ΠΑΟΚ

Όταν το σήκωνε το… τιμημένο! (pics&videos)

Οι στιγμές που ο ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία
Όταν το σήκωνε το… τιμημένο! (pics&videos)

Ο ΠΑΟΚ φέτος θα αγωνιστεί για 19η φορά σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος με στόχο το 6ο τρόπαιο της ιστορίας του. Οι «ασπρόμαυροι» κατέκτησαν τον συγκεκριμένο τίτλο τις χρονιές 1972, 1974, 2001, 2003 και 2017 και το Sportime θυμάται τις κορυφαίες αυτές στιγμές του Συλλόγου της Θεσσαλονίκης…

Από τις ομάδες του Λες Σάνον σε αυτή του Βλάνταν Ίβιτς και με ενδιάμεσες στάσεις σε εκείνες των Ντούσαν Μπάγεβιτς και Άγγελου Αναστασιάδη, o Δικέφαλος έχει γράψει ιστορία τρεις φορές στην Αθήνα και από μία σε Θεσσαλονίκη και Βόλο…

1972, Το πρώτο με «σφραγίδα» Κούδα

Ο πρώτος τίτλος στην ιστορία του ΠΑΟΚ ήρθε την Τετάρτη 5Ιουλίου του 1972 μέσα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» απέναντι στον Παναθηναϊκό. 10.000 ΠΑΟΚτσήδες παραληρούσαν στο «ουδέτερο» Γ.Καραϊσκάκης, ζητώντας με μανία από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους.

Για να φτάσουν όμως εκεί οι «ασπρόμαυροι» είχαν νωρίτερα αποκλείσει διαδοχικά τους Πιερικό, Αίαντα Σαλαμίνας, Άρη και στα ημιτελικά την Λαμία. Οι ποδοσφαιριστές του Λες Σάνον είχαν υποσχεθεί έπειτα από το χαμένο τελικό της προηγούμενης σεζόν πως θα γύριζαν με το Κύπελλο Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη και τήρησαν την υπόσχεσή τους…

Η… υπερομάδα των Σαράφη, Τερζανίδη, Αποστολίδη, Φουντουκίδη, Ιωσηφίδη και Ασλανίδη με μπροστάρη το Γιώργο Κούδα, ο οποίος πέτυχε και τα δύο τέρματα του Δικεφάλου, κέρδισε με 2-1 τον Παναθηναϊκό του Φέρεντς Πούσκας. Ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου με τρομερό φαλτσαριστό σουτ στο 3ο λεπτό και με μια απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 89ο σφράγισε τη νίκη του ΠΑΟΚ και χάρισε το τρόπαιο στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Οι πράσινοι πέτυχαν το γκολ της τιμής στο 90′ με τέρμα του Παπαδημητρίου.

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-1 (ημίχρονο 1-0)
5/7/1972, Πειραιάς, Στάδιο Καραϊσκάκη, Αθήνα

Σκόρερ: Κούδας (3′, 89′) – Παπαδημητρίου (90′)
Διαιτητής: Χρήστος Μίχας (Αθήνας)
Εισιτήρια: 34.831

ΠΑΟΚ: (Λες Σάνον) Χατζηιωάννου, Γούναρη, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Τερζανίδης, Μπέλλης, Σαράφης (68′ Λάζος), Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (76′ Μαντζουράκης)

Παναθηναϊκός: (Φέρεντζ Πούσκας) Οικονομόπουλος, Καραμανλής (57′ Βλάχος), Γονιός, Σούρπης, Δημητρίου, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Δομάζος, Παπαδημητρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=293QlJmz9m8

1974, Το δεύτερο με «Κουνγκ Φου» και Αποστολίδη

Στον πρώτο έγχρωμο τηλεοπτικό (ΕΙΡΤ) τελικό στην ιστορία του κυπέλλου, ο οποίος πήγε στην παράταση και κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, ο ΠΑΟΚ θριάμβευσε επί του Ολυμπιακού στο… ουδέτερο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Είχαν προηγηθεί δύο τελικοί ανάμεσα στις δύο ομάδες στην έδρα των ερυθρόλευκων (Στάδιο Καραϊσκάκη), όπου η ομάδα του Πειραιά πανηγύρισε το τρόπαιο επί του Δικεφάλου. Την 16η Ιουνίου του 1974 όμως ήρθε η σειρά του ΠΑΟΚ!

