Αστέρας Βάρης: Πάπιος: Ένας ηγέτης με βαρύ όνομα και διαχρονική αξία!

Μία συνέντευξη για όλους και για όλα από τον Δημητρή Πάπιου του Αστέρα Βάρης!

Αστέρας Βάρης: Όποιος νομίζει πως ο ρόλος του προέδρου και η θέση του στην ποδοσφαιρική κοινωνία είναι εύκολη, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Και μια δοκιμή μερικών ημερών μπορεί να πείσει και τον πιο δυσκολόπιστο.

Αντίθετα είναι η πιο δύσκολη που μπορεί να υπάρξει  στο ποδόσφαιρο και στον ευρύτερο αθλητισμό. Είναι το πρόσωπο εκείνο που πάντα δέχεται κριτική επι παντός επιστητού από όλες τις μεριές και όχι μόνον.

Και το πιο σημαντικό πως ξοδεύει χρήμα, χρόνο και ψυχολογία. Και αντί αυτούς να τους κάνουν ένα άγαλμα και να τους βάλουν στην είσοδο κάθε γηπέδου, τους λοιδορούν και προσπαθούν με  κάθε τρόπο να τους απομακρύνουν από εκείνο που αγαπούν και για εκείνο το οποίο ονειρεύονται να κάνουν και δεν είναι άλλο από μια καλή και ανταγωνιστική ομάδα, που παράλληλα θα δίνει την ευκαιρία στους μικρούς της περιοχής να παίξουν ποδόσφαιρο.

Μ’ αυτό το  τόσο καυτό θέμα ξεκινά η σημερινή μας συζήτηση με τον ηγέτη του Αστέρα Βάρης, Δημήτρη Πάπιο.

– Θέλω να ξεκινήσουμε τη συζήτηση  από την περσινή περίοδο…

-Ναι ήταν για μας, μια χρονιά άσχημη, αφού η ομάδα ως γνωστό υποβιβάστηκε. Όμως δεν ξεκίνησε έτσι. Αν κοιτάξει κανείς το πρώτο γύρο και κυρίως τα πρώτα παιχνίδια, δεν θα διαπιστώσει και δεν θα εισπράξει ούτε ένα ψήγμα πως η ομάδα θα είχε αυτή την  κατάληξη.  Το  οικονομικό άνοιγμα που είχαμε,δεν μας  επέτρεψε να πάρουμε ποδοσφαιριστές  τέτοιους που να έχουμε τις ορέξεις για ψηλότερες θέσεις.Η ομάδα όπως στήθηκε και μ’ αυτούς τους παίκτες που ήρθαν στην ομάδα έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Και τολμώ να πω,πωςστις λεπτομέρειες χάθηκε  το παιχνίδι και νομίζω πως πολύ άδικο για μια τέτοια ομάδα να υποβιβαστεί. Από εκεί κι έπειτα ταλάθη μας,  τα ξέρουμε και τα είδαμε και όπως είναι αυτονόητο από τα λάθη σου μαθαίνεις Δεν έχει νόημα να μοιρολογούμε αλλα νομίζω πως οι επιλογές  που έγιναν σε κάποιες θέσεις δεν ήταν οι κατάλληλες.

– Φαντάζομαι υπήρξε μεγάλη στενοχώρια;

– Αναμφίβολα ναι. Το ότι  η ομάδα υποβιβάστηκε μπορεί να μας στενοχώρησε μέχρις ενός σημείου, γιατί το έχουμε ξαναζήσει, όμως δεν πρέπει να πτοήσει, αλλά να γίνει αιτία και να μας ατσαλώσει τη ψυχολογία και να συνεχίσουμε τη νέα χρονιά με σκυμμένο το κεφάλι να δουλέψουμε και να μπορέσουμε να φτιάξουμε από την αρχή μια ομάδα σωστή και με τις λογικές και με τις προοπτικές να ανέβει κατηγορία και ακόμη ψηλότερα.

