Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό φαίνεται ότι ήταν ένα μάθημα -και- για τον Λάζλο Μπόλονι. Εκεί ο Παναθηναϊκός έχασε ένα ολόκληρο ημίχρονο λόγω της εμμονής του προπονητή του να μην αλλάζει το 4-4-2. Πρόκειται για έναν σχηματισμό που σήκωσε μεγάλη συζήτηση γιατί φαινόταν να μην ταιριάζει στο «τριφύλλι». Το Καρλίτος και Μακέντα ταυτόχρονα ήταν ένα δίδυμο που περισσότερα προβλήματα δημιουργούσε παρά έλυνε με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό θέμα τόσο στο δημιουργικό κομμάτι όσο και στο ανασταλτικό. Και το δεύτερο γιατί χάνονταν οι μάχες στον χώρο του κέντρου.

Τι έπρεπε να κάνει ο Παναθηναϊκός στο Φάληρο; Να ξεκινήσει το παιχνίδι έχοντας τρίτο χαφ. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που για 45 λεπτά οι «πράσινοι» παρουσιάζονταν κατώτεροι των προσδοκιών και δεν μπορούσαν να κρατήσουν καθόλου μπάλα. Τι έκανε κόντρα στην ΑΕΚ ο Μπόλονι; Έβαλε τρίτο μέσο και τα πάντα άλλαξαν για την ομάδα του. Το 4-3-3 ήταν το σύστημα που δουλεύτηκε περισσότερο από κάθε άλλο στην καλοκαιρινή προετοιμασία. Πάνω σε αυτό χτίστηκε ο φετινός Παναθηναϊκός από τον Ντάνι Πογιάτος. Έστω και εάν στη συνέχεια χρειάστηκε ο Ισπανός τεχνικός να βάλει νερό στο κρασί του λόγω της παραμονής του Μακέντα. Προσπάθησε και εκείνος να χωρίσει δύο επιθετικούς με αποτέλεσμα να πηγαίνει ο ένας στο πλάι και να εκτίθεται τόσο ο προπονητής όσο και οι παίκτες.

Ο Μπόλονι, λοιπόν, δοκίμασε το 4-3-3, μόνο που σε αντίθεση με τον προκάτοχό του το έπαιξε… φυσιολογικά. Άφησε τον έναν επιθετικό στον πάγκο και πήγε με τους τρεις καλύτερους χαφ που διαθέτει αυτή τη στιγμή το «πράσινο» ρόστερ, δηλαδή τους Κουρμπέλη, Αλεξανδρόπουλο και Μαουρίσιο. Ο δεύτερος έτρεχε για όλους για ένα ακόμη παιχνίδι, οι άλλοι δύο πατούσαν περιοχή και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πολύ καλύτερος από αυτό που έδειχνε σε προηγούμενους αγώνες του.

Φυσικά δεν χρειάζεται σε κάθε ματς να παρατάσσονται οι ίδιοι έντεκα ή να είναι ίδιος ο σχηματισμός. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν εμμονές. Η στήριξη στο 4-4-2 ήταν έως και ακατανόητη, αλλά έστω και με μικρή καθυστέρηση ο Μπόλονι κατάλαβε το λάθος του και το διόρθωσε. Φαίνεται ότι πλέον στο… ρεπερτόριό του μπαίνει και το 4-3-3 και θα δούμε στην πορεία εάν θα συνεχίσει να πορεύεται με αυτό ή όχι. Ο ίδιος είχε πει, πάντως, από την παρουσίασή του πως δεν το… διαγράφει αυτό το σύστημα. Απλώς άργησε να το χρησιμοποιήσει.