ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολυμπιακός: Το ρόστερ της Φενέρ τρομάζει, όχι το παιχνίδι της

Ολυμπιακός: Το... προσωποκεντρικό στιλ της Φενέρ, το κλειδί της άμυνας και οι επιδόσεις των Πειραιωτών με τουρκικές ομάδες
Ολυμπιακός: Το ρόστερ της Φενέρ τρομάζει, όχι το παιχνίδι της

Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε συναντιούνται ξανά, δύο χρόνια μετά τις μονομαχίες τους στο Europa League. Όμως πολλά έχουν αλλάξει.

Οι «ερυθρόλευκοι» ακόμα δεν έχουν συνέλθει από την ανεπανάληπτη μέθη του ΕΠΙΚΟΥ θριάμβου επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, στη Σερβία. Η κληρωτίδα δε, τους επιτρέπει να ονειρεύονται ακόμα και μέχρι τον τελικό!

Στον δρόμο τους στα προημιτελικά στέκει η Φενέρ των πολλών εκατομμυρίων και του χρυσοπήκιλτου ρόστερ. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα τα πράγματα (Άστον Βίλα ή Λιλ), αλλά και ευκολότερα (Πλζεν). Τελικώς, οι Πειραιώτες θα βρεθούν ξανά απέναντι στους Τούρκους που αντιμετώπισαν τη σεζόν 2021-2022 στο Europa League. Αυτές είναι οι ώρες των αγώνων Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ.

Δύο νίκες τότε και πρόκριση στους 32 για την ελληνική ομάδα, με το 3-0 στην Πόλη να αποτελεί μια από τις μεγάλες επικρατήσεις της και ίσως την κορυφαία βραδιά του Γιώργου Μασούρα.

Από τότε, έχουν περάσει δύο χρόνια και έχουν αλλάξει πολλά. Τα «καναρίνια» έχουν ξεμπερδέψει με τα οικονομικά προβλήματα, έχουν εκτοξεύσει το μπάτζετ και ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Το ρόστερ τους, τρομάζει. Αρκεί κανείς να διαβάσει μια ενδεκάδα ονομάτων.

Έχουμε και λέμε: Λιβάκοβιτς, Σογιούντσου, Μπονούτσι, Κρούνιτς, Φρεντ, Ουντέρ, Ιρφάν Καϊβεχτσί, Τάντιτς, Τζέκο και Μπατσουαγί.

Συν τους αρκετούς γηγενείς που έχει η τουρκική ομάδα, δεν συνιστά απλή υπόθεση. Ωστόσο, τα 200 εκατ. ευρώ που αξίζει το ρόστερ της, δεν παίζουν μπάλα.

Το παιχνίδι της, δεν προκαλεί τρόμο. Ναι, μπορεί να ήρθε πρώτη στον όμιλό της, αλλά το έκανε με αντιπάλους όπως Νόρτζελαντ, Σπαρτάκ Τρνάβα και Λουντογκόρετς.

Στα νοκ-άουτ, στους «16», πέρασε την Ουνιόν Σαν-Ζιλουάζ, η οποία ήταν η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης. Με λίγα λόγια, το μέγεθος των αντιπάλων των Τούρκων δεν είναι υψηλότερο από τις Τόπολα, Φερεντσβάρος ή Μακάμπι Τελ Αβίβ που απέκλεισε ο Ολυμπιακός.

Η πρόκριση περνάει από την άμυνα

Σίγουρα έχει μερικές σταθερές που θα πρέπει να αδρανοποιηθούν από την άμυνα και τον άξονα του Ολυμπιακού. Για παράδειγμα, ο άλλοτε μαέστρος του Άγιαξ, Τάντιτς είναι ένας ακοίμητος «δαίμονας» μεσοεπιθετικά. Το ίδιο και ο Ουντέρ. Ο Ιρφάν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του τουρκικού ποδοσφαίρου, ενώ στη γραμμή κρούσης υπάρχουν οι Μπατσουαγί-Τζέκο.

Ωστόσο, ο χαρακτήρας της ανάπτυξής τους είναι προσωποκεντρικός. Δεν υπάρχει κάποιο συνολικό πλάνο, αλλά κυρίως οι αυτοματισμοί των

Επομένως, πέραν της καλής επίθεσης, οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να βρουν λύση στην άμυνα.

Μπορεί η Μακάμπι να μην απείλησε πολύ στο δεύτερο παιχνίδι, όμως οι αμυντικές ολιγωρίες θα πρέπει να δουλευτούν, ώστε να παρουσιαστεί έτοιμη η ομάδα του Πειραιά με την επανέναρξη και κυρίως στις 11 Απριλίου.

Στη σειρά βέβαια, θα παίξει ρόλο και μια σημαντική εξέλιξη.

Ολυμπιακός: Η παράδοση του… τουρκοφάγου

Μπορεί η παράδοση με την Μακάμπι Τελ Αβίβ να ήταν κατά, αλλά η πρόκριση ήρθε. Ας ελπίσουμε ότι η θετική παράδοση που έχουν οι Πειραιώτες απέναντι σε τουρκικές ομάδες, να επιβεβαιωθεί.

Σε 11 ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, οι ερυθρόλευκοι μετρούν 6 νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες απέναντι στους Τούρκους. Αυτές που ξεχωρίζουν τα δύο 3-0 με Γαλατά και Φενέρ, αλλά και το διπλό πρόκρισης στην έδρα της Οσμάνλισπορ στους 32 του Europa League το 2017.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ολυμπιακός: Το ρόστερ της Φενέρ τρομάζει, όχι το παιχνίδι της», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.