Το Μουντιάλ του Κατάρ απέχει ένα χρόνο από την έναρξή του, με τις Σουηδία και Δανία να διαμαρτύρονται για την καταπάτηση δικαιωμάτων.

Οι μεγάλες ομάδες δεν κρίνονται μόνο από όσα κάνουν εντός αγωνιστικού χώρου. Σουηδία και Δανία έχουν βάλει ήδη... το πρώτο γκολ στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Το Μουντιάλ του Κατάρ απέχει πλέον ένα χρόνο από την έναρξή του, με τις Σουηδία και Δανία να διαμαρτύρονται για την καταπάτηση δικαιωμάτων των εργατών στη χώρα.

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν στο ρεπορτάζ του «Guardian» αναφορικά με τους μετανάστες που έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα είναι σοκαριστικά.

Για την ακρίβεια, πάνω από 6.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα που ξεκίνησαν το 2010. Οι πιο πολλοί από αυτούς ήταν από την Ινδία, ενώ σε αυτή τη μακάβρια λίστα ακολουθούν το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα.

Σουηδία και Δανία δεν μένουν άπραγες, απολαμβάνοντας μόνο τη συμμετοχή τους στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Από την μία πλευρά, η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Δανίας (DBU) ανακοίνωσε ότι η εθνική ομάδα δεν θα συμμετάσχει στις εμπορικές δραστηριότητες που σχεδιάζουν οι διοργανωτές του τουρνουά.

Έτσι, θα παρουσιαστεί μόνο σε αθλητικές εκδηλώσεις ή πρωτοβουλίες όπου μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών για τους μετανάστες εργάτες, ενώ οι χορηγοί της εθνικής ομάδας θα εμφανίσουν επίσης μηνύματα υποστήριξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Από την άλλη, η Σουηδία που βρίσκεται στα πλέι οφ απαιτεί η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία να υποστηρίξει τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών.