ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Το σχέδιο για την απειλή του FFP

Τα δεδομένα για τον Δικέφαλο
ΠΑΟΚ: Το σχέδιο για την απειλή του FFP

Το Δικαστικό Επιμελητήριο του Financial Fair Play θα ζητήσει κάποια στιγμή από τον ΠΑΟΚ τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ και στον Δικέφαλο οχυρώνονται για να είναι έτοιμοι να διώξουν αυτόν τον βραχνά.

Στη Μικράς Ασίας εδώ και μήνες κινούνται μεθοδικά έτσι ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν τη θέση τους και να δείξουν πρόοδο στην UEFA σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών στοιχείων της ομάδας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην τελευταία ΑΜΚ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ανακοινώθηκε ζημιά 5,2 εκατομμυρίων ευρώ για το έτος 2019, ενώ το 2018 ήταν 20 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικονομική αυτή διαφορά οφείλεται στις προσπάθειες του Δικεφάλου να κρατήσουν την ομάδα ανταγωνιστική χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα στα ταμεία τους και σίγουρα τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά αν η ομάδα δεν εμένε από νωρίς εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό για τον ΠΑΟΚ που έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει και για αυτό και δεν προχώρησε σε μεταγραφές τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΛ – ΠΑΟΚ: Ο κανονισμός δικαιώνει τον Σέρβο διαιτητή (pic)

Θυμίζουμε πως το ποδοσφαιρικό «μνημόνιο» της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας (επισήμως) αποσκοπεί στην αυτάρκεια των ομάδων, η οποία εγγυάται και υγεία στα ταμεία τους. Στόχος της UEFA είναι οι σύλλογοι να επιτύχουν διετή/τριετή κύκλο εργασιών, στον οποίο καλύπτουν το σύνολο των εξόδων τους σε ένα μεγάλο σημείο.

Το ετήσιο ποσό των ζημιών που επιτρέπεται είναι μέχρι 5 εκατομμύρια και οι ΑΜΚ που γίνονται ανεκτές φορολογικά μέχρι 25 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει έσοδα-έξοδα να είναι μηδέν με μία ανοχή 25 εκατομμυρίων που θα έχουν καλυφθεί από ΑΜΚ συν πέντε εκατομμύρια.

Ουσιαστικά, δεν μπορεί ένας σύλλογος να στηρίζεται μόνο στα λεφτά που βάζουν οι μέτοχοι, ούτε μπορεί να έχει πολλές ζημίες. Δηλαδή ζημίες άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ στην τριετία δημιουργούν πρόβλημα.

Σε περίπτωση που ο σύλλογος παρουσιάζει ζημία τριετίας περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, τότε η υπόθεσή του θα διαβιβαστεί από την ελεγκτική στην δικαιοδοτική επιτροπή του Σώματος Οικονομικού Ελέγχου Συλλόγων, ώστε να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές κάτι που έκανε και με την Μάντσεστερ Σίτι.

Ειδικοί του FFP στη διάθεση του ΠΑΟΚ

Αυτή τη στιγμή η ζημιά τριετίας για τον ΠΑΟΚ είναι περίπου 30,5 εκατομμύρια ευρώ. Στα έξοδα δεν έχουν μετρηθεί αυτά που έγιναν για τις μεταγραφές φέτος το καλοκαίρι και θα μπουν στης επόμενης χρονιάς.

Ο Δικέφαλος θα πρέπει λοιπόν εκτός όλων των άλλων κινήσεων να παρουσιάσει τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις το καλοκαίρι και πριν την ευρωπαϊκή τους συμμετοχή.

Οι ασπρόμαυροι ήδη βρίσκονται σε επικοινωνία με κορυφαίους δικηγόρους, οικονομικούς αναλυτές και ειδικούς πάνω στα θέματα του FFP της UEFA, ώστε να οχυρωθούν και άλλο και να μπορέσουν να βγουν από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Μεγάλη ζημιά από τη διετία 2016-2018

Η μεγαλύτερη ζημιά για τον ΠΑΟΚ έγινε από το 2016 ως το 2018. Ο ΠΑΟΚ απέκτησε 31 ποδοσφαιριστές. 10 από τους οποίους πρόσφεραν λίγα έως καθόλου πράγματα στην ομάδα παρ’ όλο που ξοδεύτηκε για να αποκτηθούν το υπέρογκο ποσό των 8,7εκ., (για αγορές και μισθούς).

Ο «δικέφαλος» ξόδεψε μόνο για τους Μουλέν, Αζεβέδο, Μιχόγεβιτς περίπου 3 εκ. ευρώ.

Την καταστροφική σεζόν 2017-2018, o ΠΑΟΚ έδωσε 11,5 εκατομμύρια ευρώ σε ομάδες μόνο για αγορά παικτών (και πολλά ακόμη για συμβόλαια) και γλίτωσε το «κραχ» χάρη στην πώληση Πρίγιοβιτς.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΠΑΟΚ: Το σχέδιο για την απειλή του FFP», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Τοσκίτσης

Ο Νίκος Τοσκίτσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12/8/1980. Πρώτος του σταθμός ήταν στα 18 του τα "ΣΠΟΡ του Βορρά". Έχει εργαστεί σχεδόν σε όλες τις αθλητικές εφημερίδες της πόλης ενώ έχει δουλέψει μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ, την sportday, της Πράσινη, το sport42 και στο sdna. Με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ ασχολείται από το 2006. Ήταν ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας inpaok. Παραμένει εξωτερικός συνεργάτης της γερμανικής εφημερίδας Bild.