– Το ότι οι περισσότεροι αντίπαλοί σας, μετά τη λήξη του μεταξύ σας αγώνα, σας έδιναν το χέρι και σας μετέφεραν το θαυμασμό τους, ήταν αρκετό;

– Φυσικά και όχι. Διότι στο ποδόσφαιρο εκείνο που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι το αποτέλεσμα. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει όλα να τα μηδενίζουμε. Θα πω, πως  ήταν μια δικαίωση των προσπαθειών μας. Χάθηκαν παιχνίδια που έπρεπε να πάρουμε άνετα, χωρίς όμως να πούμε το αντίθετο…

– Πιστεύεις πως ο ρόλος τύχη σας γύρισε την πλάτη;

– Αν αυτή (τύχη) τη συνδυάσουμε με την μέτρια απόδοσή μας σε κάποια παιχνίδια, τότε το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για μας. Χάσαμε παιχνίδια στην κυριολεξία λίγο πριν τη λήξη του αγώνα, ενώ όποιο λάθος κι αν κάναμε, ακόμη και στο κέντρο του γηπέδου μας στοίχιζε σε γκολ. Εν τέλει πρέπει στο ποδόσφαιρο να έχεις και λίγο τύχη για να μπορείς να πάρεις πιο εύκολα τα θετικά αποτελέσματα που ψάχνεις…

– Πάντως θεωρώ πως και η ΕΠΟ, δεν τα πήγε και τόσο καλά στο οργανωτικό κομμάτι;

– Κάποια πράγματα πρέπει να ομολογήσω δεν  ήταν σωστά. Κατ’ αρχάς η έναρξη του πρωταθλήματος και η στελέχωση των ομίλων. Είναι πράγματα που ο προεδρος  της ΕΠΟ, θα έπρεπε να είχε σεβαστεί και να  είχε δείξει πως πράγματι εκτιμά το έργο που προσφέρουμε, εμείς οι παράγοντες! Οποίος παράγοντας πρέπει να  εξηγήσω είναι ένας άνθρωπος που βάζει τα χρήματά του, τις ώρες του, τη ψυχολογία και γενικά είμαστεεκείνοι που στηρίζομαι το ποδόσφαιρο, το πραγματικό ποδόσφαιρο που είναι το ερασιτεχνικό και ειδικότερα τη Γ’ εθνική.

– Ας φύγουμε από την Α’ ομάδα του Αστέρα και ας πάμε στη Β’, που ήταν ένα προσωπικό σου όραμα ετών.  Ποια ήταν τα συναισθήματά σου, όταν επιτέλουςείδες αυτό που ήθελες να γίνεται πραγματικότητα;

– Μόνον χαρά και ικανοποίηση. Όταν για πρώτη φορά πριν επτά χρόνια το συνέλαβα ως ιδέα, είναι αλήθεια πως ήξερα το αποτέλεσμα.  Μέσα στο νου μου , είχα συγκεκριμένα πράγματα, που ήθελα να πετύχω. Έτσι και με τη βοήθεια του προέδρου της Ένωσής μας κ.Γιαρένη, εγινε πραγματικότητα. Τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα  της προκήρυξης και της δομής που εγώ τουλάχιστον  επιθυμούσα. Είναι μια ομάδα, που παρόμοιες συναντάμε στoυς κόλπους  της Super League 1 και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Και δεν σας κρύβω πως το όνειρό μου, ήταν να είναι ακριβώς με τις ίδιες προδιαγραφές – βάσεις, αλλά  και κανόνες  έτσι όπως ορίζονται βάσει του ΚΑΠ και στα ερασιτεχνικά σωματεία. Δεν ήταν κάτι κακό, όμως υπήρχε ένα κενό σε ότι αφορά τον ΚΑΠ, αφού δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Πιστεύω αυτό το θέμα να λυθεί φέτος, με την παρέμβαση αρχικά του κ. Γιαρένη και μετά τη δική μου προς τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ, που δεσμεύτηκε πως θα το περάσει από την γενική συνέλευση και πλέον οι ομάδες θα μπορούν να έχουν και με τη βούλα δεύτερες ομάδες. Και κυρίως να γνωρίζει το πλαίσιο της δημιουργίας και φυσικά τους κανόνες.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμεπως η δεύτερη ομάδα βοηθά πάρα πολύ τα νέα παιδιά κυρίως, αλλά και τις ομάδες  που βασίζονται στις ακαδημίες τους και βγάζουν παιδιά τα οποίαεν συνεχεία προωθούν στις ανδρικές του ομάδες.

