ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Έλληνες του εξωτερικού: Ο Μαυρίας πάει για back to back στέψη σκοράροντας μετά από σχεδόν τρία χρόνια – Ο Φούντας ξετρελαίνει την Αμερική! (Vids)

Τι έκαναν τα πατριωτάκια μας στα γήπεδα του κόσμου αυτό το Σαββατοκύριακο; Το Sportime περνάει από... ακτινογραφία τους Έλληνες του εξωτερικού.

Έλληνες του εξωτερικού: Ο εβδομαδιαίος έλεγχος απόδοσης των πεπραγμένων των συμπατριωτών μας στα γήπεδα εκτός συνόρων.
Έλληνες του εξωτερικού: Ο εβδομαδιαίος έλεγχος απόδοσης των πεπραγμένων των συμπατριωτών μας στα γήπεδα εκτός συνόρων.
Συντάκτης: Γιώργος Καραχάλιος Χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά

Έλληνες του εξωτερικού: Ο εβδομαδιαίος έλεγχος απόδοσης των πεπραγμένων των συμπατριωτών μας στα γήπεδα εκτός συνόρων.

Ο Χάρης Μαυρίας θυμήθηκε το feeling του σκόρερ και σε λίγες μέρες θα είναι, πιθανότατα, ξανά πρωταθλητής. Ο Ταξιάρχης Φούντας είναι καλά, περνάει μια χαρά στο Αμέρικα, δύο «τεμάχια», ξανά, στο ενεργητικό του.

Στην Ολλανδία, είχαμε ελληνικά γκολ (Βαγγέλης Παυλίδης) και ασίστ (Δημήτρης Λημνιός), στη Σκωτία ο Γιώργος Γιακουμάκης ήταν back in business. Ο Δημήτρης Κολοβός πέτυχε ένα από τα πιο… epic (ή fail, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς) γκολ που θυμόμαστε, ενώ ο Κυριάκος Σαββίδης αναδείχτηκε Κυπελλούχος Σλοβακίας με την Σπάρτακ Τρνάβα.

Στα κακά δικά μας νέα του ΣΚ, ο Τάσος Μπακασέτας έχασε πέναλτι και ο Ντίνος Μαυροπάνος χρεώθηκε με αυτογκόλ.

Έλληνες του εξωτερικού: Έλεγχος Απόδοσης

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΙΑΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ

Το περσινό, πρώτο τίτλο της καριέρας του, τον χάρηκε μεν, εννοείται, αλλά με αστερίσκο. Δεν πολυέπαιξε στην πορεία της Ομόνοιας ως τη στέψη. Φέτος όμως, (θα) είναι αλλιώς. Γιατί πάει ολοταχώς προς το να αναδειχτεί πρωταθλητής στην Κύπρο για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Αυτή τη φορά με τον Απόλλωνα, ποικιλία!

Ο Ζακυνθινός ποδοσφαιριστής συμμετείχε καθοριστικά στο θρίαμβο (3-2) στο ντέρμπι τίτλου με τον ΑΠΟΕΛ. Σημείωσε το δεύτερο γκολ. Ήταν μάλιστα το πρώτο του μετά το 2019, όταν και είχε σκοράρει σε ένα 2-0 επί της Νέας Σαλαμίνας (31/8/2019, συγκεκριμένα). Δικαιολογείται βέβαια, αφού δεν παίζει πια εξτρέμ, όπως τον μάθαμε στην αρχή της καριέρας του, έχει γυρίσει σε ρόλο μπακ.

Σημειωτέο, πως ο 28χρονος Έλληνας ήταν κομβικός και στο πρώτο γκολ, αυτός ξεκίνησε τη φάση, ενώ συνολικά έπαιξε 78 λεπτά. Οι «γαλάζιοι» πήγαν έτσι στο +4 από τους «γαλαζοκίτρινους» και είναι πολύ κοντά στην επιστροφή στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου μετά από 16 χρόνια. Θα μπορούσαν να έχουν «καθαρίσει» εδώ και καιρό, αλλά ήρθε αυτό το φοβερό σερί των 9 ματς δίχως νίκη (87 ημέρες κράτησε), που ανάγκασε την ομάδα του Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ να τα παίζει όλα για όλα με τον ΑΠΟΕΛ.

Όσον αφορά τους άλλους δύο Έλληνες του Απόλλωνα, ο Χρήστος Αλμπάνης έμεινε στον πάγκο και ο Τάσος Αυλωνίτης δεν ήταν στην αποστολή λόγω τραυματισμού.

Ο ΚΑΛΟΣ

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΦΟΥΝΤΑΣ – DC UNITED

Φωνάζει «αυτοπεποίθηση» κάθε του κίνηση, ζει το (αμερικάνικο) όνειρο! Τα δύο γκολ με τα οποία καθόρισε το DC United – Dynamo Houston 2-0 συνιστούν εκλεκτό δείγμα της κατάστασης ποδοσφαιρικής έκστασης στην οποία βρίσκεται από τότε που πήγε στις ΗΠΑ.

