Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ξανά στην πρίζα!

Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ξανά ενεργός και δραστήριος. Πληρώνει, βγαίνει μπροστά και αποφασίζει...

Συντάκτης: Γεράσιμος Μανωλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο Γιάννης Αλαφούζος μας έχει δημιουργήσει την εξής απορία: Πως γίνεται δύο προσλήψεις, οι δύο πλέον ακριβοπληρωμένες προσλήψεις που έχουν γίνει στον Παναθηναϊκό από τότε που «τραβήχτηκε» η πρίζα με τον Γιάννη Αλαφούζο ν’ ανακοινώνει, Σεπτέμβριο του 2017 πως σταματά την χρηματοδότηση του συλλόγου, να σηματοδοτούν σαφώς την πρόθεση του μεγαλομετόχου ν’ απεμπλοκή και μια αποπομπή, την επαναδραστηριοποίηση του;

Απλό είναι τελικά. Στον… πλανήτη Παναθηναϊκός, όλα γίνονται. Έτσι, πριν 1,5 χρόνο, ο Νίκος Νταμπίζας αφού λείανε τις γωνίες που είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη θητεία του, πήρε 250.000 ευρώ ετησίως επιστρέφοντας ως τεχνικός διευθυντή. Κι όλα αυτά με τον Αλαφούζο ν’ αποδέχεται την εισήγηση – απαίτηση του για πρόσληψη του Δώνη, κόστους που εκτός του Αμπέλ Φερέιρα είναι το μεγαλύτερο για προπονητικό επιτελείο στη Super League.

Κινήσεις που είχαν απλή μετάφραση: ο μεγαλομέτοχος έδινε τα κλειδιά του αγωνιστικού τμήματος στο δίδυμο (Νταμπίζας – Δώνης), οι οποίοι προφανώς είχαν αποδεχτεί και το οικονομικό πλαίσιο, ο ίδιος «εξασφάλιζε» (κατ’ αναλογία πάντα…) τη μίνιμουμ δυνατή εμπλοκή, που θα είχε να κάνει αποκλειστικά με την οικονομική εξυγίανση του club, προκειμένου και λογιστικά η θέση του ίδιου του επιχειρηματία να βελτιωθεί, αλλά και οι πιθανότητες του να βρει αγοραστή, ενδιαφερόμενο, οποιονδήποτε τέλος πάντων που θα μπορούσε να τον «απαλλάξει» από την ευθύνη του συλλόγου, ν’ αυξάνονται.

Και φτάνουμε στην αποπομπή Νταμπίζα. Του πλέον έμπιστου του ιδιοκτήτη, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Κίνηση που όμως ήταν το κερασάκι στην τούρτα από μια σειρά άλλων που δείχνουν επαναδραστηριοποίηση (τουλάχιστον). Από εκεί που ο Αλαφούζος δεν έβαζε ευρώ στα ταμεία, μέσα σε δέκα μήνες, με αλλεπάλληλες ΑΜΚ έχει βάλει περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ. Και συνεχίζει. Ως το τέλος της σεζόν, το ποσό θα έχει ξεπεράσει τα 35 εκατ.

Η ατάκα του Αλαφούζου που δείχνει τις προθέσεις του

Το χρέος μαζεύτηκε…

Αυτονόητο πως το χρέος, μέσω των συγκεκριμένων κινήσεων, αλλά και της σταθερά μνημονιακής πολιτικής στο αγωνιστικό τμήμα, απομειώνεται συνεχώς. Από εκεί που το καλοκαίρι του 2017, στις τελευταίες επίσημες επαφές Αλαφούζου και Γιαννακόπουλου, ξεπερνούσε τα 60 εκατ. ευρώ, πλέον φλερτάρει με το να πέσει κάτω από τα 20, χωρίς να λείπουν και οι… αισιόδοξοι υπολογισμοί που το τοποθετούν στο τέλος της αγωνιστικής χρονιάς στα όρια των 10 εκατ.

Δέκα εκατομμύρια ευρώ. Άντε 15 για να είμαστε large. Για ένα μαγαζί γωνία όπως ήταν, είναι και θα παραμείνει ο Παναθηναϊκός. Την ίδια στιγμή, άπαντες στην ΠΑΕ είναι εξοφλημένοι, στο αγωνιστικό τμήμα υπάρχει κανονικότητα στις πληρωμές (τουλάχιστον ανάλογη με την… ελληνική σταθερά), ενώ σταδιακά ρυθμίζονται και χρέη προς τρίτους.

Ο ίδιος ο Αλαφούζος εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Τόσο… όσο ώστε να μην φανεί «εμπλεκόμενος», αλλά να γίνει αντιληπτός, στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η ομάδα για το ματς με τον Ατρόμητο. Φέρεται να έχει πάρει επ’ ώμου τη διάδοχη κατάσταση του Νίκου Νταμπίζα, ήταν αυτός που προσωπικά χειρίστηκε το θέμα Χατζηγιοβάννη, ενώ παρά τα όσα διακινούνται ρεπορταζιακά για αύξηση ευθυνών του Γιώργου Δώνη, δεν θα διστάσει, αν συνεχιστεί η μετριότατη πορεία του «τριφυλλιού», να τον απομακρύνει επίσης.

Μάλιστα το ακόμα πιο εντυπωσιακό με αυτό, είναι πως έιναι προετοιμασμένος. Έχοντας έτοιμη – και κατόπιν δικών του ενεργειών – τη λύση της επόμενης μέρας.

Το τι έχει στο μυαλό του ο Γιάννης Αλαφούζος και προβαίνει σ’ αυτήν τη σαφή αλλαγή στάσης, το ξέρει μόνο ο ίδιος. Η σεναριολογία, λογικό είναι, οργιάζει. Από την εμπλοκή του στο νέο γήπεδο (όταν και όποτε αυτό γίνει), την (ήδη) εύρεση αγοραστή ή ενός επενδυτή-συμπαίκτη. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβάλλεται να καταγραφεί είναι πως τα σημάδια (ορατά σε όλους πλέον…) είναι σαφή και δείχνουν επαναδραστηριοποίηση Αλαφούζου.

Για καλό, για κακό, για οτιδήποτε, ο χρόνος θα δείξει. Και ίσως, πιο νωρίς από… χρόνο, αφού οι παρεμβάσεις και στο αγωνιστικό τμήμα, ολοένα και γίνονται πιο απαιτητές και πιεστικές. Παρεμβάσεις που επιβάλλουν την παρουσία full time ιδιοκτήτη, εστιασμένο και στα όσα γίνονται και επηρεάζουν και το γήπεδο. Γιατί, κακά τα ψέματα, μόνο εκεί αναγνωρίζεται…

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Γιάννης Αλαφούζος

Exit mobile version