ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιάλ 2022: Η μεγάλη κατάρα του 21ου αιώνα – Θα «σπάσει» στο Κατάρ;

Μουντιαλ 2022: Διαβάστε για την κατάρα που ταλαιπωρεί τις εθνικές ομάδες της Ευρώπης μέχρι και σήμερα
Μουντιάλ 2022: Η μεγάλη κατάρα του 21ου αιώνα – Θα «σπάσει» στο Κατάρ;

Μουντιαλ 2022: Πριν από είκοσι χρόνια ξεκίνησε ως ποδοσφαιρικό παράδοξο, αλλά πλέον έχει πάρει διαστάσεις κατάρας.

Θύματα αυτής, οι εθνικές ομάδες Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γερμανίας. Τέσσερις από τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης βίωσαν την κατάρα του 21ου αιώνα στο FIFA World Cup, η οποία συνεχίζει να τις ταλαιπωρεί.

Ποια η φύση όμως αυτής της κατάρας; Είναι απλό. Ο κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου μιας διοργάνωσης Χ, δεν καταφέρνει να περάσει τους ομίλους στην αμέσως επόμενη. Μπορεί το Μουντιάλ να σημαίνει ρεκόρ, αλλά έχει και αρνητικές επιδόσεις.

Βγάζοντας στην άκρη τη Βραζιλία – διότι η «σελεσάο» είναι μια κατηγορία μόνη της – πάμε να δούμε τι ακριβώς συνέβη σε καθεμία από τις παραπάνω ομάδες.

Μουντιαλ 2022: Η πτώση της Γαλλίας

Το ημερολόγιο έγραφε 12 Ιουλίου του 1998. Η Γαλλία διέλυε τη Βραζιλία των Ρονάλντο, Μπεμπέτο και Ρομάριο και κατακτούσε το πρώτο της Μουντιάλ.

Τέσσερα χρόνια μετά, ως πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης, οι «τρικολόρ» ήταν αγνώριστοι στους ομίλους της Κορέας και της Ιαπωνίας. Αποκλεισμός με μόλις έναν βαθμό σε γκρουπ με Σενεγάλη, Δανία και Ουγουρουάη.

Το απόλυτο φιάσκο

Εδώ που τα λέμε, η Ιταλία μας έχει συνηθίσει σε εντελώς… κόντρα πορείες. Ή του ύψους ή του βάθους είναι η «σκουάντρα ατζούρα» στις διεθνείς διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θρίαμβος στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006 και η πορεία της στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.

Το απόλυτο φιάσκο, καθώς σε όμιλο με Παραγουάη, Σλοβακία και Νέα Ζηλανδία, οι Ιταλοί όχι μόνο αποκλείστηκαν, αλλά δεν πήραν ούτε μια νίκη τερματίζοντας στην τελευταία θέση με δύο βαθμούς!

Παγκόσμιο σοκ

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Όπως για παράδειγμα, η κυριαρχία της εθνικής Ισπανίας. Από το 2008 έως το 2012, ψάχναμε… αντίπαλο για τη «φούρια ρόχα» που είχε διαλύσει τον ανταγωνισμό.

Κι όμως, ήρθε το Μουντιάλ της Βραζιλίας για να προσφέρει το απόλυτο σοκ στους Ισπανούς. Μετά το 2010 και την εποποιία της Ν. Αφρικής, σε μια ανώμαλη προσγείωση στη Βραζιλία. Ξεγυρισμένη «πεντάρα» από την Ολλανδία του Φαν Χάαλ, ήττα- αποκλεισμός από τη Χιλή των Σάντσες και Βιδάλ και μια νίκη – παρηγοριά στον άρρωστο απέναντι στην Αυστραλία.

https://www.youtube.com/watch?v=H3Qzp1-OQGI&t=6s&ab_channel=RptimaoTV2

Αυτό κι αν ήταν έκπληξη

Για μια ομάδα όπως η Γερμανία με τέσσερις σερί παρουσίες σε ημιτελικά Μουντιάλ, όλοι περίμεναν ότι η «κατάρα» αυτή θα τελειώνε στο Παγκόσμιο του 2018. Αμ, δε! Διότι τα «πάντσερ», μετά το εκπληκτικό τουρνουά στη Βραζιλία, την πάτησαν σαν πρωτάρηδες σε γκρουπ με Μεξικό, Σουηδία και Νότιο Κορέα!

Την πρώτη ήττα δια ποδός Ίρβινγκ Λοσάνο, διαδέχθηκε μια ανατροπή με τους Σουηδούς που γέννησε ελπίδα στους Γερμάνους. Εκεί όμως ήρθε ο Σον και η παρέα του, πήραν εκδίκηση για τον αποκλεισμό στον ημιτελικό του 2002 και ακολούθησαν τους Μεξικάνους στους «16».

https://www.youtube.com/watch?v=gewILgS9cFo&ab_channel=RptimaoTV2

Θα «σπάσει» στο Κατάρ;

Να που ο καιρός έχει γυρίσματα και η Γαλλία βρίσκεται στην ίδια θέση με εκείνη του 2002, με τους Δανούς στον όμιλο. Λέτε να συνεχιστεί η κατάρα και στο Κατάρ ή θα την σπάσουν;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μουντιάλ 2022: Η μεγάλη κατάρα του 21ου αιώνα – Θα «σπάσει» στο Κατάρ;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.