τις περιπτώσεις που οι «πράσινοι» επέλεξαν ξένους απευθείας από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Όπως έγραψε το Sportime από τις 11/6 ο Παναθηναϊκός εξετάζει την περίπτωση του Άλφα Ντιαλό ο οποίος έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις με το Λαύριο. Οι περιπτώσεις που οι «πράσινοι»… ψώνισαν απευθείας από την ελληνική αγορά (κι όχι ενώ μεσολάβησε άλλη ομάδα, π.χ περίπτωση Μάικ Τζέιμς) δεν είναι και πολλές. Γι’ αυτό και ο Ντιαλό, αν ολοκληρωθεί η μεταγραφή θα μπει σε μια μικρή λίστα που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει 12+1 περιπτώσεις

Για να τις δούμε όλες. Αν και θα πρέπει να τονίσουμε ότι η πρώτη ουσιαστικά ήταν ο Γουέιν Γιάργουντ. Ο Καναδός την περίοδο 1989-1990 έκανε εκπληκτικό πρωτάθλημα με τον Απόλλωνα Πάτρας. Και την επόμενη σεζόν ο Παναθηναϊκός τον επέλεξε για δεύτερο ξένο που θα αγωνιζόταν δηλαδή μόνο στην Ευρώπη. Τότε στο ελληνικό πρωτάθλημα επιτρεπόταν μόνο ένας ξένος και ο Παναθηναϊκός είχε επιλέξει (όχι άδικα) τον εξαιρετικό Αντόνιο Ντέιβις.

Το καλοκαίρι του 1994 έγινε η πρώτη «εσωτερική» μεταγραφή ξένου στο πρωτάθλημα. Και δεν ήταν όποια κι όποια. Ο Ζάρκο Πάσπαλι, που ήταν ηγέτης στην αναγέννηση του Ολυμπιακού, έκανε το μεγάλο πέρασμα.

Κι έγινε μέλος του Παναθηναϊκού όπου έμεινε για ένα χρόνο. Το highlight του, το νικητήριο καλάθι μέσα στο ΣΕΦ στην Κανονική Περίοδο.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στην περίοδο 1996-1997, τη χειρότερη του Παναθηναϊκού στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Ο Μπόζα Μάλκοβιτς υπέδειξε τον Μπάιρον Ντίνκινς, ο οποίος την περασμένη σεζόν ήταν από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος ως μέλος του Πανιωνίου. Ο Ντίνκινς δεν ήταν καθόλου κακός… Όμως ήταν μόνος του! Ο Μάλκοβιτς επέμενε ότι ο Κόρφας δεν έπρεπε να παίζει, ότι ο Κοχ είναι… πλέι μέικερ και ότι μπορεί ο νεαρός Γεωργικόπουλος ν’ ανταπεξέλθει.

Ο επόμενος ξένος παίκτης που ήρθε ως… εσωτερική μεταγραφή ήταν ο Τζόνι Ρότζερς. Από τον Ολυμπιακό κι αυτός, όπως ο Ζάρκο Πάσπαλι. Συνέβη το καλοκαίρι του 1999 και ο πολύπειρος Ρότζερς έμεινε στον Παναθηναϊκό τρία χρόνια και κατέκτησε 2 ευρωπαϊκά (2000-2002) και δύο πρωταθλήματα Ελλάδας (2000-2001). Αναμφισβήτητα μεγάλη η προσφορά του.

Την περίοδο 2001-2002, ο Παναθηναϊκός έπεισε τον Ιμπραήμ Κουτλουάι να αλλάξει αποδυτήρια στο ΟΑΚΑ. Είχε έρθει στην Ελλάδα για την ΑΕΚ όπου τα πήγε πολύ καλά και στη συνέχεια φόρεσε τα «πράσινα». Εξαιρετική περίπτωση, πρωταγωνιστής στον τελικό της Euroleague το 2002, αγαπήθηκε από τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Την επόμενη χρονιά (2002-2003) ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς πρόσθεσε στο ρόστερ τον Κροάτη Γιούριτσα Ζούζα. Είχε καλή σεζόν στο Ηράκλειο, αλλά στον Παναθηναϊκό πέρασε απαρατήρητος.

Το καλοκαίρι του 2003, με τα οικονομικά περιορισμένα (λόγω Σπόρτιγκ) επελέγη ο Κένιον Τζόουνς που είχε καλή σεζόν με το Μαρούσι. Στον Παναθηναϊκό δεν έκανε τίποτα και δεν έμεινε πολύ. Δύο χρόνια αργότερα, ο Τζόουνς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 28 ετών, προδομένος από την καρδιά του. Συμπαθής φυσιογνωμία στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Τρία χρόνια μετά, ο Παναθηναϊκός επέλεξε τον Κένεντι Γουίνστον από τον Πανιώνιο. Οι 26 πόντοι με 7/8 τρίποντα στο ΣΕΦ ήταν το highlight μιας χρονιάς μάλλον αδιάφορης για τον Αμερικανό. Που έμεινε μόλις ένα χρόνο. Επίσης την ίδια χρονιά είχαν πάρει και τον Άντρια Ζίζιτς που αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό. Δεν έκανε αισθητή την παρουσία του ούτε αυτός…

Τον Οκτώβριο του 2009 οι «πράσινοι» πήραν τον Γιούριτσα Γκόλεματς έστω και από… σπόντα για ένα τρίμηνο. Και λέμε «σπόντα» διότι ένα μήνα πριν είχε υπογράψει στη Ρόμα και ήρθε στους «πράσινους» για να καλύψει για ένα τρίμηνο το κενό των τραυματιών Μπατίστ και Τσαρτσαρή. Την προηγούμενη σεζόν ο Γκόλεματς αγωνίστηκε στον Πανελλήνιο. Όπως και ο Στίβεν Σμιθ που το καλοκαίρι του 2011 υπέγραψε στον Παναθηναϊκό κι έμεινε όλη τη σεζόν.

Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να ξαναβρούμε μεταγραφή ξένου από το εσωτερικό και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2017 όταν ο Παναθηναϊκός πήρε τον Ματ Λοτζέσκι. Ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει την τετραετία του στον Ολυμπιακό.

Την περίοδο 2019-2020, οι «πράσινοι» αποφάσισαν να επενδύσουν στον Ράιον Μπράουν (είχε παίξει πολύ καλά στον Προμηθέα) αλλά ο Αμερικανός δεν έμεινε για πολύ. Την ίδια σεζόν επίσης, έφεραν τον Μπεν Μπέντιλ από το Περιστέρι ο οποίος έκλεισε διετία στα «πράσινα».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παναθηναϊκός: Όταν «ψωνίζει» ξένους από την Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College