Με κάθε πιθανό και… απίθανο τρόπο πάνω από 12.000 περίπου ΠΑΟΚτσήδες ταξιδεύουν στην Αθήνα για το μεγάλο τελικό. Διψούν για το κύπελλο και ζουν από κοντά ένα πραγματικό θρίλερ, για το οποίο ο Κούλης Αποστολίδης είχε πει χαρακτηριστικά: «δεν ήταν αγώνας, αλλά… Κουνγκ Φου»…

Η διαδικασία των πέναλτι ήταν πρωτόγνωρη για τους Έλληνες φιλάθλους, που δεν ήξεραν πως να αντιδράσουν ενώ μια «άγνωστη ιστορία» που έχει να κάνει με την μυστική αλλαγή στη σειρά των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να φτάσει ο Κούλης Αποστολίδης να εκτελέσει το τελευταίο και να δώσει τη χαριστική βολή στους «ερυθρόλευκους». Στο χαρτάκι που έδωσε ο Σάνον στον Χουνγκερμπίλερ, η σειρά ήταν: Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Αναστασιάδης, Παρίδης. Όμως, τη σειρά αυτή άλλαξε ο Αποστολίδης, ως μοναδικός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ που γνώριζε και μιλούσε αγγλικά, έπεισε πρώτα τον Σάνον και στη συνέχεια τον διαιτητή (Χουνγκερμπίλερ, Ελβετία) να χτυπήσει αυτός το τελευταίο και νικητήριο πέναλτι…

Έτσι ο Δικέφαλος κατέκτησε το δεύτερο κύπελλο της ιστορίας του και πάλι μέσα στην Αθήνα με τους οπαδούς του να «ξεσπούν» σε έξαλλους πανηγυρισμούς για τη συγκεκριμένη επιτυχία.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-2 (κανονική διάρκεια και παράταση) 4-3 (πέναλτι)

16/7/1974, Νέα Φιλαδέλφεια, Αθήνα
Σκόρερ: Παρίδης (50′), Ασλανίδης (72′ πέναλτι)- Τριαντάφυλλος (19′), Κρητικόπουλος (80′).
Χαμένο πέναλτι: 66′ Καραβίτης (απόκρουση Στέφα)
Τα πέναλτι: (ΠΑΟΚ) Σαράφης, Παρίδης, Κούδας (χαμένο), Αναστασιάδης, Αποστολίδης. (Ολυμπιακός) Παπαδημητρίου, Πουπάκης (χαμένο), Περσίδης (χαμένο), Γκλέζος, Σιώκος.
Διαιτητής: Βάλτερ Χούνγκερμπίλερ (Ελβετία)
Εισιτήρια: 28.000

ΠΑΟΚ: (Λες Σάνον) Στέφας, Γούναρης, Τσιλιγκιρίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης (113′ Φουντουκίδης), Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (95′ Ανασταιάδης).

Ολυμπιακός: (Πετρόπουλος) Πουπάκης, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Σιώκος, Γκλέζος, Περσίδης, Κρητικόπουλος, Βιέρα, Τριαντάφυλλος, Δεληκάρης, Λοσάδα (55’Καραβίτης- 105′ Παπαδημητρίου

2001, «Ντελίριο» σε Νέα Φιλαδέλφεια και Θεσσαλονίκη για το τρίτο

To βράδυ της 12ης Μαΐου του 2001 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των οπαδών του ΠΑΟΚ… Ο Δικέφαλος των χιλίων εξωαγωνιστικών προβλημάτων «διέλυσε» με 4-2 τον πανίσχυρο, τότε, Ολυμπιακό και στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος στη Νέα Φιλαδέλφεια, για τρίτη φορά επί αθηναϊκού εδάφους…

Για την έδρα του τελικού, μάλιστα, έγινε κλήρωση ανάμεσα σε Καυτατζόγλειο και Νέα Φιλαδέλφεια, με τη μοίρα να θέλει τον ΠΑΟΚ να επιστρέφει μετά από 27 χρόνια στο γήπεδο, που κατέκτησε το τελευταίο του Κύπελλο το 1974. Περισσότεροι από 9.000 πιστοί φίλοι των «ασπρόμαυρων» βρέθηκαν στην Αθήνα για τη μεγάλη αυτή αναμέτρηση ενώ η ομάδα παρά τη διοικητική αστάθεια και το γεγονός πως για πολλούς μήνες οι ποδοσφαιριστές ήταν απλήρωτοι, ταξίδεψε με πίστη για το τρόπαιο στην Πρωτεύουσα.

Στο αγωνιστικό κομμάτι του αγώνα ο Δικέφαλος προηγήθηκε μόλις στο 4ο λεπτό του τελικού με το Γιώτη Εγκωμίτη. Ο Γιαννακόπουλος έχασε το… άχαστο στο 21′ για να ισοφαρίσει το ματς, δίνοντας την ευκαιρία στον Βασίλη Μπορμπόκη λίγα λεπτά αργότερα να διπλασιάσει τα τέρματα του Δικεφάλου και να διαμορφώσει το σκορ ημιχρόνου (2-0). Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με τον MVP του τελικού, Γιώτη Εγκωμίτη, μόλις στο 4ο λεπτό του τελικού, στο 21’ ο Στέλιος Γιαννακόπουλος έχασε το… άχαστο με τον Κόβιτς εξουδετερωμένο κι αντί να γίνει το 1-1, ο Δικέφαλος έκανε στο 31’ με τον Βασίλη Μπορμπόκη. Δεν πρόλαβε καλά καλά να ξεκινήσει το δεύτερο ημίχρονο και οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς έκαναν… σμπαράλια την άμυνα του Ολυμπιακού με το Γιώργο Γεωργιάδη να πετυχαίνει το 3-0.

Οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν με πέναλτι του Τζόρτζεβιτς στο 78′ αλλά ο Ναλιτζής, μετά από καταπληκτική ενέργεια του Εγκωμίτη, στο 85’ έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του ΠΑΟΚ. Στις καθυστερήσεις ο Χούτος διαμόρφωσε το τελικό 4-2. Την επόμενη ημέρα που επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη «κάηκε» η πόλη από το αεροδρόμιο έως το Λευκό Πύργο, με τους ΠΑΟΚτσήδες να ζουν ένα ανεπανάληπτο ντελίριο ενθυουσιασμού. Οι παίκτες βγήκαν αναμνηστική φωτογραφία πάνωστο σύμβολο της πόλης με χιλιάδες κόσμου από κάτω να επεφημούν. Το… πάρτι συνεχίστηκε σε κέντρο διασκέδασης, όπου εμφανιζόταν η Δέσποινα Βανδή, με τους παίκτες του Δικεφάλου να το γλεντάνε μέχρι πρωίας και το ράστα μαλλί του Παντελή Καφέ να… κλέβει την παράσταση.


Στην 17η επέτειο της συγκεκριμένης κούπας, στις 12η Μαΐου του 2018, στον ΠΑΟΚ θέλουν να δουν την ιστορία να επαναλαμβάνεται και το Δικέφαλο να πλαισιώνει την τροπαιοθήκη του με ακόμη έναν τίτλο, πού αλλού… στην Αθήνα φυσικά…

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 4-2
12/5/2001 Στάδιο Νίκος Γκούμας, Αθήνα
Σκόρερ: Εγκωμίτης (4′), Μπορμπόκης (31′), Γ. Χ. Γεωργιάδης (46′), Ναλιτζής (85′ ) – Τζόρτζεβιτς (79′ ), Χούτος (90’+2′)
Διαιτητής: Γιώργος Καζναφέρης
Εισιτήρια: 13.300

ΠΑΟΚ: (Ντούσαν Μπάγεβιτς) Κόβιτς, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Κατσαμπής, Κωνσταντινίδης, Αμπονσά (46’ Κουλακιώτης), Γεωργιάδης (77’ Ναλιτζής), Οκκάς (86’ Σπάσιτς), Ουντέζε, Καφές, Εγκωμίτης.

Ολυμπιακός: (Τάκης Λεμονής) Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης (46’ Πατσατζόγλου), Κωστούλας, Ανατολάκης, Γεωργάτος (67’ Λουτσιάνο), Ζε Ιλίας, Γιανακόπουλος, Νινιάδης (46’ Χούτος), Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς.

2003, Πρώτη φορά… Τούμπα με υπογραφή ΓΧ

Ήταν 17 Μαΐου του 2003 όταν ήρθε η στιγμή ο ΠΑΟΚ να σηκώσει ένα κύπελλο στη δική του έδρα, αυτή τη φορά απέναντι στον Άρη. Σε ένα ματς που κρίθηκε με το μοναδικής ομορφιάς και εκτέλεσης γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη έπειτα από πάσα του Μάρκου, ο Δικέφαλος κατέκτησε το τέταρτο κύπελλο της πολυετούς ιστορίας του.

Το 1-0 που διαμορφώθηκε στο 24ο λεπτό έμελλε να είναι και το τελικό σκορ καθώς οι «κίτρινοι» δεν μπόρεσαν να ισοφαρίσουν ενώ ο Μόρις λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι του Τοχούρογλου. Εκείνη την ημέρα, οι χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες που βρέθηκαν στην Τούμπα, φώναξαν για πρώτη φορά το «Σήκωσέ το, το γ@@@νο, δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω». Η ελληνική κοινωνία, που αρχικά είχε… σοκαριστεί με τη συγκεκριμένη έμπνευση των ευρηματικών γι’ ακόμη μία φορά οπαδών του Δικεφάλου, ένα χρόνο μετά τραγουδούσε εν χορώ το συγκεκριμένο σύνθημα στην Ομόνοια και όλες τις μεγάλες πλατείες της χώρας για το ποδοσφαιρικό έπος της Εθνικής του 2004.

