ΠΑΟΚ: Επιτέλους θα δικαστεί επί της ουσίας και όχι απο διορισμένη επιτροπή!


Νίκος Τοσκίτσης

ΠΑΟΚ: Επιτέλους θα δικαστεί επί της ουσίας και όχι απο διορισμένη επιτροπή!


Για την Τετάρτη 9/12, έφτασε στα γραφεία του ΠΑΟΚ η κλήση από την Επιτροπή Εφέσεων για την εκδίκαση της καταγγελίας του Ολυμπιακού περί πολυϊδιοκτησίας όπως εγινε χθες γνωστό. Έτσι επιτέλους θα υπάρξει κανονική δική για το θέμα, κάτι που ως τώρα δεν έχει συμβεί ποτέ. Εξελίξεις που ζητούσε ο δικέφαλος από την πρώτη στιγμή.

Αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη μετά την απόφαση του CAS και ουσιαστικά δικαιώνει τον ΠΑΟΚ, καθώς στην Τούμπα επέμεναν πως θέλουν η υπόθεση να δικαστεί επιτέλους κανονικά επί της ουσίας κάτι που δεν έγινε ποτέ. Αυτό διότι η Επιτροπή Εφέσεων δεν δίκασε επί της ουσίας της υπόθεση θεωρώντας την απόφαση της ΕΕΑ δεσμευτική.

Η υπόθεση τράβηξε μέχρι το CAS. Εκεί που το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «άδειασε» τους ισχυρισμούς του Ολυμπιακού (περί δεσμευτικής απόφασης), την απόφαση της ΕΕΑ (για τον ίδιο λόγο) και την Επιτροπή Εφέσεων που την κάλεσε να δικάσει την υπόθεση και να μπει στην ουσία της, κάτι που δεν έπραξε σε πρώτο χρόνο, μιας κι έλαβε ως δεσμευτική την εισήγηση τωξ μελών της ΕΕΑ.

Από τις 10 Ιουλίου που βρήκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση – απόφαση του CAS, χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες προκειμένου να έρθει η πολυπόθητη κλήση για τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ από την Επιτροπή Εφέσεων με φόντο την εκδίκαση της υπόθεσης με φυσική παρουσία.

Κάτι που επρόκειτο να συμβεί την 9η Δεκεμβρίου στις 15:00. Γεγονός που υποδέχθηκαν θετικά στις τάξεις του Δικεφάλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως: «επιτέλους, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, θα δικαστεί επί της ουσίας αυτό το μύθευμα της ΕΕΑ».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Η εκδίκαση που ζητούσε ο ΠΑΟΚ και την «επέβαλλε» το CAS

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ξεκινούσε την προσπάθεια… στήριξης της καταγγελίας του Ολυμπιακού εναντίον του ΠΑΟΚ, δημιουργώντας ένα πόρισμα το οποίο επικαλέστηκαν όλες οι βαθμίδες εκδίκασης της Σούπερ Λιγκ και της ΕΠΟ, αρνούμενες να μπουν στην ουσία της υπόθεσης, και να την εκδικάσουν εκείνες.Ο ΠΑΟΚ, αφού πρώτα άνοιξε λογαριασμούς με την ΕΕΑ, οδήγησε την υπόθεση στο CAS το οποίο δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το αυτονόητο. Να πει σε όλους οτι το πόρισμα της ΕΕΑ δεν μπορεί να έχει ισχύ στην επιτροπή εφέσεων, η οποία θα πρέπει να λειτουργήσει ως δικαστήριο και όχι ως εκτελεστικό όργανο ενός πορίσματος της επιτροπής.

Ο Δικέφαλος δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και προχώρησε σε μια σειρά κινήσεων εναντίον της ΕΕΑ. Αρχικά, είχε κατατεθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών της Αθήνας στις 07.02.2020 μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων και υλικού που λήφθηκε μη νόμιμα. Ακολούθησε η κατάθεση, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 13.02.2020, μηνυτήριας αναφοράς για όλες τις ενέργειες των μελών της Επιτροπής συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης της απόφασης την ώρα διεξαγωγής του αγώνα. Επί αυτής υποβλήθηκε και συμπληρωματική μήνυση. Για το θέμα αυτό είχε κινηθεί αυτεπάγγελτα και διαδικασία διερεύνησης της από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Β. Διοικητικά δικαστήρια. Επιπλέον στις 14.02.2020 κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης του διορισμού του Φαραντούρη στην Επιτροπή και συνακόλουθα ακύρωσης κάθε πράξης με τη συμμετοχή του στο Στε και αίτηση αναστολής.

ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Θυμίζουμε ότι ο ΠΑΟΚ είχε τιμωρηθεί από την Εφέσεων της ΕΠΟ με αφαίρεση 7 βαθμών, η Ξάνθη με αφαίρεση 12 βαθμών (7+5 για τη μη δήλωση της μετοχικής αλλαγής της), αλλά και χρηματικά πρόστιμα. Για τον ΠΑΟΚ η ποινή μπήκε στον… πάγο, καθώς το CAS έστειλε πίσω την υπόθεση, ζητώντας από την Επιτροπή Εφέσεων να μπει στην ουσία της. Η ερυθρόλευκη γραμμή μέσω δημοσιευμάτων αναφέρει ότι: “δεν αναμένεται να αλλάξει η τελική ετυμηγορία. Καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η έρευνα της ΕΕΑ, είναι τόσο καλά στοιχειοθετημένη και οι αποδείξεις τόσο ξεκάθαρες, που τα πράγματα είναι απλά”. Βέβαια όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ότι δεν υπάρχει περίπτωση υποβιβασμού του ΠΑΟΚ παρόλο που όταν η υπόθεση πήγε στο CAS, στον Πειραιά μιλούσαν για βέβαιο υποβιβασμό του δικεφάλου.


Sportime Extras