ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Το μεγάλο deal με τη Robe di Kappa

Ο Παναθηναϊκός βιώνει τη γενικότερη απαξίωση. Ο, κάποτε, Πρέσβης του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπος με τη συρρίκνωση των εσόδων του. Εμπορικά, η διοικητική κρίση εκμηδένισε τον Παναθηναϊκό. Το όλο πλάνο συνεργασίας με τη Robe di Kappa είναι, ίσως, η πρώτη κίνηση προς τα επάνω των «πράσινων» εδώ και πολλά χρόνια… Η τρέχουσα, ανταποδοτική,...

Ο Παναθηναϊκός βιώνει τη γενικότερη απαξίωση. Ο, κάποτε, Πρέσβης του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπος με τη συρρίκνωση των εσόδων του.

Εμπορικά, η διοικητική κρίση εκμηδένισε τον Παναθηναϊκό. Το όλο πλάνο συνεργασίας με τη Robe di Kappa είναι, ίσως, η πρώτη κίνηση προς τα επάνω των «πράσινων» εδώ και πολλά χρόνια…

Η τρέχουσα, ανταποδοτική, συμφωνία με τη ΝΙΚΕ ολοκληρώνεται το καλοκαίρι. Απ’ αυτήν το «τριφύλλι» είχε όφελος μονάχα το αθλητικό υλικό που χρησιμοποιεί στην πρώτη ομάδα και την Ακαδημία. Δίχως κάποια οικονομική απολαβή. Η μεγάλη ομάδα που προκόβει χαρακτηρίζεται από τέτοιες συνεργασίες (εταιρεία αθλητικής ένδυσης, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγικά προγράμματα). Ο Παναθηναϊκός υστερούσε σε όλα…

Η επισημοποίηση της συμπόρευσης με τη Robe di Kappa ξύπνησε μνήμες νοσταλγίας για τον κόσμο της ομάδας. 1993-1995, η προηγούμενη φορά. 2 Κύπελλα, 1 Πρωτάθλημα (1995). Ο νυν συντονιστής του ποδοσφαιρικού τμήματος, Δημήτρης Σαραβάκος, και ο προπονητής Γιώργος Δώνης τη φόρεσαν και την τίμησαν ως παίκτες.

250.000 EYΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΡΕΥΣΤΟ

Η μεγάλη διαφορά της συμφωνίας με τη Robe di Kappa αφορά το οικονομικό σκέλος. Το τίποτα της ΝΙΚΕ γίνεται 250.000 ευρώ ανά έτος. Το deal είναι για 2+1 χρόνια, με τον τρίτο χρόνο να είναι η ευκαιρία επέκτασης στο χέρι της RdK. Οπότε μέχρι το καλοκαίρι του 2021, από το προσεχές, ο Παναθηναϊκός θα λάβει 500.000 ευρώ μετρητά στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας.

Ήδη ένα ποσό έχει δοθεί ως προκαταβολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη ταξίδεψε στέλεχος του Παναθηναϊκού με αντίστοιχο των Ιταλών στο Τορίνο για τις υπογραφές και τις πρώτες συζητήσεις για τον σχεδιασμό της νέας φανέλας.

750.000 ΕΥΡΩ Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Το εντυπωσιακό είναι το τι προβλέπει η συμφωνία στο υλικό σκέλος. Και σ’ αυτό είναι, πραγματικά, πλουσιοπάροχη. Ουσιαστικά σε κάθε κατηγορία αθλητικής ένδυσης, ο χαρακτηρισμός που συνοδεύει την παροχή είναι ο απεριόριστος αριθμός. Η Robe di Kappa θα ντύνει τον Παναθηναϊκό από την Κ8 έως την πρώτη ομάδα. 4.000 φανέλες προορίζονται για τους ποδοσφαιριστές όλων των τμημάτων, αντιστοίχως με τα προϊόντα που αποτελούν τη στολή (κάλτσες, παντελονάκια).

Η εμφάνιση θα έχει 3 εκδόσεις, φυσικά ξεχωριστή θα είναι για τους τερματοφύλακες. Ενδεικτικά, μόνο στα μπουφάν πάγκου (τα μακριά από επάνω έως κάτω) που χρειάζονται 6 σε κάθε ματς (για τους αναπληρωματικούς), η παραλαβή θ’ αφορά 180 τεμάχια για κάθε σεζόν. Η συνολική αξία των ειδών υπολογίζεται σε 750.000 ευρώ τον χρόνο. 1,5 εκατ. ευρώ στη διετία, που εκτοξεύει το deal στα 2 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021. Όλα αυτά από το τίποτα…

ΕΙΧΕ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΑΡΗΣ

Η Robe di Kappa ήθελε το άνοιγμα αυτό στην ελληνική αγορά. Να ντύσει μία ομάδα με σημαντικό brand name και κόσμο να την ακολουθεί. Η πρώτη επαφή έγινε με τον Άρη. Με τους Θεσσαλονικείς, δίχως να έχει κλείσει 100%, είχε τροχοδρομηθεί η συμφωνία. Μόλις προέκυψε η προοπτική του Παναθηναϊκού, οι Ιταλοί αποφάσισαν ότι το όνομα του Παναθηναϊκού είναι αυτό που έψαχναν.