Έτσι η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος, με τη μισή Τούμπα να καίγεται κυριολεκτικά από τους χιλιάδες Αρειανούς, που αποχώρησαν απογοητευμένοι και την άλλη μισή να παίρνει… φωτιά από τους έξαλλους πανηγυρισμούς των φίλων του ΠΑΟΚ.

Άρης-ΠΑΟΚ 0-1
17/5/2003, Τούμπα, Θεσσαλονίκη
Σκόρερ: Γεωργιάδης (24′)
Διαιτητής: Γιώργος Δούρος
Εισιτήρια: 18.703

Αρης: (Γιώργος Φοιρός) Λαμπάκης, Διγκόζης (46′ Μπράγκα), Πανόπουλος (70′ Μπασίρ), Σελάντερ, Επαλέ, Κατσιαρός, Κνόπερ, Παπαδόπουλος, Κολτσίδας, Μορίς, Ντεμπά-Νιρέν (46′ Καπάνταης).

ΠΑΟΚ: (Άγγελος Αναστασιάδης) Τοχούρογλου, Εγκωμίτης, Κουτσόπουλος, Αμπονσά (89′ Νάστος), Μάρκος, Κούτσης (70′ Χασιώτης), Γεωργιάδης, Κουκιέλκα, Οκκάς, Καφές, Γιασεμάκης (74′ Σπάσιτς).

2017, Στον τελικό της… πεζογέφυρας η κούπα ξανά στον Πύργο το Λευκό

Ο περσινός τελικός στο Βόλο στιγματίστηκε από τα θλιβερά επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στην πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού. Παρ’ όλα αυτά οι παίκτες του Βλάνταν Ίβιτς κατάφεραν να επικεντρωθούν στο αγωνιστικό κομμάτι και να κάμψουν την αντίσταση της ΑΕΚ σε μία αναμέτρηση που είχε δραματικό φινάλε. Οι «ασπρόμαυροι» προηγήθηκαν με γκολ του Μπίσεσβαρ μετά από ασίστ του Τζάλμα στο 24′, με το Λάζαρος Χριστοδουλόπουλο να ισοφαρίζει δύο λεπτά αργότερα ύστερα από τραγικό λάθος του Παναγιώτη Γλύκου.

Το γκολ που «έλυσε το γόρδιο δεσμό» και χάρισε στον ΠΑΟΚ τη νίκη ήρθε στο 88ο λεπτό του τελικού. Σε μία φάση, όπου αρχικά ο Γιώργος Κομίνης κλείνει τα μάτια σε πέναλτι, πάνω στον Άνχελ Κρέσπο, η μπάλα καταλήγει στο κεφάλι του Πέδρο Ενρίκε, ο οποίος από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ γράφει το τελικό 2-1…

Το πάρτι για τους οπαδούς του Δικεφάλου ξεκινά μετά το τελευταίο σφύριγμα του Θεσπρωτού ρέφερι. Ο Στέφανος Κλάους Αθανασιάδης σηκώνει το πρώτο τρόπαιο της καριέρας του σαν αρχηγός του ΠΑΟΚ, με τους «ασπρόμαυρους» να γράφουν, ξανά, μετά από 14 χρόνια ιστορία κατακτώντας ένα τρόπαιο. Η πρώτη κούπα της εποχής Ιβάν Σαββίδη είναι γεγονός ενώ ακολουθούν έξαλλοι πανηγυρισμοί στο Λευκό Πύργο κατά την άφιξη της αποστολής του Δικεφάλου. Την επόμενη ημέρα σύσσωμη η οικογένεια του ΠΑΟΚ, που πανηγυρίζει και το πρωτάθλημα στο βόλεϊ κόντρα στον ΟΣΦΠ, γιορτάζει σε κέντρο διασκέδασης, τις σπουδαίες αυτές επιτυχίες.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1
6/5/2017, Πανθεσσαλικό Στάδιο, Βόλος
Σκόρερ: Μπίσεσβαρ (24′), Ενρίκε (88′)- Χριστοδουλόπουλος (26′)
Διαιτητής: Γιώργος Κομίνης
Εισιτήρια: 19.236

ΠΑΟΚ: (Βλάνταν Ίβιτς) Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ (86′ Μαλεζάς), Σάχοβ, Μπίσεσβαρ (90′ Κίτσιου), Κάμπος (73′ Ενρίκε), Πρίγιοβιτς.

ΑΕΚ: (Μανόλο Χιμένεθ) Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σίμοες (83′ Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (86′ Βάργκας) , Μάνταλος, Ροντριγκες (68′ Γαλανόπουλος), Αραούχο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Όταν το σήκωνε το… τιμημένο! (pics&videos)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μαρία Καλτσίδη

Η Μαρία Καλτσίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/8/1997. Από παιδί ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Έφτασε μέχρι την Εθνική Νέων Γυναικών και μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Α' Εθνική. Είναι τελειόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και πριν το Sportime εργάστηκε στην εφημερίδα FORZA.