Στο πρώτο του τέρμα, εκτελεί μονοκόμματα στο ύψος της μεγάλης περιοχής, ύστερα από κόρνερ. Τέτοιο σουτ δεν επιχειρείς παρά μόνο όταν νιώθεις καλά. Πολύ καλά. Αν και… μεταξύ μας, δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι έστειλε την μπάλα εκεί που όντως ήθελε, λεπτομέρειες βέβαια! Στο δεύτερο τέρμα του, αξιοποιεί λάθος αμυντικού και τελειώνει τη φάση με τον καλύτερο τρόπο, πάλι χωρίς δεύτερη σκέψη.

Έγινε έτσι ο 7ος παίκτης στην ιστορία του MLS με τουλάχιστον 2 γκολ σε δύο από τα τέσσερα πρώτα του ματς. Και ο μοναδικός εξ αυτών που τα σημείωσε αμφότερα σε πρώτο ημίχρονο. Το βραβείο του MVP της αναμέτρησης προφανώς και δεν θα μπορούσε να πάει σε κάποιον άλλον. Στην Ουάσινγκτον έχει φέρει τη φρεσκάδα και το χαίρεται ολόψυχα όπως δείχνει και το παρακάτω βίντεο που «σκάρωσε» ο ίδιος στο TikTok.

Ο ΚΑΚΟΣ

ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ – ΤΡΑΜΠΖΟΝΣΠΟΡ

Στις μνήμες μένει το pasillo των παικτών της Χατάισπορ στους νέους πρωταθλητές Τουρκίας. Ο Μπακασέτας, επί προσωπικού, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την γκίνια. Και τα 8 φετινά του γκολ τα σημείωσε στο πρώτο μισό της σεζόν, βασικά ως τον Οκτώβριο. Από τότε, τίποτα. Ίσως γι’ αυτό έχουν προκύψει άσχημα μαντάτα για τη μεταγραφή του.

Είχε τη μεγάλη ευκαιρία να μηδενίσει το κοντέρ της αναμονής, αλλά στο 12’ νικήθηκε σε εκτέλεση πέναλτι από τον αντίπαλο γκολκίπερ. Μία ή άλλη, η Τραμπζονσπόρ προηγήθηκε στο 48’. Δεν ήταν η μέρα της, στο 90+4’ ισοφαρίστηκε (1-1). Μικρό το κακό, βέβαια.

ΚΑΙ Ο ΑΣΗΜΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΤΡΑΝΗΣ – ΠΙΑΣΤ

Έδωσε την 2η  φετινή ασίστ του, αλλά η Πιάστ ηττήθηκε εντός έδρας. Από την πρωτοπόρο Λεχ Πόζναν (2-1). Αυτή ξέφυγε 2 βαθμούς από την Ράγκοβ του Γιάννη Παπανικολάου, η οποία λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πολωνίας, γκέλαρε (1-1) με την Κρακοβία. Ο 23χρονος χαφ αγωνίστηκε, κλασικά, σε όλο το 90λεπτο.

Είχαμε κι άλλον Έλληνα Κυπελλούχο στην ανατολική Ευρώπη αυτές τις μέρες, είναι ο Κυριάκος Σαββίδης. Η Σπάρτακ Τρνάβα το σήκωσε νικώντας 2-1 στην παράταση τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ο συμπατριώτης μας βγήκε στο 106’ του έξτρα ημιώρου και αυτός που μπήκε στη θέση του, ο Βραζιλιάνος Ντίλιαν, έκρινε τον τελικό λίγο αργότερα (113’).

https://youtu.be/50Qq_vcJz2Q

THAT’S MY BOY

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ – ΑΛΚΜΑΑΡ    

Μήπως ήρθε η ώρα να πάει σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα; Έδωσε συνέχεια στην πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, σκοράροντας το 14ο φετινό του γκολ. Κόντρα στον Άγιαξ, μάλιστα. Ισοφάρισε σε 1-1 στο 62’ με ένα 100% σεντερφορίσιο γκολ. Το 2-2 ήταν εν τέλει το σκορ. Με απολογισμό 48 γκολ και 20 ασίστ σε 115 ματς (σε όλες τις διοργανώσεις) στην Ολλανδία, δεν είναι δα και περίεργο να θελήσει ο Παυλίδης να κοιτάξει αλλού, πιο ψηλά…

Πάντα σε επίπεδο Eredivisie, να σταθούμε στην ασίστ που έδωσε ο Δημήτρης Λημνιός στο αντάμωμά του με τον Ανδρέα Σάμαρη (ο Δημήτρης Σιόβας απουσίαζε). Μάλιστα, η μπάλα πέρασε κάτω από τα πόδια του Έλληνα αμυντικού για να πάει στα δίχτυα. Αλλά σε τελική ανάλυση, ο δεύτερος χάρηκε. Η Φορτούνα Σιτάρντ έφυγε νικήτρια (2-1) από το γήπεδο της Τβέντε, μισή παραμονή αυτό το σπουδαίο «διπλό».