Το deal ανάμεσα στους «πράσινους» και την εισηγμένη στο ιταλικό χρηματιστήριο εταιρεία αθλητικής ένδυσης το έκλεισε μεγαλοστέλεχος της RdK με τεράστια εμπειρία στην αγορά και έργο στην πρόοδο των Ιταλών τα τελευταία χρόνια.

Αρχικά το θέμα της φανέλας της νέας σεζόν το χειριζόταν ο Κώστας Κωνστάντος. Σε κάποιες συναντήσεις που έγιναν, προπαρασκευαστικά, το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος Βασίλης Κωνσταντίνου. Τις λεπτομέρειες «έτρεξε», για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, άλλο στέλεχος όμως. Ο Γιάννης Αλαφούζος δεν είχε εμπλοκή στην όλη διαπραγμάτευση, απλώς ενημερωνόταν τακτικά για την πορεία της.

ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ

Άριστοι γνώστες στον χώρο της αθλητικής ένδυσης στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν το deal πλούσιο, στην καλύτερη περίπτωση. Μυθικό, στην πιο υπερβολική αντιμετώπισή του. Δεν υπάρχει λόγος να συγκριθεί με τ’ αντίστοιχα Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ μια και οι συμφωνίες των άλλων 3 μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι διαφορετικές και μεταξύ τους και με του Παναθηναϊκού.

Το ζήτημα είναι ότι το «τριφύλλι» του χρόνου δεν θα παίξει Ευρώπη. Βρίσκεται σε φάση αναδόμησης και παρόλα αυτά προσέλκυσε μία μεγάλη εταιρεία, όπως η τορινέζικη, φτάνοντας σε κομβικό deal για τη λειτουργία της ομάδας. Η RdK θεωρεί τον Παναθηναϊκό αναπτυσσόμενη ομάδα, η οποία τα επόμενα χρόνια θα επιστρέψει στο ευρωπαϊκό στερέωμα δυναμικά. Δεν σύναψε αυτή τη συμφωνία κοντόφθαλμα.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΤΟ E-SHOP

Οι άνθρωποι των Ιταλών ξεψάχνισαν τα δεδομένα για το τελικό ok. Παρατήρησαν πως λειτουργεί ακόμη και το τμήμα πώλησης αθλητικών ειδών του Παναθηναϊκού. Για την ομάδα θα υπάρχουν custom προϊόντα, τα οποία θα είναι διαφορετικής κατασκευής απ’ αυτά που θα διατεθούν στο λιανικό εμπόριο. Κάτι που, επίσης, τώρα δεν συμβαίνει. Όχι μόνο στον Παναθηναϊκό, μα και σε άλλες ομάδες.

Θα υπάρξει αναδιοργάνωση των μπουτίκ, στα πρότυπα λειτουργίας των καταστημάτων Robe di Kappa, ενώ θα προκύψει και αναβάθμιση του e-shop του Παναθηναϊκού. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θ’ ανοιχτούν και άλλες μπουτίκ, κάτι που βρίσκεται στον προγραμματισμό.

ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι οι συνθήκες που πέτυχε ο Παναθηναϊκός το συγκεκριμένο μεγάλο deal. Στη Β’ Εθνική, που θεωρείται εμπορικά επιπέδου δαπέδου για τις εταιρείες αθλητικής ένδυσης, οι σύλλογοι πληρώνουν για τα προϊόντα. Πουθενά δεν υπάρχει χορηγία ή συμβόλαιο με οικονομικές απολαβές. Στη Super League, ενδεικτικά, 1-2 ομάδες διαθέτουν τέτοια χορηγικά προγράμματα ένδυσης.

Από εκεί και πέρα, πλην των Ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού, οι υπόλοιπες ομάδες πληρώνουν τις εταιρείες αθλητικές ένδυσης για τα προϊόντα που θα καλύψουν τις ανάγκες τους ανά σεζόν. Η πρώτη σημαντική παράμετρος αξίας της συμφωνίας με τη Robe di Kappa είναι αυτή.

Η δεύτερη, η οποία αφήνει την ελπίδα ότι κάποια στιγμή ο Παναθηναϊκός μπορεί να γίνει όπως παλιά (για να το διαβλέπουν τούτο τέτοια μεγέθη στον ευρύτερο χώρο κάτι σημαίνει), είναι η πραγματικότητα πως η ανταποδοτική ωφέλεια της RdK θα είναι μηδαμινή από τη συμφωνία. Τα κέρδη της, σε οικονομικό επίπεδο, θα είναι από ανύπαρκτα έως ελάχιστα στην πλέον αισιόδοξη εκτίμηση.

Άρα ήρθε στην Ελλάδα, κάνοντας άνοιγμα στο πλάι του Παναθηναϊκού για το brand name του «τριφυλλιού» το οποίο, ίσως, τα επόμενα χρόνια γυρίσει στα παλιά πρότυπα… Όπως στην προηγούμενη συνεργασία των εμπλεκόμενων πλευρών στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Παναθηναϊκός: Αλαφούζος, ΑΜΚ, Robe di Kappa

Παναθηναϊκός: Με Robe di Kappa και επίσημα (vid)

Παναθηναϊκός: Συμφωνία με τη Robe di Kappa

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λάμπρος Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