– Ο στόχος επετεύχθη;

– Αναμφίβολα και με το παραπάνω. Τα αποτελέσματα που  πήραμε αν μη τι άλλο μας δικαίωσαν και ξεπέρασαν κάθε αισιόδοξη προσδοκία μας. Απο τη μεριά μου, ήμουν σίγουρος πως θα πετύχει, αφού όλα έγιναν με λεπτομέρειες και χωρίς βιασύνες. Νομίζω  πως σήμερα παρότι είναι νωρίς, ένα δείγμα του εγχειρήματος ήδη το απολαμβάνουμε, αφού αρκετά παιδιά από τον Αστέρα Β’, θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα του Αστέρα, τον οποίο θα σέβονται και θα αγαπούν

– Νέα διοίκηση, νέοι στόχοι;

– Ακριβώς. Η νέα χρονιά μας βρίσκει με νέο συμβούλιο και στην Α’ ΕΠΣΑΝΑ. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια  φρέσκια ομάδα που να διέπεται από καλή χημεία και από σεβασμό ο ένας προς τον άλλο και όλοι μαζι προς την ομάδα. Εκείνο που θα επιδιώξουμε και είναι μέσα στο πλάνο μας, είναι να οι παλιοί παίκτες να πλαισιωθούν από νέους και αυτή η μίξη, να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα να είναι άμεσο και ουσιαστικό.

– Πόση μεγάλη σημασία δίνεται στο οικογενειακό κλίμα, που πάντα ακούγεται στις συζητήσεις που κάνετε;

– Είναι το βασικό συστατικό.  Και βεβαίως θα είναι μέσα στις επιδιώξεις  μου. Αυτό θα ζητήσω κι αυτό θα επιδιώξω. Θέλω την εμπέδωση του οικογενειακού κλίματος που να βασίζεται στις καλές σχέσεις μεταξύ των παικτών και του προπονητικού τιμ,  τα οποία στοιχεία θα αποτυπώνονται στο συνολικό οργανισμό που λέγεται Αστέρας Βάρης. Μπορεί να πάρεις τους καλύτερους ποδοσφαιριστές, όμως αν δεν έχεις ένα οικογενειακό κλίμα καλό, νομίζω  δεν θα πας πουθενά και επίσης δεν θα το ευχαριστηθείς ως παράγοντας. Τώρα αν δεν υπάρχει , τότε θα πρέπει η παρέμβαση του προέδρου να είναι καταλυτική και να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να γίνει…

– Προπονητής καλός ή παίκτες καλοί;

-Αυτή η συνταγή για μένα δεν είναι απόλυτη. Για μένα, όλα ξεκινούν από το πλάνο και το σχεδιασμό. Δηλαδή τι θέλεις να κάνεις; Το βασικότερο από όλα είναι να πετύχεις τη χημεία. Διότι μπορεί να έχεις έναν πολύ καλό προπονητή και καλούς παίκτες  και στο τέλος να μην έχει πετύχει. Νομίζω πως εκείνο που προέχει είναι να έχεις το σωστό προπονητή και τους σωστούς παίκτες, τη συγκεκριμένη στιγμή που απαιτεί ο χρόνος. Βέβαια είμαι υπέρμαχος να δίνω βήμα σε νέα παιδιά που έχουν όρεξη και θέλουν να δουλέψουν, χωρίς να αποκλείω και την περίπτωση του έμπειρου  προπονητή, που έχει να δώσει πράγματα.  Εγώ θέλω το τιμ της ομάδος μου, να έχει όρεξη για δουλειά και φυσικά να προσφέρει…

– Πιστεύεις πως ο κύκλος της 5ετίας που είχες θέσει έκλεισε και πως ένας νέος ανοίγει;

– Ναι σωστα΄. Η ομάδα μας τη χρονιά που πέρασε έκανε το κύκλο  της. Ήταν μια ομάδα που ξεκίνησε με πολύ αγάπη και όρεξη πριν πέντε χρόνια, όπου στηρίξαμε τον ίδιο προπονητή που επιλέξαμε, ο οποίος προσέφερε πάρα πολλά στην ομάδα  και ο οποίος αυτός κύκλος έκλεισε.

Σήμερα ανοίγει ένας άλλος κύκλος, όπου θα πρέπει να δώσει τις ίδιες ευκαιρίες και να δημιουργήσεις τις ίδιες προοπτικές και σεέναν νέο προπονητή και σε νέα παιδιά, ούτως ώστε να κτιστεί μια νέα ομάδα, που και πάλι θα πρωταγωνιστεί.  Διότι εγώ είμαι από εκείνους, που όσο είμαι πρόεδρος και όσο το επιτρέπει η υγεία μου, αλλά και οι άνθρωποι που είναι γύρω μου και με στηρίζουν, θέλω να πρωταγωνιστεί και δεν θέλω να είναι κομπάρσος.

