ΑΕΚ

Αυτοί είναι οι 6 λόγοι που η ΑΕΚ παίρνει το πρωτάθλημα! Από την OPAP Arena, τον σπουδαίο Αλμέιδα έως τη διοίκηση Μελισσανίδη

Η ΑΕΚ παίρνει το πρωτάθλημα για 6 σημαντικούς λόγους! Είχε προπονητή, διοίκηση, έδρα και παίκτες που έκαναν τη διαφορά
Αυτοί είναι οι 6 λόγοι που η ΑΕΚ παίρνει το πρωτάθλημα! Από την OPAP Arena, τον σπουδαίο Αλμέιδα έως τη διοίκηση Μελισσανίδη

Η ΑΕΚ διεκδικεί ένα σημαντικό παράσημο. Είναι μια από τις ομάδες που τόσο σύντομα μεταμορφώθηκαν τόσο πολύ. Από την τραγική προηγούμενη σεζόν, τη συνεχή πτωτική πορεία της προηγούμενης 4ετίας έως το φετινό σύνολο που παρουσίασε ελκυστική εικόνα.

«Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα» αλλά ο Ματίας Αλμέιδα μετέτρεψε μια ομάδα που έμεινε εκτός Ευρώπης σε πρωταθλήτρια.

Η ΑΕΚ άξιζε τον τίτλο γιατί έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο. Αλλά για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα υπήρξαν κάποιοι σημαντικοί λόγοι. Η σειρά τυχαία. Εκτός από το γήπεδο.

Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια είχε έδρα. Η ΑΕΚ επιτέλους μπορούσε να συναγωνιστεί και να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους της στη Super League 1 επί ίσοις όροις. Όχι στο ΟΑΚΑ ή στη Ριζούπολη.

Στην OPAP Arena που γέμιζε σε κάθε παιχνίδι και η ατμόσφαιρα ήταν ανάλογη των σύγχρονων ποδοσφαιρικών στάνταρ.

ΑΕΚ: Οι λόγοι που παίρνει το πρωτάθλημα

 

1 Η OPAP Arena. «Τα τσιμέντα δεν παίζουν μπάλα» λένε οι έξυπνοι. Παίζουν και παραπαίζουν. Η ΑΕΚ είχε επιτέλους έδρα. Ματς τα οποία πήρε και τα οποία αν αγωνιζόταν στο ΟΑΚΑ δε θα τα κέρδιζε. Εκείνα που πήγαν έως το τέλος και ο αντίπαλος ένιωθε την ανάσα των 33.000 που ήταν μέσα. Και πολλών άλλων που ήταν πέριξ του γηπέδου.

Η Νέα Φιλαδέλφεια για δυο-τρεις φορές το μήνα ήταν το κέντρο της ΑΕΚ. Ο κόσμος πήγαινε από νωρίς, καθόταν, έτρωγε, έπινε τον καφέ του. Ευρώπη.

Η ΑΕΚ επιτέλους έχει έδρα. Το ένιωσαν οι παίκτες και οι αντίπαλοι. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο της ιστορίας του συλλόγου μετά το γκρέμισμα του «Νίκος Γκούμας».

 

2. Ο Ματίας Αλμέιδα. Κανείς δεν περίμενε πως η πρόσληψη του Αργεντίνου άλλοτε Μουντιαλικού διεθνή χαφ θα άλλαζε τόσο πολύ την εικόνα μιας ομάδα. Το sportime.gr είχε γράψει στις 27 Απριλίου 2022 (ένα χρόνο πίσω δηλαδή) πως πρέπει να στηριχθεί. Η ΑΕΚ τον στήριξε. Και εκείνος ανταπέδωσε την στήριξη. Ο Αλμέιδα δεν είναι τυχαίος, δεν είναι όποιος και όποιος. Και δε μιλάμε μόνο για την ποδοσφαιρική του προσέγγιση. Ένας άνθρωπος που έφυγε μικρός από το σπίτι του για να κυνηγήσει τα όνειρά του, ένας άνθρωπος που δεν έχει περάσει εύκολα στη ζωή του.

Αλλά έχει ορισμένες αξίες, που τις περνά στις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές του.

 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΔΩΡΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ!

