ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΟΚ- ΑΕΚ part 5

Η προϊστορία των τελικών κυπέλλου ανάμεσα στους δύο «δικεφάλους», με την Ένωση να έχει τρεις κατακτήσεις έναντι ενός των Θεσσαλονικιών
ΠΑΟΚ- ΑΕΚ part 5

Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ θα τεθούν αντιμέτωποι και φέτος για την κούπα στο Κύπελλο Ελλάδας. Για πρώτη φορά οι δύο «δικέφαλοι» θα συγκρουστούν back-to-back μετά τον περσινό τελικό, όπου οι «ασπρόμαυροι» είχαν επικρατήσει με 2-1.

Στην ιστορία του θεσμού, οι δύο ομάδες έχουν ξαναπαίξει άλλες τέσσερις, με την Ένωση να μετράει 3 κατακτήσεις. Έτσι, στις 12 Μάϊου ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να σηκώσει την κούπα στο ΟΑΚΑ και να μειώσει το σκορ σε 3-2.

Το 1938-1939 η ΑΕΚ επικράτησε 2-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια, το 1977-1978, η Ένωση επικράτησε με 2-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» και το 1982-1983 2-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Πέρυσι, ο ΠΑΟΚ πήρε τον τίτλο με 2-1 στο Πανθεσσαλικό στάδιο.

28 Μαΐου 1939 (Νέα Φιλαδέλφεια)

Η ΑΕΚ… υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται πίσω στο σκορ από το γκολ του Ιωαννίδη στο 31’. Αλλά δύο λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου μέρους φέρνει το ματς στα ίσια με τον Χατζησταυρίδη. Στο 73′ ο Μανέτας πέτυχε το γκολ της νίκης.

ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγιρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Μανέτας.

ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Αρβανίτης, Κοντόπουλος, Μποστατζόγλου, Κρίτας, Πανίδης, Γαλάρος, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουτουλιάς.

4 Ιουνίου 1978 (Γεώργιος Καραϊσκάκης)

Μετά από 39 χρόνια οι «δικέφαλοι» συγκρούονται ξανά στο «Γ. Καραϊσκάκης». Η ΑΕΚ βγαίνει και πάλι νικήτρια από την μεταξύ τους μονομαχία χάρη σε γκολ του Μπάγεβιτς στο 50’ και του Μαύρου στο 80’ μπροστά σε περισσότερους από 20.000 κόσμου (κόπηκαν 23.483 εισιτήρια).

ΑΕΚ (Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι): Χριστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Κωνσταντίνου (79′ Δ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου (65′ Τόσκας), Μαύρος.

ΠΑΟΚ (Λάκης Πετρόπουλος): Φουρτούλα, Γούναρης (72′ Δαμανάκης), Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Νέτο Γκουερίνο, Σαράφης, Ορφανός, Κούδας, Κωστίκος (Αλαβάντας).

19 Ιουνίου 1983 (Ολυμπιακό Στάδιο)

Το Ολυμπιακό στάδιο φιλοξενεί για πρώτη φορά τελικό κυπέλλου ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί ούτε αυτή τη φορά να σηκώσει την κούπα απέναντι στην Ένωση και ηττάται ακριβώς με το ίδιο σκορ, όπως πέντε χρόνια νωρίτερα. Τα γκολ του Μαύρου στο 27’ και του Βλάχου στο 80’ δίνουν το τρόπαιο στην ΑΕΚ, με το ΟΑΚΑ να γεμίζει με 72.240 οπαδούς.

ΑΕΚ (Χέλμουτ Σενέκοβιτς): Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65′ Τζιράκης), Μπαλλής, Δίντσικος (78′ Ράντονιτς), Αρδίζογλου, Κώττης, Βλάχος, Μαύρος.

ΠΑΟΚ (Χάιντζ Χέερ): Φουρρτούλαμ Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (75′ Τριανταφυλλίδης),  Τρίμχολντ, Νέτο Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος.

6 Μαΐου 2017 (Πανθεσσαλικό στάδιο Βόλου)

Σε έναν τελικό που αμαυρώθηκε από τα εξωγηπεδικά επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, ο ΠΑΟΚ έσπασε την κατάρα και πήρε τον πρώτο του τελικό απέναντι στην ΑΕΚ. Στο 24′  ο Μπίσεσβαρ άνοιξε το σκορ, δύο λεπτά μετά ο Χριστοδουλόπουλος έφερε το ματς στα ίσια, για να δώσει το τρόπαιο στον ΠΑΟΚ ο Ενρίκε στο 81’.

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ (86′ Μαλεζάς), Σάχοβ, Μπίσεσβαρ (90′ Κίτσιου), Κάμπος (73′ Ενρίκε), Πρίγιοβιτς.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σίμοες (83′ Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (86′ Βάργκας) , Μάνταλος, Ροντριγκες (68′ Γαλανόπουλος), Αραούχο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΠΑΟΚ- ΑΕΚ part 5», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Λάππας

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.