– Παρότι δεν ξεκίνησε ούτε η προετοιμασία για τη νέα χρονιά, ποια είναι η εκτίμησή σου για τη μεγάλη τη τάξη κατηγορία της Ένωσης  

– Πάντα η Α’ κατηγορία αποτελούσε πρόκληση για όλες τις ομάδες. Γι αυτό και όλες οι ομάδες που συμμετέχουν σ’ αυτή την κατηγορία, όλες θέλουν να πρωταγωνιστούν και όλες βάζουν τον πήχη πολύ ψηλά. Όπως κάνει και ο Αστέρας.

Από εκεί κι έπειτα, εκείνο που θέλω να διευκρινίσω και να επισημάνω είναι πως ο Αστέρας Βάρης δεν είναι ένα πυροτέχνημα , αλλά είναι μια διαχρονική αξία. Κι εγώ αυτό θέλω να υποστηρίξω, Θέλω ο Αστέρας να έχει μια αγωνιστική, αλλά και παραγοντική σταθερότητα. Δεν μπορεί τη μια χρονιά να πηγαίνουμε για άνοδο και την άλλη χρονιά να εξαφανιζόμαστε από τον χάρτη. Νομίζω οι ομάδες που θέλουν να διατηρηθούν με σεβασμό στο χώρο,θα πρέπει να έχουν μια σταθερή διοίκηση. Από εκεί πιστεύω πως ξεκινούν όλα.

– Ποιες είναι οι σχέσεις σας με το Δήμο;

– Η συνεργασία μας με τη δημοτική αρχή, είναι άριστη. Πρωτίστως έχουμε κοντά μας στο ποδοσφαιρικό τμήμα και στη διοίκηση, έναν εξαιρετικό άνθρωπο , τον Βασίλη Παπαμιχαήλ που είναι αντιδήμαρχος κι ένας άνθρωπος που  με την παρουσία του,τιμάκαι το σύλλογο, αλλά και το Δήμο των 3Β, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είμαστε κάτι το ξεχωριστό. Αλλά είμαστε το ίδιο και απολαμβάνουμε τα ίδια προνόμια, όπως απολαμβάνουν και οι υπόλοιπες ομάδες του Δήμου μας.

Και εννοείται δεν θα το ήθελα. Άλλωστε είναι προσβλητικό για τον συνεργάτη μου και φυσικά και για μένα. Διότι ότι έχω κάνει το έχω κάνει για την αγάπη μου για την ομάδα και το ποδόσφαιρο. Απόδειξη κι ένα παράδειγμα απλό είναι η κάλυψη των εξόδων για την αποκατάσταση της σιδεριάς που έπεσε και των οποίων εξόδων τα πλήρωσα εγώ.  Και επειδή το γήπεδο αυτό μπορεί να παραχωρήθηκε από τους γηγενείς Βαριώτες για να γίνει αυτό το γήπεδο, αλλά ΚΑΙ εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το φροντίζουμε και να το συντηρούμε. Γι αυτό άλλωστε υπάρχει και μια μαρμάρινη επιγραφή στο γήπεδο για να μας θυμίζει όλους αυτούς.

Και οι οποίοι κατά καιρούς έχουν διατελέσει ΚΑΙ πρόεδροι του συλλόγου. Αυτή η ομάδα υπήρχε τότε και σ΄’αυτή την ομάδα παραχωρήθηκε αυτός ο χώρος. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω  – υποτιμήσω οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Αλλά αυτή είναι η ιστορία την οποία δεν μπορούμε να παραχαράξουμε. Ο Αστέρας Βάρης έχει δικό του γήπεδο και είναι αυτό, το οποίο για να γίνει επαναλαμβάνω δόθηκε γη  από γηγενής Βαριώτες.

– Σε επίπεδο ακαδημιών το νερό έχει μπει στο αυλάκι;

– Πριν 12 χρόνια ξεκίνησα μια τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να δώσουμε πνοή στην περιοχή αλλά και  την ευκαιρία στους μικρούς να παίξουν ποδόσφαιρο.  Αυτό το σχέδιο μου, στέφθηκε από επιτυχία. Όλα κύλησαν ρολόι  και  ο πήχης κάθε χρόνο ανέβαινε ψηλά. Η έλευση του Ανδρέα Αντάρτη και η ενασχόλησή του με τις ακαδημίες, εκτίναξαν ακόμη ψηλότερα το κομμάτι αυτό.  Και ο οποίος  σημειωτέον έχει την ίδια φιλοσοφία με μένα.

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, διότι  με πράξεις κυρίως με βοήθησε σε πολλά πράγματα και κυρίως σε ότι αφορά τον Αστέρα Β’. Ήταν πολύ κοντά  σε όλα τα παιδιά και συνέβαλε σε πολλά επίπεδα, ώστε η ομάδα αυτή να μας κάνει όλους υπερήφανους και όλοι να μιλούν με τα καλύτερα λόγια Παράλληλα ήταν εκείνος που στήριξε τις ακαδημίες και ανέβασε πιο ψηλά τον πήχη από ότι ήταν.

– Οι ακαδημίες έχουν και κοινωνικό υπόβαθρό;

–  Πρωτίστως πιστεύω πως οι ακαδημίες δεν θα πρέπει να είναι ένα εισπρακτικό μέσο. Θεωρώ πως ότι είσπραξη κι αν γίνεται, θα πρέπει να είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια και πάντα θα πρέπει να είναι ανταποδοτικός και να επιστρέφεται πίσω με κάθε τρόπο. Οι ακαδημίες είναι για να μαθαίνουν τα παιδιά ποδόσφαιρο και  κυρίως ως κυψέλη αθλητισμού να προσπαθείς με κάθε τρόπο να αποτρέψεις  τα παιδιά, από κάθε ενδεχόμενη κοινωνική παρεκτροπή (ναρκωτικά κλπ).

Εμείς ως Αστέρας είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το έχουμε πετύχει και έχουμε δώσει την ευκαιρία στους νέους της περιοχής να χαρούν με κάθε τρόπο το άθλημα που αγαπούν και παράλληλα να είμαστε μέσα σεεκείνους που τους έχουμε αποτρέψει από τη συμμετοχή και παρουσία τους σε διάφορα ύποπτα στέκια, με καταστροφικές συνέπειες.

– Ήταν η χρονιά της Κ14;

– Αυτά τα παιδιά, δικαίωσαν τους εαυτούς τους και όλους όσοι τους πιστέψαμε. Είναι μια φουρνιά πουαποτελείται από ταλαντούχα παιδιά, τα οποία αν συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά, τότε είμαι σίγουρος πως αρκετά από αυτά θα πάρουν θέση βασικού στην ανδρική ομάδα.  Δεν θέλω να σταθώ μόνον στην κατάκτηση του κυπέλλου και του τουρνουά, αλλά στο γεγονός, πως παίζει σπουδαία μπάλα και η εικόνα που δείχνει σε κάθε παιχνίδι είναι πολύ καλή και ανταγωνιστική.  Εύχομαι να συνεχίσουν να μας δίνουν και τα επόμενα χρόνια τις ίδιες χαρές και τα ίδια αποτελέσματα. Περιμένουμε πολλά απ’ αυτούς, διότι τα επόμενα χρόνια η ανδρική ομάδα, θα στηρίξει πολλές από τις προοπτικές της στα ταλέντα της ακαδημίας μας.

Μια συζήτηση με τον ηγέτη – αναμορφωτή του Αστέρα Βάρης Δημήτρη Πάπιο, πάντα ήταν ενδιαφέρουσακαι πάντα στο τέλος,  γεμάτη ουσία, αλλά και… παραινέσεις προς τρίτους. Όποιος γνωρίσει από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του  σπουδαίου αυτού ποδοσφαιρικού οργανισμού και μιλήσει για λίγο με τον Πάπιο, τότε ένα είναι σίγουρο. Πως θα αναθεωρήσει πολλά για το ποδόσφαιρο προς το καλύτερο.

Δημήτρης Πάπιος, ένας πραγματικός ηγέτης του Αστέρα Βάρης, που αξίζει μιας θέσης στους αθάνατους της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας, με τα όσα έχει προσφέρει στο άθλημα της μπάλας, αλλά και ενός ανδριάντα που θα πρέπει να στηθεί στην είσοδο του γηπέδου, για να θυμίζει τη μεγάλη του αγάπη για την ομάδα και τις τεράστιες προσωπικές θυσίες που έχει κάνει για τους κυανούς της Βάρης… Όσοι τον γνώρισαν είναι σίγουρο πως έγιναν σοφότεροι…