 

Θέλει όλοι να μάχονται. Να πολεμούν μέσα στο γήπεδο, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ άλλαξε χάρη στον Αλμέιδα. Από ομάδα soft, έγινε ομάδα μαχητών είτε έπαιζε ο Βίντα με τον Μουκουντί στα στόπερ, είτε ο Τζαβέλλας με τον Μήτογλου. Είτε Σιμάνσκι και Γιόνσον στα χαφ, είτε ο Γαλανόπουλος και ο Μάνταλος. Είτε ο Λιβάι Γκαρσία, είτε ο Φαν Βέερτ.

 

Η πίεση στον αντίπαλο

 

Η μενταλιτέ του Αλμέιδα πέρασε γρήγορα στην ομάδα. Πρέσινγκ, φυσική κατάσταση, γρήγορο συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Πίεση στον αντίπαλο, δημιουργία, φάσεις, πολλές τελικές.

Γκολ, όμορφο ποδόσφαιρο, θέαμα.

 

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα άρεσε. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά ο Αργεντίνος δεν είναι και πολύ των αλλαγών. Η ευρωπαϊκή πρόκληση είναι εδώ.

Η ΑΕΚ θα παίζει σε ομίλους την επόμενη σεζόν σίγουρα. Ο Αλμέιδα θα θέλει και το επόμενο πρωτάθλημα και το επόμενο και το επόμενο.

 

ΑΕΚ: Ο Μελισσανίδης δικαιώθηκε

 

3. Ο Μελισσανίδης, ότι έχει πει έχει γίνει. Λάθη έχει κάνει, ποιος δεν κάνει. Στις επιλογές προπονητών πριν τον Αλμέιδα είχε κάνει λάθη. Συνήθως οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, δεν επιβεβαιώθηκαν. Είτε πρόκειται για τον Γιαννίκη, είτε για τον Καρέρα και τον Καρντόσο. Αυτά είναι παρελθόν. Όλα.

Ο Μελισσανίδης αισθάνεται δικαιωμένος γιατί είναι. Η κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη. Η ΑΕΚ τον είχε στο διοικητικό τιμόνι, το 1993, το 1994, το 2018.

Τα 4 τελευταία πρωταθλήματα φέρουν τη διοικητική του υπογραφή. Η πρόσληψη του Αλμέιδα είναι το ένα. Πριν από αυτό όμως είναι η κατασκευή του γηπέδου. Αρέσει, δεν αρέσει, τον συμπαθεί κάποιος ή όχι, ο Μελισσανίδης είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας στην ιστορία του κλαμπ.

Αυτό το λένε τα γεγονότα, δεν είναι άποψη.

 

Εκτός από την OPAP Arena και τον Αλμέιδα, ο Μελισσανίδης έχει προσφέρει διοικητική και οικονομική σταθερότητα, προπονητικό κέντρο σύγχρονο. Και όραμα.

Ο ίδιος λέει και ξαναλέει πως η ΑΕΚ είναι πάνω απ’ όλα και δε νοείται κλαμπ το 2023 να εξαρτάται από έναν επιχειρηματία ή ιδιοκτήτη. Πρέπει να εξαρτάται από τις ίδιες του τις δυνάμεις. Τα δικά του έσοδα.

ΑΕΚ: Οι μεταγραφές

 

4. Οι μεταγραφές. Μετά από πολλά χρόνια, οι επιλογές ήταν κατά ένα συντριπτικό ποσοστό σωστές και ουσιαστικές. Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη γιατί ήρθαν εξαιρετικοί παίκτες που έπαιξαν ρόλο στη βελτίωση της ομάδας του Αλμέιδα.

Βίντα, Μουκουντί, Γιόνσον, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς, Ελίασον, Φαν Βέερτ, Φερνάντες ακόμα και ο Σιντιμπέ, έβαλαν άλλος περισσότερο, άλλος ακόμα περισσότερο το λιθαράκι.

Η ΑΕΚ πέτυχε στην αγορά αυτό που θέλει κάθε ομάδα. Έφερε ποδοσφαιριστές που έκαναν τη διαφορά. Η παραμονή ή όχι του Πινέδα θα παίξει το ρόλο της και για την επόμενη σεζόν. Εδώ τα credits ανήκουν και στο τιμ των Κονέ, Κουχάρσκι.

