ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Super League 2: Η ομάδα που τρελαίνει κόσμο – Οι αποκαλύψεις του κόουτς και το μυστικό της επιτυχίας

Ο ΟΦ Ιεράπετρας εντυπωσιάζει στη φετινή Super League 2 και ο Άγγελος Διγκόζης εξηγεί μέσω του Sportime.gr πώς μία επαρχιακή ομάδα με μικρό μπάτζετ, τα καταφέρνει.

Super League 2: Η ομάδα που τρελαίνει κόσμο - Οι αποκαλύψεις του κόουτς και το μυστικό της επιτυχίας
Συντάκτης: Αντώνης Τσιράκης Χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά

Υπάρχουν ομάδες που χτίστηκαν για να πρωταγωνιστήσουν στη Super League 2. Κάποιες τα καταφέρνουν, άλλες όχι. Υπάρχουν εκείνες που θα παλέψουν μέχρι τέλους και μερικές που φροντίζουν διαρκώς για την απαξίωση του πρωταθλήματος. Υπάρχει και ο ΟΦ Ιεράπετρας.

Γιατί δεν τον βάζουμε σε καμία από τις υπόλοιπες κατηγορίες; Γιατί με όσα έχει δείξει φέτος, είναι μία κατηγορία μόνος του. Πριν ξεκινήσει η σεζόν, θα έλεγε κανείς πως θα πρέπει να παλέψει πολύ έως το τέλος για να παραμείνει στην κατηγορία.

Την περασμένη σεζόν, άλλωστε, ο ΟΦ Ιεράπετρας εξασφάλισε την παραμονή του στη Super League 2 την ύστατη στιγμή. Φέτος δεν φαίνεται πως θα υπάρχει τόσο άγχος στο φινάλε. Αντιθέτως, χτίστηκε μια ομάδα που στο γήπεδο που εκπλήσσει ευχάριστα.

Μπορεί το μπάτζετ να είναι αισθητά μικρότερο από πολλούς και αρκετοί παίκτες να μην ήταν γνωστοί στον περισσότερο κόσμο, αλλά πλέον έχουν μπει στο μπλοκάκι άλλων ομάδων. Εντός έδρας οι Κρητικοί μετρούν μόνο νίκες και εκτός έχουν τις μοναδικές τους ήττες. Αυτή με την Κηφισιά είναι αξέχαστη λόγω του τρόπου που ήρθε. Κόντρα στην Καλλιθέα η «ζημιά» έγινε πάλι στο φινάλε, ενώ με την Παναχαϊκή έπαιξαν ρόλο και οι αρκετές απουσίες.

Πώς μία ομάδα που δεν τη λάμψη και το ειδικό βάρος άλλων, τα έχει καταφέρει τόσο καλά; Ο Άγγελος Διγκόζης δίνει τις απαντήσεις μέσω του Sportime.gr. Η φετινή πορεία του ΟΦ Ιεράπετρας έχει τη δική του σφραγίδα σε μεγάλο βαθμό και έτσι είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να τοποθετηθεί επ’ αυτού.

Το ελληνοαργεντίνικο μείγμα 

Μία ματιά στο ρόστερ αρκεί για να πάρει κανείς μία γεύση. Ο ΟΦ Ιεράπετρας είναι μία ομάδα με πολλούς Έλληνες και αρκετούς Αργεντινούς. Δεν αποτελεί έκπληξη το τελευταίο, αφού από τη διοίκηση έως αυτούς που φορούν τα εξάταπα, υπάρχει άρωμα Αργεντινής.

Κομβικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει ο Φαμπρίτσιο Λιονέλ Πότσι. Εκείνος αποτέλεσε συνδετικός κρίκος για την είσοδο του Ροδόλφο Αμαντέο Μπακέ πριν από περίπου 1,5 χρόνο, δικές του είναι και οι περισσότερες «ανακαλύψεις» από τη συγκεκριμένη χώρα.

Ο τεχνικός διευθυντής του κλαμπ πιστώνεται και την πρόσληψη του Διγκόζη, αφού όπως υπογραμμίζει ο τελευταίος «ο πρώτος που με πήρε τηλέφωνο από τον ΟΦ Ιεράπετρας ήταν ο Πότσι. Με ρώτησε εάν ενδιαφέρομαι. Μου εξήγησε το πλάνο του κλαμπ. Θα χτιζόταν μία ομάδα που θα είχε Έλληνες και Αργεντινούς. Μιλήσαμε για 1-1,5 μήνα. Στη συνέχεια έγιναν οι επαφές με τον πρόεδρο και κλείσαμε. Τα όσα άκουσα, με κάλυψαν, ενώ μου άρεσε και η προοπτική της επιστροφής στην Κρήτη. Ήθελα να γυρίσω. Έχω παίξει στον ΟΦΗ και είχα από τότε πολύ καλές αναμνήσεις από το νησί. Έτσι το αποφάσισα».

