menu

Σχοινάς για την European Super League: «Το μοντέλο αυτό δεν πέτυχε στο μπάσκετ»


Αλέξανδρος Κωτάκης

Σχοινάς για την European Super League: «Το μοντέλο αυτό δεν πέτυχε στο μπάσκετ»


Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τάσσεται απέναντι του στην European Super League που ετοιμάζουν κάποιες ομάδες.

Αντίθετος με το μπλοκ των ομάδων που ετοιμάζουν την κλειστή λίγκα European Super League, τάχθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς, παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero»« και εξήγησε τις αντιρρήσεις του.

Αρχικά είπε: «Η απόφαση αυτή είναι μια επανάσταση των λίγων σε βάρος των πολλών. Μια επανάσταση που ανατρέπει όλες τις σταθερές και τις αξίες του ευρωπαϊκού μοντέλου για τον αθλητισμό. Πρόκειται για μοντέλο το οποίο είναι και συστατικό του τρόπου ζωής μας, διότι το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη δεν αφορά την ελίτ και ούτε το κεφάλαιο, είναι μια κατάκτηση του κόσμου. Παίζεται στα χωριά, στις πόλεις, στις γειτονιές».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί ότι η απόφαση αυτή, απειλεί τις σταθερές αυτές του ευρωπαϊκού μοντέλου για τον αθλητισμό, και προσθέτει: «Είχα επαφές με τον πρόεδρο της UEFA και πολλούς προέδρους ομοσπονδιών ποδοσφαίρου, αλλά μίλησα και με πολλούς φίλους, τους οποίους γνωρίζω χρόνια. Είναι από τις λίγες φορές που οι αντιδράσεις είναι τόσο ομόθυμες. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης και σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής, ο κόσμος λέει το ίδιο: ότι δεν είναι μια απόφαση που συνάδει με τις αξίες μας. Δεν είδα κανέναν να την υπερασπίζεται, εκτός από τους πολύ λίγους πρωταγωνιστές της υπόθεσης αυτής».

Ερωτηθείς από την Il Messaggero, αν υπάρχει κίνδυνος, η πρωτοβουλία αυτή να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τις αξίες της, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε: «Αν υπάρχει κάτι που μάθαμε στους δεκαπέντε αυτούς πολύ δύσκολους μήνες της πανδημίας, ως Ευρωπαίοι, είναι ότι οι κοινωνίες μας έχουν περισσότερες αντοχές απ΄ ότι πολλοί περίμεναν. Τα δημόσια συστήματα παιδείας και υγείας άντεξαν παντού, οι Ευρωπαίοι φάνηκαν αλληλέγγυοι μεταξύ τους, στηρίξαμε τους πιο αδύναμους, δεν “κανιβαλίσαμε” κανέναν και εξάγαμε εμβόλια σε΄όλο τον κόσμο. Αυτές οι ευρωπαϊκές κατακτήσεις δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα όσα φέρνει η πρωτοβουλία για την European Super League. Δίνει το λάθος μήνυμα, την λάθος στιγμή».

Παράλληλα, ο ευρωπαίος επίτροπος, υπενθυμίζει ότι υπάρχει το προηγούμενο του μπάσκετ, όπου δεν υπήρξαν τα αποτελέσματα που κάποιοι περίμεναν, και εξηγεί: «Η δημιουργία μιας κλειστής Euroleague στο μπάσκετ, όπου οι ίδιοι παίζουν μόνον με τους ίδιους, κάθε χρόνο, δεν έφερε το μπάσκετ στην κορυφή της αθλητικής και τηλεοπτικής επικαιρότητας. Αμφιβάλλω και της οικονομικής. Δεν είναι μια συνταγή η οποία πέτυχε στο μπάσκετ, για να είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχει και στο ποδόσφαιρο. Εγώ ανήκω σε μια γενιά στην οποία όλα κάθε Πέμπτη παρέλυαν τα πάντα, για να δει, ο κόσμος, τον ‘Αρη, την Ignis Varese και τόσες άλλες ομάδες. Όλη η Ευρώπη έβλεπε τις ομάδες της να παίζουν μέσα σε εθνικά πρωταθλήματα, αλλά η Ευρωλίγκα σκότωσε αυτό το πράγμα.

Άρα, δεν πρόκειται για ένα πετυχημένο μοντέλο, που μπορεί να ισχύσει και στο ποδόσφαιρο. Και πρέπει να πούμε ότι κανένας σύλλογος οπαδών, από τις δώδεκα αυτές ποδοσφαιρικές ομάδες, δεν βγήκε να υπερασπίσει την απόφαση αυτή. Συνέβη μάλλον το αντίθετο. Ειδικά στην Αγγλία, όλοι οι σύλλογοι των ομάδων που συμμετέχουν, βγήκαν ήδη επικριτικά κατά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας».

Εξάλλου ο Σχοινάς αποσαφηνίζει, πάντως, πως σε ότι αφορά το μέλλον της European Super League, οι αποφάσεις ανήκουν στις ομάδες και λαμβάνονται σύμφωνα με τα κριτήρια που η κάθε μια θεωρεί ότι είναι τα κυρίαρχα, με την καθιερωμένη αυτοτέλεια. Αλλά προσθέτει ότι ο ίδιος «…θέλεω να υπερασπίσει το ευρωπαϊκό ανοικτό και ανταγωνιστικό μοντέλο στον αθλητισμό, το οποίο, μεταξύ των άλλων, με τους ποδοσφαιρικούς του αγώνες, σημειώνει τεράστια τηλεθέαση στην Κίνα, σε όλη την Ασία, και ήταν σε θέση, με τα ματς του Champions League, να οδηγήσει ακόμη και σε προσωρινή διακοπή των συγκρούσεων, κατά τον εμφύλιο πόλεμο στην Λιβύη».

Τέλος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι ως φίλαθλος του Άρη, ελπίζει: «Αν όχι ο ίδιος, τα παιδιά μου να μπορέσουν να δουν τη ομάδα του να αγωνίζεται με τους κορυφαίους της Ευρώπης, βάσει της αξίας του και της ικανότητάς της να διακριθεί στο εθνικό πρωτάθλημα».

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news