ΑΓΓΛΙΑ

Γουέιν Ρούνεϊ: Οι κορυφαίες στιγμές του με την εθνική Αγγλίας

Ο Γουέιν Ρούνεϊ θα αγωνιστεί απόψε για 120η και τελευταία φορά με το εθνόσημο, έχοντας πετύχει σχεδόν τα πάντα με τα «τρία λιοντάρια». Με έναν αστερίσκο…
Γουέιν Ρούνεϊ: Οι κορυφαίες στιγμές του με την εθνική Αγγλίας

Ο Γουέιν Ρούνεϊ δικαιούται (πολλές αξιώσεις) να μπαίνει στη συζήτηση για τον καλύτερο Άγγλο ποδοσφαιριστής της γενιάς του. Ο τελευταίος πραγματικά παγκόσμιας κλάσης που φόρεσε τη φανέλα με τα τρία λιοντάρια και σίγουρα ο πιο σημαντικός. Η καριέρα του με το εθνόσημο ήταν οξύμωρη. Γεμάτη απογοητεύσεις, αλλά και μεγάλες στιγμές.

Η Εθνική Αγγλίας είναι από μόνη της μια περίεργη ιστορία. Έχει πολλούς υποστηρικτές, ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν με τη Μεγάλη Βρετανία, όμως λατρεύουν αυτά που αντιπροσωπεύει και υποφέρουν να την βλέπουν να αποτυγχάνει συνεχώς. Σε αυτή την άκρως ιδιαίτερη εθνική για 14 και κάτι χρόνια ο 31χρονος πια Ρούνεϊ έγραφε τη δική του ιστορία. Από τα 17 πάντα στις κλήσεις των ομοσπονδιακών, θαρρείς πως παίζει από… πάντα.

Τα επιτεύγματα του τεράστια, κι ας μην κατάφερε να την οδηγήσει ποτέ σε ένα πολυπόθητο τρόπαιο. Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών (53 γκολ), μπροστά από παίκτες-θρύλους και δεύτερος σε συμμετοχές με 119. Εξι μόλις πίσω από τον Πίτερ Σίλτον.

Το αποχαιρετιστήριο αποψινό (22:00) παιχνίδι με τις ΗΠΑ δεν αρκεί για τον φτάσει, απλώς «στρογγυλεύει» τον αριθμό: 120.

Όταν ο Γκάρεθ Σάουθγκέιτ τον κάλεσε για να επανέλθει στην αποστολή, όντας ο πιο «καυτός» Αγγλος επιθετικός επιστρέφοντας στην Εβερτον, εκείνος αρνήθηκε. Θα μπορούσε να… σέρνεται μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Για την υστεροφημία του, γιατί απλά είναι ο Ρούνεϊ! Οχι, όμως, επέλεξε να φύγει με τους δικούς του όρους. Γι’ αυτό και του αξίζει μια βραδιά όπως αυτή που θα ζήσει στο «Γουέμπλεϊ».

Πέντε στιγμές από την καριέρα του Ρούνεϊ με το εθνόσημο

Νεότερος σκόρερ

Χωρίς καλά, καλά να έχει ενηλικιωθεί (17 ετών και 317 ημερών) πετυχαίνει το πρώτο του τέρμα με την εθνική κόντρα στην ΠΓΔΜ το 2003. Νεότερος σκόρερ στην ιστορία  της Αγγλίας, ένας θρύλος γεννιέται.

Euro 2004: Η χαμένη ευκαιρία για διάκριση

Η καλύτερη διοργάνωσή του με την Αγγλία ήταν το Euro 2004. Φανταστικός με τη Γαλλία, τέσσερα γκολ κόντρα σε Κροατία και Ελβετία. Στο προημιτελικό όμως με την Πορτογαλία τραυματίστηκε και η διάκριση δεν ήρθε ποτέ.

Η μοιραία κόκκινη και ο Κριστιάνο

Συμπαίκτες στην Γιουνάιτεντ, όταν όμως μπήκε το… εθνικό συμφέρον στη μέση ο Ρονάλντο προκάλεσε την αποβολή του στο ματς με την Πορτογαλία στο Μουντιάλ του 2006. Αποκλεισμός στους «8» για τον οποίο κατηγορήθηκε.

Το μοναδικό γκολ σε Μουντιάλ

Παρότι στις προκριματικές φάσεις ήταν καθοριστικός για τις προκρίσεις της Αγγλίας, στα Παγκόσμια Κύπελλα τον παρέσυρε η γενικότερη αδυναμία της χώρας του να διακριθεί. Μόλις ένα γκολ πέτυχε, το 2014 κόντρα την Ουρουγουάη.

Όταν ξεπέρασε τον Τσάρλτον

Η στιγμή που ο Ρούνεϊ γίνεται ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με την εθνική, ξεπερνώντας τον Σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Το πέτυχε σκοράροντας με πέναλτι στο «Γουέμπλεϊ» κόντρα στην Ελβετία.

Αρχηγός ο Ρούνεϊ στην τελευταία του συμμετοχή με την εθνική Αγγλίας

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γουέιν Ρούνεϊ: Οι κορυφαίες στιγμές του με την εθνική Αγγλίας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Άγγελος Ρουχωτάς

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.