ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τσάμπι Αλόνσο: Γιατί η είδηση ότι θα αναλάβει την Γκλάντμπαχ έκανε χαρούμενους τόσους φιλάθλους

Καταπώς όλα δείχνουν, ο Τσάμπι Αλόνσο θα αναλάβει το καλοκαίρι την Γκλάντμπαχ και πρώτα απ’ όλους χαίρεται το... ποδόσφαιρο.

Καταπώς όλα δείχνουν, ο Τσάμπι Αλόνσο θα αναλάβει το καλοκαίρι την Γκλάντμπαχ και πρώτα απ’ όλους χαίρεται το... ποδόσφαιρο.
Συντάκτης: Γιώργος Καραχάλιος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Καταπώς όλα δείχνουν, ο Τσάμπι Αλόνσο θα αναλάβει το καλοκαίρι την Γκλάντμπαχ και πρώτα απ’ όλους χαίρεται το… ποδόσφαιρο.

Ας γυρίσουμε πρώτα λίγο το χρόνο πίσω. Στην ημέρα εκείνη του καλοκαιριού του 2019, όταν ο Τσάμπι Αλόνσο παρουσιάστηκε από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, ως κόουτς της β’ ομάδας. Στην εκκίνηση της νέας του καριέρας. Έτσι όπως στεκόταν όρθιος ενόσω απευθυνόταν στους παρευρισκόμενους, με το μικρόφωνο στο ένα χέρι και το άλλο (χέρι) στην τσέπη, θύμιζε ομιλητή σε συνέδριο για το «πώς να βελτιώσετε τη ζωή σας με 10 απλές κινήσεις» ή κάτι τέτοιο, παρόμοιο. Ίσως και να ‘ταν κάπως έτσι. Ο Τσάμπι Αλόνσο γαρ, έχει όλα τα φόντα να βελτιώσει τη ζωή οποιασδήποτε ομάδας. Λόγω μιας ζηλευτής μίξης γνώσης, αύρας, ικανοτήτων, διάθεσης και προοπτικής.

Η Γκλάντμπαχ γι’ αυτό του δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτός θα είναι ο επόμενος προπονητής της. Από το καλοκαίρι, όταν και θα πάει στην Ντόρτμουντ ο Μάρκο Ρόζε. Δεν είναι επίσημο, καθώς ο 39χρονος Ισπανός θέλει πρώτα να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στους νυν εργοδότες του. Είναι ζήτημα τιμής και σεβασμού γι’ αυτόν. Σοβαρή αμφιβολία ωστόσο για την επαλήθευση δεν υφίσταται. Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι και είναι ελεύθερος να πάει όπου επιθυμεί. Σπανίως μια τέτοια είδηση προκαλεί τέτοια απήχηση θετικότητας. Μια ματιά στα social media έκανε σαφές πόσο χάρηκαν οι φίλαθλοι, ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης. Ο Τσάμπι Αλόνσο, βλέπετε, έχει κάτι σπάνιο: Είναι συμπαθής σχεδόν σε όλους. Στη Σοσιεδάδ, η εκμάθησή του εξελίχθηκε μια χαρά, τα αποτελέσματα της β’ ομάδας είναι πολύ θετικά, είναι 1η στον Όμιλο της στη Segunda Division B. Ήταν οικείο το περιβάλλον. Εκεί ξεκίνησαν γι’ αυτόν όλα όσον αφορά το κομμάτι του ως ποδοσφαιριστής πριν από 21 χρόνια, ως παλικαράκι τότε 18 ετών. Εκεί, θαρρείς μοιραία, ξεκίνησε και η νέα του επαγγελματική περιπέτεια.

Το μέλλον από το… παρελθόν

Αν η αρχή είναι όντως το ήμισυ του παντός και αν η ιστορία έχει όντως την τάση να επαναλαμβάνεται, τότε ας προετοιμαζόμαστε για έναν σπουδαίο προπονητή. Ο Ισπανός άλλοτε μέσος πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα σε βάθος 18 ετών. Φορώντας κατά σειρά και μετά τη Σοσιεδάδ τις φανέλες των Λίβερπουλ, Ρεάλ και Μπάγερν, κατακτώντας 17 συνολικά τίτλους. Από το καλοκαίρι του 2017, όταν σταμάτησε την μπάλα, προετοιμαζόταν επιμελώς και επίμονα. Ποτέ άλλωστε δεν ήταν τύπος του «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει». Ποτέ δεν ξεκίνησε κάτι δίχως να έχει φροντίσει νωρίτερα να είσαι όσο το δυνατόν αρτιότερα εξοπλισμένος. Με τα δικά του λόγια, όπως τα είχε πει όταν ανέλαβε τη Σοσιεδάδ Β’: «Είμαι ενθουσιασμένος και με μεγάλη όρεξη, χαρούμενος επίσης, που επιστρέφω σε αυτό που νιώθω ως σπίτι μου. Ως παίκτης μου άρεσε να ελέγχω τη ροή του παιχνιδιού. Ως προπονητής, θα μου άρεσε η ομάδα μου να είναι δυναμική και να ανταποκρίνεται στις συνθήκες της εκάστοτε στιγμής».

Στην καριέρα του είχε την τύχη να δουλέψει με σπουδαίους προπονητές. Ράφα Μπενίτεθ, Ζοσέ Μουρίνιο, Πεπ Γκουαρντιόλα, Κάρλο Αντσελότι, Βιθέντε ντελ Μπόσκε. Κατά δήλωσή του «από όλους έμαθα κάτι, από όλους πήρα κάτι». Αυτό δεν σημαίνει και ότι θέλει να αποτελέσει κόπια τους. «Ο καθένας πρέπει να έχει το δικό του στιλ», το έθεσε. Το μέλλον γι’ αυτόν έρχεται από το… παρελθόν. Πρώτα στη Σοσιεδάδ και προσεχώς στην Bundesliga, ένα πρωτάθλημα δηλαδή που γνωρίζει πολύ καλά και επιστρέφει. Με άλλο ρόλο, με θέληση να πετύχει ξανά. Στο Μόναχο έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. «Θα ήθελα κάποια στιγμή να γυρίσει εδώ. Ήταν ο πιο έξυπνος και στρατηγικός μέσος που είχαμε ποτέ. Ένας θαυμάσιος άνθρωπος επίσης, που μιλάει άψογα τέσσερις γλώσσες, μεταξύ αυτών και γερμανικά», όπως είχε πει στο παρελθόν γι’ αυτόν ο CEO των Βαυαρών, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε. Λέτε να αποδειχθούν λόγια… προφητικά;

Exit mobile version