Ο στόχος το ξεκίνημα της σεζόν ήταν ξεκάθαρος, όπως τονίζει και ο Διγκόζης: «Δεν υπήρχε τίποτα άλλο όταν ξεκίνησε τη σεζόν. Ο στόχος ήταν 100% να σωθούμε. Κάποια στιγμή καθίσαμε με τον γυμναστή και σκεφτήκαμε τι χρειάζεται ώστε να έρθει η παραμονή. Είπαμε πως θέλουμε μία ομάδα που να έχει τρεξίματα, μεγάλη συγκέντρωση και αγωνιστική τακτική στο παιχνίδι της. Δεν θέλαμε να σπαταλάμε δυνάμεις και άσκοπη ενέργεια από εδώ και από εκεί.

Αυτό το καταφέραμε. Αξίζουν και πολλά μπράβο στα παιδιά γιατί έχουν υψηλό δείκτη δεκτικότητας. Θέλουν να διακριθούν, έχουν στόχους και όρεξη για δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις τους πάντες να προσπαθούν. Θα κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στον Βουό λόγω των παραστάσεών του. Με την εμπειρία του και τη συμπεριφορά του αποτελεί παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Το να τον βλέπουν να προσπαθεί τόσο, δίνει επιπλέον κίνητρο. Ο Πάτρικ βοηθάει όλους τους γύρω του».

Το μυστικό της επιτυχίας και ο καλοκαιρινός σχεδιασμός 

Άλλαξε αρκετά το ρόστερ το καλοκαίρι, αλλά έγιναν και σημαντικές εσωτερικές μεταγραφές. Αποκτήθηκαν κάποιοι Έλληνες που αποτέλεσαν επιλογές του Διγκόζη, ενώ έγιναν και κάποιες κινήσεις από την αγορά της Αργεντινής, οι οποίες είχαν τη σφραγίδα του Πότσι.

«Έγιναν αλλαγές το καλοκαίρι. Ήταν σημαντικές προσθήκες οι πέντε Έλληνες που αποκτήθηκαν και έχουν καθοριστικό ρόλο στην ομάδα. Επίσης, υπήρχαν Αργεντινοί που δεν είχαν τόσο χρόνο πέρυσι με εξαίρεση τους Αντερέγκεν και Ντέτλερ. Πήραν την ευκαιρία τους και πήγαν πολύ καλά. Ο Πότσι βρήκε τον Τσορνομάζ, έναν παίκτη που μας έχει βοηθήσει αρκετά.  Γενικά για τους Έλληνες το πήρα πάνω μου και ο Πότσι για τους Αργεντινούς. Θέλαμε παιδιά που να τα γνωρίζουμε και να τα πιστεύουμε. Εμείς προτείναμε, ο πρόεδρος, Θανάσης Χηνόπουλος, αποφάσιζε. Έμεινε ο Βουό, που ήταν πολύ σημαντικό, και αλλάξαμε θέση σε ορισμένους ποδοσφαιριστές. Ο Ίτσιος έγινε στόπερ από χαφ και ο Κατάλντι έγινε αμυντικό χαφ από πλάγιος.

Φυσικά αν δεν είχαν θέληση και διάθεση τα παιδιά, δεν θα καταφέρναμε τίποτα. Έγιναν ομιλίες, εξηγήσαμε τι θέλαμε και δουλέψαμε όλοι πολύ. Στα αποδυτήρια είμαστε μία γροθιά. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο. Επί τη ευκαιρία, θέλω να δώσω συγχαρητήρια 10 φορές παραπάνω σε όσους δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής. Γιατί είναι παίκτες καλοί και εργατικά. Εάν αντιδρούσαν αλλιώς εκείνοι και δεν έδειχναν κατανόηση, δεν θα υπήρχε τόσο καλό κλίμα. Μέχρι το τέλος της σεζόν, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε χρόνο σε όλους», ξεκαθαρίζει ο Διγκόζης.

Χωρίς πλάνο δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το κίνητρο. Ποιο ήταν το τρικ του 48χρονου για να διασφαλιστεί το τελευταίο; «Στις αρχές όλοι θεωρούσαν ότι είμαστε το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό μαζί με άλλη μία ομάδα. Οπότε το τόνιζα διαρκώς στους παίκτες μου ότι μας έχουν πεσμένους. Τους έλεγα ότι πρέπει να τους διαψεύσουμε όλους παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο και κερδίζοντας ματς. Με πολλή δουλειά το πίστευα πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ήθελα απλώς να δίνουν την ψυχή τους. Το κάνουν και είμαι σίγουρος πως θα συνεχίσουν έτσι.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άτυχα αποτελέσματα, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Αλλά εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε με αυτή τη φιλοσοφία και αυτή τη διάθεση. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από όλους. Εδώ να αναφέρω ότι πολύ σημαντική η δουλειά Δημήτρης Σιμήτης, ο γυμναστής μας, όπως και ο Νίκος Γκαβρίλοβιτς, ο προπονητής τερματοφυλάκων. Επίσης, μας βοήθησε στην προετοιμασία ο Κώστας Γύπαρης και τον ευχαριστώ. Είχαμε και τον Βαγγέλη Στουρνάρα, ο οποίος επέλεξε να ξεκινήσει την προπονητή του καριέρα ως πρώτος κόουτς στον Απόλλωνα Λάρισας».

