ΑΕΚ

Ο Λάκης Νικολάου για την ιατρική διημερίδα της ΑΕΚ (vid)

Στη κάμερα του ΑΕΚ TV μίλησε ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου των πρωταθλητών Ελλάδας, Λάκης Νικολάου, για το 2ο Ιατρικό Συνέδριο της Ένωσης.
Ο Λάκης Νικολάου για την ιατρική διημερίδα της ΑΕΚ (vid)

Στη κάμερα του ΑΕΚ TV μίλησε ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου των πρωταθλητών Ελλάδας, Λάκης Νικολάου, για το 2ο Ιατρικό Συνέδριο της Ένωσης.

Ο ιατρός της ομάδας, αναφέρθηκε στο κύριο αντικείμενο μελέτης  του Συνεδρίου, τον δύσκολο αθλητικό τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό.

Αναλυτικά μερικά από τα λεγόμενα του στο ΑΕΚ TV:

«Είναι ένα ιδιαίτερο συνέδριο, τελείως εξειδικευμένο πάνω στον χώρο του ποδοσφαίρου και στον χώρο των τραυματισμών που συμβαίνουν σε αυτό. Θα ασχοληθεί επίσης, ως αθλητιατρικό συνέδριο με την πρόληψη και με την μετεγχειριτική πορεία μετά τον τραυματισμό, είτε συντηρητική, είτε χειρουργική. Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια την οποία κάνουμε μαζί με τον συνεργάτη μου και γιατρό της ομάδας, Άλκη Καλλιακμάνη, έχοντας ως υποστηρικτή την ΑΕΚ. Είχε πολύ καλή ανταπόκριση πέρυσι, όταν ασχοληθήκαμε με το κομμάτι των θλάσεων, φέτος είπαμε να ασχοληθούμε με τη μάστιγα του αθλητισμού, τον τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο.

Φέτος διοργανώνουμε διημερίδα, επεκτείνουμε το χρονικό όριο ώστε να ασχοληθούμε διεξοδικά με αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αφορά ποδοσφαιριστές και άλλους αθλητές. Στο ποδόσφαιρο έχει αυξηθεί πολύ πλέον η ταχύτητα δράσεως, δεν έχουμε να κάνουμε με ποδοσφαιριστές αλλά με ποδοσφαιριστές – αθλητές και αυτό αυξάνει πολύ την πιθανότητα τραυματισμών. Το συνέδριο αυτό έχει σκοπό να δώσει πολλά προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των τραυματισμών.

Είχαμε ανταπόκριση από πολλές εταιρίες και πήραμε την αιγίδα τους, συμμετέχουν ομάδες από το εξωτερικό όπως η Μπαρτσελόνα και η Μίντλεσμπρο, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, τέσσερις φορείς με γιατρούς και φυσιοθεραπευτές που συμμετέχουν, μια καλοβαλμένη από επιστημονικής πλευράς ημερίδα που απευθύνεται σε γιατρούς, ορθοπαιδικούς, φυσιοθεραπευτές, φοιτητές και αθλητές, θα έλεγα ακόμα και γυμναστές.

Η UEFA στέλνει τον αντιπρόσωπό της στα θέματα του ντόπινγκ, τον επικεφαλής ιατρό που θα μιλήσει στο συνέδριο. Η FIFA έχει το πρόγραμμα FIFA 11, το οποίο εφαρμόζεται ως προληπτική γυμναστική σε παιδιά και ενήλικους και έχει μειώσει πολύ την πιθανότητα τραυματισμών ειδικά στο γόνατο. Κάποιες πιλοτικές χώρες όπως η Τσεχία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ελβετία έχουν εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό από το 2015 μέχρι σήμερα, σε μεγάλα γκρουπ αθλητών, και έχουν δει μια μείωση τραυματισμών της τάξης του 50%. Για εμάς, ειδικά στο επίπεδο των αθλητών, μας ενδιαφέρει να μην τραυματιστούν, γιατί μειώνει την αγωνιστική δυνατότητά τους και ενδέχεται να σταματήσει την καριέρα τους.

Τη δεκαετία του 2000 το ποσοστό επιστροφής σε υψηλό επίπεδο μετά από αυτόν τον τραυματισμό δεν ξεπερνούσε το 50-60%. Πέρυσι, στην εργασία που κέρδισε το βραβείο της χρονιάς από το Αμερικανικό Ορθοπεδικό Συνέδριο, αποδείχθηκε ότι το ποσοστό έχει ανέβει κοντά στο 70%. Βελτιώθηκε λοιπόν το ποσοστό επιστροφής με τη βελτίωση, την εκπαίδευση, την εξειδίκευση αλλά και την τεχνολογική υποστήριξη που έχουμε πλέον για να αντιμετωπίσουμε τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα, προσπαθώ να μεταβιβάσω κάποιες από τις γνώσεις μου και προσφέρω υποτροφίες, έρχονται κοντά μου και εκπαιδεύονται σε εξειδικευμένα κομμάτια, αυτό είναι κατά τη γνώμη μου η Ιατρική: εξειδίκευση και προσφορά. Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε συνέδρια, για αυτό ζήτησα να είναι χορηγός η ΑΕΚ και να γίνει αυτή η διημερίδα που πιστεύω ότι πλέον θα γίνει θεσμός.

Αυτή η προσπάθεια δείχνει την ευαισθησία μιας ομάδας, η οποία θέλει να μεταβιβάσει τις γνώσεις που έχει το επιτελείο της και σέβεται την περιουσία του συλλόγου, η οποία είναι οι ποδοσφαιριστές της. Όσο πιο καλά ενημερωμένοι είναι οι γιατροί μιας ομάδας και όσο πιο μεγάλη προσοχή δίνουμε στην υγεία των αθλητών, προστατεύουμε καλύτερα το κεφάλαιό μας. Η συμμετοχή τόσο πέρυσι όσο και φέτος από τα ιατρικά επιτελεία των άλλων ομάδων είναι σημαντική, είναι υποχρέωση κάθε συλλόγου ο οποίος έχει δυνατότητες, όπως είναι η ΑΕΚ, να προσφέρει με αυτόν τον τρόπο. Θελήσαμε να κάνουμε κάτι εξειδικευμένο και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, με στοχευμένες απαντήσεις σε ιδιαίτερα προβλήματα που αφορούν τους ποδοσφαιριστές».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Λάκης Νικολάου για την ιατρική διημερίδα της ΑΕΚ (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.