ΠΑΡΤΟ ΑΛΛΙΩΣ

ΝΤΙΝΟΣ ΜΑΥΡΟΠΑΝΟΣ – ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ

Χρεώθηκε αυτογκόλ, στην πραγματικότητα ήταν μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψει βέβαιο γκολ της Μπάγερν. Δεν μπορεί να του ρίξει κανείς ευθύνη. Γενικώς, έχει παίξει (πολύ) καλύτερα από αυτό που κατέθεσε στο 2-2 με τους Βαυαρούς στο «Αλιάντς Αρένα». Στο φινάλε, έφαγε χαστούκι (!) από τον Κομάν, η κόκκινη στον Γάλλο ήταν 110% δικαιολογημένη.

https://youtu.be/CwGG8jKbyQc

Κάποιοι, ωστόσο, κατέκριναν τον Έλληνα στόπερ επειδή έπεσε κάτω αρκετά πιο μετά από το χτύπημα. Θέλοντας έτσι να εκμαιεύσει την αποβολή του αντιπάλου. Προκάλεσε πεντύπωση πως ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν έριξε πρακτικά το φταίξιμο στον Μαυροπάνο, επειδή νωρίτερα – ισχυρίστηκε ο κόουτς της Μπάγερν- ο Έλληνας αμυντικός είχε «ταράξει στην κλωτσιά» τον παίκτη του!

Τέτοια ώρα τέτοια λόγια, θα πούμε εμείς. Η Στουτγάρδη έκανε το παν για να κρατήσει ένα βαθμό που τη γλιτώνει από τον απευθείας υποβιβασμό και υπό προϋποθέσεις μπορεί να την κρατήσει στην Bundesliga και άνευ μπαράζ. Την προσεχή εβδομάδα, στην τελευταία αγωνιστική, θα μάθουμε.

ΓΙΑ ΔΕΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ – ΚΟΤΣΑΕΛΙΣΠΟΡ

Η καλώς εννοούμενη πονηριά σε όλο της το μεγαλείο! Σημείωσε ένα γκολ που δεν βλέπουμε παρά σπανίως σε επαγγελματικό επίπεδο, ο «ψόγος» βέβαια πάει στον κίπερ της Αλτινορντού που «κοιμήθηκε», μην καταλαβαίνοντας πως το παιχνίδι έπαιζε κανονικά, αγνοώντας βασικό κανόνα του ποδοσφαίρου. Αυτόν τον ερασιτεχνισμό εκμεταλλεύτηκε ο Κολοβός, γράφοντας στο 86’ το 2-2 που διατηρεί την ελπίδα για παραμονή, σε περίπτωση ήττας όλα θα είχαν πρακτικά τελειώσει για την Κοτσαέλισπορ.

 

Ο Γιώργος Γιακουμάκης μπήκε στο 64’ και στο 90’ διαμόρφωσε το τελικό 4-1 για τη Σέλτικ κόντρα στη Χαρτς, σκοράροντας ξανά μετά από τρία ματς. Και ετοιμάζεται, λίαν συντόμως, για φιέστα, για να προσθέσει δηλαδή στο CV του τις λέξεις «πρωταθλητής Σκωτίας». «Εξαιρετική ατμόσφαιρα όπως πάντα. Σχεδόν φτάσαμε…», σχολίασε στο Instagram.

ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

ΜΠΑΜΠΗΣ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΚΑΛΙΑΡΙ

Μία (μόνο) συμμετοχή τον Μάρτιο, μία (μόνο) συμμετοχή και τον Απρίλιο, να και η πρώτη του και για τον τρέχοντα μήνα. Στο 1-1 της Κάλιαρι με τη Σαλερνιτάνα. Για έναν παίκτη που μέχρι πρότινος δεν έχανε ματς, είναι «κάπως» αυτός ο παροπλισμός που βιώνει εσχάτως.

Τον χειρίζεται πάντως με επαγγελματισμό και ψυχραιμία. Φάνηκε. Προτεραιότητα του Λυκογιάννη ήταν να παίξει απλά και σωστά. Δεν είχε πικ στην απόδοσή του, ούτε όμως και κάποιο κακό σημείο ενώ περιόρισε τον προσωπικό του αντίπαλο (Ματσόκι). Κράτησε σωστά τη θέση του, μια ένεση κανονικότητας σε σχέση με τον… τρελό-Ντάλμπερτ, που τον είχε προσπεράσει στην ιεραρχία για αριστερό φουλ μπακ τελευταία.

Πάμε και στην Premier League, εκεί όπου ο Κώστας Τσιμίκας μπήκε στο 64’ του ματς της Λίβερπουλ με την Τότεναμ, αντί του (εμφανώς κουρασμένου) Άντι Ρόμπερτσον. Δεν ήταν εύκολο σε τέτοιο παιχνίδι να φανεί, ούτε είναι απλό πράγμα να κάνεις τη διαφορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν ήταν καλός, οι σέντρες του δεν είχαν τη συνήθη του ακρίβεια και οξυδέρκεια. Ο Μουρίνιο πάντως τον θέλει στη Ρόμα, όπως γράφεται.

Έλληνες του εξωτερικού: Διαβάστε ΕΔΩ τον προηγούμενο Έλεγχο Απόδοσης

Exit mobile version