 

5. Upgrade παικτών. Και αυτό τον λόγο της επιτυχίας τον πιστώνεται ο Αλμέιδα. Παίκτες που πέρυσι ή τα τελευταία χρόνια στην ομάδα έδειχναν ποδοσφαιρικά χαμένοι, βρήκαν ρόλο. Ουσιαστικό. Ρότα, Χατζισάφι, Μοχαμάντι, Άμραμπατ, Μάνταλος, Γαλανόπουλος, η αλλαγή στις θέσεις των Αραούχο, Γκαρσία. Παίκτες που είχαν φάει γιούχα έπαιζαν επιτέλους με το μαχαίρι στα δόντια, όπως ο Τζαβέλλας ή ο Μήτογλου.

 

Δεν ήταν μόνο οι μεταγραφές. Εκείνοι που ένιωθαν στο πετσί τους την πίεση, απελευθερώθηκαν, έκαναν upgrade στην καριέρα και τις εμφανίσεις τους. Η ΑΕΚ ωφελήθηκε, εκείνοι ωφελήθηκαν, ο Αλμέιδα το πιστώνεται.

 

Δύο κινήσεις ματ

 

6. Τσούμπερ και Αθανασιάδης. Γιατί ξεχωριστή αναφορά σε αυτούς τους δύο; Μα επειδή πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Ο Ελβετός ήταν και πέρυσι. Παίκτης αξίας, δεδομένο.

Η ΑΕΚ δίνει 1,6 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της από την Άϊντραχτ. Δεν ξεκινά καλά. Είναι τραυματίας. Θυσιάζει το Μουντιάλ για την επέμβαση. Μπορεί να μην προλάβει να πάει σε άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά ήταν ανένδοτος.

Αποτέλεσμα; Ο κορυφαίος της ΑΕΚ στα πλέι οφ.

Ο Αθανασιάδης γύρισε από την Σέριφ με την οποία είχε κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις στο Champions League. Αρχικά ο Στάνκοβιτς έδειχνε να είναι ο Νο1. Ο Ρόα, όμως, ο προπονητής τερματοφύλακών (παλιά μεγάλη δόξα της εθνικής Αργεντινής) βλέπει πολλά στον Αθανασιάδη.

Σε ένα μαραθώνιο 36 αγωνιστικών θα υπάρξουν και κακές βραδιές όπως οι ήττες σε Γιάννενα και Τούμπα. Επειδή όμως οι ομάδες πρωταθλητισμού ξεκινούν και από τους πορτιέρο, ο Αθανασιάδης έδωσε στον Αλμέιδα σιγουριά κάτω από τα δοκάρια.

Ας παίρνουν και οι Έλληνες τα credits που τους αναλογούν.

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αυτοί είναι οι 6 λόγοι που η ΑΕΚ παίρνει το πρωτάθλημα! Από την OPAP Arena, τον σπουδαίο Αλμέιδα έως τη διοίκηση Μελισσανίδη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιάννης Χωριανόπουλος

Για χάρη της δημοσιογραφίας δεν τελείωσε ποτέ το Ιστορικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας. Πρώτο δημοσιογραφικό «σπίτι» η εφημερίδα Derby από τον Ιούνιο του 2001 έως και το καλοκαίρι του 2009. Ασχολήθηκε (Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας γαρ) με τα λεγόμενα (αλλά ποτέ) μικρά σπορ και στη συνέχεια με το ρεπορτάζ του υγρού στίβου αλλά και του Παναθηναϊκού. Επόμενος σταθμός ο Sport FM και η SportDay το 2009, με υγρό στίβο και Πανιώνιο ενώ από τον Ιανουάριο του 2013 η είσοδος στο δύσκολο αλλά συνάμα συναρπαστικό ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Από τον Οκτώβριο του 2015 Αρχισυντάκτης, έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα. Διευθυντής Σύνταξης πλέον στο sportime.gr και την e-Sportime, τον συναρπάζουν οι μεταγραφές. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων και συνεργάτης σε αρκετά περιοδικά (Sportive, Περιοδικό της ΕΟΕ κ.ά).