ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΑΕΚ: Ο Ματίας Αλμέιδα μας διδάσκει ταπεινότητα, αυταπάρνηση και τις δικές του αρχές

Η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα είναι ένα σύνολο με συγκεκριμένη κατεύθυνση που πηγάζει από τις δικές του αρχές, με ταπεινότητα και αυταπάρνηση
ΑΕΚ: Ο Ματίας Αλμέιδα μας διδάσκει ταπεινότητα, αυταπάρνηση και τις δικές του αρχές

Η ΑΕΚ μπορεί να διέσυρε αγωνιστικά τον Ολυμπιακό αλλά το 3-0 του αγώνα Κυπέλλου της Πέμπτης (9/2) ήταν ένα καλό μάθημα για όλους (μας).

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν ήρθε στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να φτιάξει μια καλή ομάδα που θα κατακτήσει τίτλους. Όσο αιρετικό και αν ακούγεται στο δικό του μυαλό από το λίγο που τον ξέρουμε, είναι δευτερεύον.

Αυτό που θέλει ο προπονητής από την Αργεντινή είναι να δημιουργήσει και να εξελίξει ένα σύνολο που θα διέπεται από τις δικές του (και μόνο) αρχές.

Ο Αλμέιδα, μια μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα, παραδίδει μαθήματα φιλοσοφίας πάνω στην ίδια τη ζωή. Ακούγεται βαρύγδουπο αλλά έτσι είναι.

Η ΑΕΚ θα ωφεληθεί αγωνιστικά. Ωφελείται βραχυπρόθεσμα, θα ωφεληθεί και μακροπρόθεσμα.

Το θέμα είναι τι μαθαίνει κανείς ακούγοντας τον Ματίας Αλμέιδα να μιλά, πέρα από την τακτική του προσέγγιση.

 

Έγινε μεγάλη κουβέντα για την αποστολή και στη συνέχεια για την 11άδα της ΑΕΚ στον αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Όλοι, ΜΜΕ, οπαδοί, ίσως ακόμα και μέσα στο κλαμπ το αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό.

Ο Αλμέιδα γνώριζε από την στιγμή που ανέλαβε κιόλας την ΑΕΚ τι σημαίνει ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Πολλώ δε περισσότερο, η πρώτη επίσκεψη των ερυθρόλευκων στην OPAP Arena.

Σε ένα αντάμωμα με δύο παιχνίδια που τα λάθη πληρώνονται και οι συνέπειες είναι ένας αποκλεισμός.

 

Ο Ματίας Αλμέιδα όμως θέλει αυτό που θα κάνει να το κάνει με τον τρόπο του. «My way» που έλεγε (το τραγούδησε είναι ποταπό) με τον όντως δικό του τρόπο και ο Φρανκ Σινάτρα.

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα δεν είναι μόνο ένα ποδοσφαιρικό σύνολο ή γκρουπ. Χτίζεται πάνω σε συγκεκριμένες αρχές και βάσεις.

 

ΑΕΚ: Ο Ματίας Αλμέιδα μας διδάσκει ταπεινότητα, αυταπάρνηση

 

Αυταπάρνηση: Οι 11 ποδοσφαιριστές που πήραν το κάλεσμα για να αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό, είχαν παραστάσεις ως βασικοί φέτος, κυρίως στο Κύπελλο. Με αντιπάλους φέτος πριν τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Πανσερραϊκό και την Κηφισιά.

Κανένας αντίπαλος στο level του Ολυμπιακού. Ούτε κατά προσέγγιση, μεγάλη η διαφορά.

Αν εξαιρέσει κανείς τον Ελίασον που ήταν βασικός πριν τον τραυματισμό του, ίσως και τον Γκατσίνοβιτς πριν τη δική του ανάλογη περίπτωση, μόνο ο Χατζισαφί και ο Γκαρσία, λογίζονταν παίκτες 11άδας. Στο timing που έβρισκε αντιπάλους την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό.

Κι όμως. Ο Αλμέιδα στα Σπάτα διδάσκει αυταπάρνηση που οδηγεί στην αυτοπεποίθηση. Έβλεπε κανείς 8 ποδοσφαιριστές από το περσινό ρόστερ με τα γνωστά περσινά αποτελέσματα και έψαχνε να δει αν είναι όντως αυτοί.

Ο Μήτογλου με αγγίγματα της μπάλας σπουδαίου στόπερ, ο Τζαβέλλας να εμπνέει εμπιστοσύνη που είχε χαθεί τη σεζόν 2021-22.