Οι άγνωστοι που έγιναν περιζήτητοι στη Super League 2

Εκτός από καλή δουλειά, είναι αναγκαίες και οι σωστές επιλογές. Όσο λιγότερα χρήματα έχεις, μάλιστα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Σε μία κατηγορία που τα προβλήματα σχεδόν για όλες τις ομάδες είναι γνωστά, ο ΟΦ Ιεράπετρας δεν μπορεί να είναι εξαίρεση. Παρόλα αυτά και παρότι η Super League 2 δεν είναι για πολλούς ελκυστικός προορισμός, οι Κρητικοί πέτυχαν διάνα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο Αντερέγκεν ήταν το όνομα που έκανε το μεγαλύτερο γκελ και πουλήθηκε στην πρωτοπόρο του Νότιου Ομίλου Κηφισιά. Ο Κόλα δόθηκε στην ΑΕΛ, μία ακόμη ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Θα μπορούσαν να έχουν φύγει και άλλοι. Οι περισσότεροι ενδεκαδάτοι είχαν προτάσεις από άλλες ομάδες της κατηγορίας. Προτίμησαν, όμως, να παραμείνουν γιατί βλέπουν πως παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν, φέτος χτίζεται κάτι καλό. Όλοι τους δημιουργούν μία υπεραξία με τέτοιες εμφανίσεις και στο φινάλε άπαντες θα βγουν κερδισμένοι.

Πολλοί ήταν παντελώς άγνωστοι πριν αποκτηθούν. Ο Τσορνομάζ αγωνιζόταν στην τέταρτη κατηγορία της Ιταλίας. Ο Μίλερ, που πήγε στην Κρήτη λίγους μήνες νωρίτερα, έπαιζε σε αντίστοιχο επίπεδο στην Αργεντινή. Ο Μηλιώτης αγωνιζόταν στον Πιερικό, ο οποίος υποβιβάστηκε από τη Super League 2, όπως και ο Ίτσιος. Στην Καβάλα, που επίσης, έπεσε κατηγορία έπαιζε ο Κυρίτσης, ενώ υπήρχαν και παίκτες που έναν χρόνο πριν δεν είχαν καμία σχέση με τώρα όπως ο Κατάλντι. Τα παραδείγματα θα μπορούσαν να συνεχιστούν. Το σίγουρο είναι πως η εικόνα όλων τους είναι προϊόν δουλειάς των ίδιων και του τεχνικού τιμ και επιτυχίας όσων των επέλεξαν, δηλαδή διοίκησης, τεχνικού διευθυντή και προπονητή.

Η παραμονή στη Super League 2 και ο κόσμος

Κλείνοντας, είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πως ο βασικός στόχος επιτεύχθηκε. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως ο ΟΦ Ιεράπετρας δεν θα κινδυνέψει. Με το έως τώρα δείγμα γραφής, μιλάμε για μία ομάδα που δεν έχει σχέση με όσους θα παλέψουν. Είναι σαφέστατα καλύτερη. Τι άλλο μπορεί να κάνει;

«Θέλουμε να τερματίσουμε όσο ψηλότερα γίνεται και να συνεχίσουμε να παίζουμε αυτό το πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Υπάρχει και κάτι ακόμη που έχουμε συζητήσει στα αποδυτήρια. Θέλουμε να ικανοποιούμε τον κόσμο που έρχεται στο γήπεδο. Έχουμε τη στήριξη των φιλάθλων μας και τους ευχαριστούμε. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Βλέπω ότι όσο περνούν τα παιχνίδια, έρχονται και περισσότεροι να μας δουν. Αυτό θέλουμε. Έχουμε βάλει ένα άτυπο στοίχημα, να φέρουμε τον κόσμο πίσω. Κάποια στιγμή βλέπαμε βίντεο και φωτογραφίες από παλιότερα, όταν έπαιζε η ομάδα στη Γ’ Εθνική και ήταν γεμάτο το γήπεδο. Θέλουμε να το ζήσουμε κι εμείς. Το καταφέρνουμε σταδιακά και είναι πολύ ωραίο συναίσθημα αυτό. Όλοι έχουμε έξτρα κίνητρο όταν νιώθουμε τον κόσμο στο πλευρό μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άγγελος Διγκόζης.

 

Οι αθλητικές ειδήσεις σήμερα

ΠΑΟΚ: ΑΠΟΕΛ και Νυρεμβέργη για Μιχαηλίδη – Ποια τα δεδομένα

Διαιτησία – Κοράκι: «Σωσίβιο» ο Ροζέτι για να παίξουν Έλληνες τα ντέρμπι!

Ρονάλντο: Τι του είπε ο υπέρ-ατζέντης Μέντες όταν του ζήτησε να μεταγραφεί ή στην Μπάγερν ή στην Τσέλσι

Exit mobile version