ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιατί δεν πάνε καλά οι ομάδες μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

Ποιες είναι οι αιτίες για το γεγονός πως οι μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές ελληνικών ομάδων έχουν γίνει.. μακρινή ανάμνηση;
Γιατί δεν πάνε καλά οι ομάδες μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

Ποιός δεν έχει ακούσει για το έπος του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ που αντιμετώπισε τον Άγιαξ του Κρόιφ στον τελικό; Μήπως για το ‘γλέντι’ του Άρη στην κάτοχο του τροπαίου Ατλέτικο Μαδρίτης ή ακόμα και για τις μεγάλες πορείες της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού (ειδικά την τελευταία 15ετία);

Δυστυχώς, έχουμε πολλά χρόνια να ζήσουμε μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές με τις ομάδες της Super League και σίγουρα κάπου οφείλεται αυτό.

Η Super league ως πρωτάθλημα – Μειωμένος ανταγωνισμός

Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι ελληνικές ομάδες δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά πλέον στο Champions League, στο Europa ή ακόμα και στο Conference, είναι το επίπεδο της Super League.

Με εξαίρεση την χρονιά 2022-2023, συνήθως ο ανταγωνισμός για τον πρωταθλητή (συνήθως ο Ολυμπιακός) ήταν μηδαμινός κάτι που φαίνεται και από τις αποδόσεις που έδιναν στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα για τον πρωταθλητή.

Εκτός από τις ‘μεγάλες’ ομάδες, όλες οι υπόλοιπες (με λίγες εξαιρέσεις) είναι πολύ λιγότερο ανταγωνιστικές, κάτι που δεν προετοιμάζει κατάλληλα μια ομάδα για να αντιμετωπίσει μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή σε μια οργάνωση όπως το Champions League.  

Η Super league ως πρωτάθλημα – Τοξικότητα παντού!

Μη πέφτετε από τα σύννεφα. Η ΕΠΟ ‘μαλώνει’ με τον πρόεδρο της Superleague, είμαστε ίσως το μοναδικό πρωτάθλημα που δεν εμπιστεύεται τους εγχώριους διαιτητές, ενώ φτάσαμε σε σημείο να μην εμπιστευόμαστε ούτε τους ξένους (!).

Ξοδεύονται αμέτρητες ώρες σε αναλύσεις για το αν τελικά μια φάση ήταν οφσάιντ ή όχι, για το ποιά ομάδα έχει κάνει συμμαχία με ποιά. Δηλαδή με θέματα άσχετα με το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Εδώ έχουν πολλές πλευρές ευθύνη, τόσο οι δημοσιογραφία που προωθεί αυτού του είδους τη ρητορική όσο και οι ίδιοι οι φίλαθλοι που ασχολούνται όλο και περισσότερο με το παρασκήνιο, παρά με το ποδόσφαιρο.

Το τοπίο στη Super League δεν προσελκύει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές

Και πώς μάλιστα; Πανηγυρίζουμε μήπως έρθει ο Ο Μπερμπάτοφ ή ο Μαρσέλο στα 37 τους και δεν δίνουμε σημασία στις ακαδημίες μας.

Προτιμάμε τριτοκλασάτους παίκτες που έχουν αποτύχει στο εξωτερικό και εδώ τους κάνουμε ‘σημαίες’. Έστω ότι είστε ένας ποδοσφαιριστής σε μια παραγωγική ηλικία.

Για ποιό λόγο να επιλέξετε τη Super League πέρα από το να ξαναφτιάξετε την καριέρα σας που έφτασε σε κάποιο τέλμα, ή να βγάλετε μια καλή ποδοσφαιρική σύνταξη.

Η Super League πρέπει να αλλάξει

Για αρχή, θα πρέπει η πολιτεία να θέσει απαράβατους κανόνες σε πολλούς τομείς του ελληνικού ποδοσφαίρου (Προώθηση νέων Ελλήνων παικτών, τσουχτερά πρόστιμα για δυσφήμιση του αθλήματος, κ.α.) για να υπάρξει κάποια κανονικότητα επιτέλους.

Από την άλλη και οι ομάδες, που έχουν ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, θα πρέπει να αναλογιστούν τις πράξεις τους, να προχωρήσουν σε κομβικές αλλαγές και να σταματήσουμε να γινόμαστε περίγελος σε κάθε ευρωπαϊκή οργάνωση.  

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γιατί δεν πάνε καλά οι ομάδες μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.