 

Ο Στάνκοβιτς να κυριαρχεί εντός και εκτός όταν χρειάστηκε, εστίας. Ο Μάνταλος να έχει αφομοιώσει το ρόλο στο 8. Ο Γαλανόπουλος χάρη στη διαχείριση που έχει γίνει να θυμίζει ένα μοντέρνο κεντρικό χαφ. Αυτό δηλαδή για το οποίο μιλούσαν όλοι.

 

Ταπεινότητα: Η λέξη που χρησιμοποίησε ο Ματίας Αλμέιδα στην ερώτηση του Sportime για τη ρεβάνς. Αρχικά, έκανε ένα μορφασμό αντιμετωπίζοντας τη λέξη φαβορί στην ερώτηση. Δεν ταιριάζει στο δικό του mentality. «Στα ντέρμπι δεν υπάρχουν φαβορί» η αποστομωτική απάντηση και μάλιστα κοιτώντας στα μάτια οποιονδήποτε του κάνει ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου. Δείγμα σεβασμού.

Ο Αλμέιδα μάλιστα εκθείασε και πολύ σωστά έκανε τον αντίπαλο του. Θέλει η δική του ΑΕΚ να σέβεται όπως και να τη σέβονται.

Συνέντευξη Τύπου μάθημα για όλους (μας)

Αν και συνήθως οι συνεντεύξεις Τύπου είναι βαρετές, ακούγοντας κανείς τον Ματίας Αλμέιδα, παίρνει εφόδια μαζί του. Η τοποθέτηση του «πως εδώ βρήκα τον τόπο μου» ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλων δημόσιων, που όμως μοιάζουν τόσο αληθινές. Πολλοί προπονητές και παίκτες μιλούν με βαρύγδουπα λόγια για το κλαμπ που έρχονται. Ειδικά όταν προηγουμένως δεν είχαν δεσμούς μαζί του.

Ο Ματίας Αλμέιδα, όμως, μιλώντας για την ΑΕΚ το εννοεί.

 

Υ.Γ.: Η συνέντευξη Τύπου μετά το ΑΕΚ-Ολυμπιακός ήταν σε επίπεδα Ευρώπης. Δεν την έκανε μόνο ο Αλμέιδα αλλά και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού μετά μάλιστα από μια τόσο βαριά ήττα.

Ο Μίτσελ με την αύρα της μεγάλης ποδοσφαιρικής προσωπικότητας, απάντησε στις ερωτήσεις με ρεαλισμό. Οι ευθύνες και οι δικές του είναι σίγουρα σημαντικές αλλά ο τρόπος που το αντιμετώπισε είναι επίσης μάθημα προς όλους (μας).

Ιδιαίτερη εντύπωση, απόλυτα θετική και ο επίλογος του υπεύθυνου επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκου Γαβαλά. Μετά το τέλος των δηλώσεων του Μίτσελ, αφού ευχαρίστησε τους ανθρώπους των ΜΜΕ, ευχήθηκε καλή συνέχεια στη δουλειά τους.

Άνθρωποι που κάνουν το δύσμοιρο Ελληνικό ποδόσφαιρο καλύτερο και αποτελούν αχτίδα ελπίδας για το μέλλον.

 

 

 

 

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΑΕΚ: Ο Ματίας Αλμέιδα μας διδάσκει ταπεινότητα, αυταπάρνηση και τις δικές του αρχές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιάννης Χωριανόπουλος

Για χάρη της δημοσιογραφίας δεν τελείωσε ποτέ το Ιστορικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας. Πρώτο δημοσιογραφικό «σπίτι» η εφημερίδα Derby από τον Ιούνιο του 2001 έως και το καλοκαίρι του 2009. Ασχολήθηκε (Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας γαρ) με τα λεγόμενα (αλλά ποτέ) μικρά σπορ και στη συνέχεια με το ρεπορτάζ του υγρού στίβου αλλά και του Παναθηναϊκού. Επόμενος σταθμός ο Sport FM και η SportDay το 2009, με υγρό στίβο και Πανιώνιο ενώ από τον Ιανουάριο του 2013 η είσοδος στο δύσκολο αλλά συνάμα συναρπαστικό ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Από τον Οκτώβριο του 2015 Αρχισυντάκτης, έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα. Διευθυντής Σύνταξης πλέον στο sportime.gr και την e-Sportime, τον συναρπάζουν οι μεταγραφές. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων και συνεργάτης σε αρκετά περιοδικά (Sportive, Περιοδικό της ΕΟΕ κ.ά).