Μουντιάλ 2030

Η Ισπανία και η Πορτογαλία κατέθεσαν από κοινού υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030

Η Ισπανία και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν την κοινή υποψηφιότητά τους για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2030, μετά την απώλεια αυτής του 2018.

Οι συνδιοργανώσεις δείχνουν ότι μπορούν να αποτελέσουν μία λύση στα μεγάλα τουρνουά, κάτι βλέπουμε και για το Μουντιάλ 2030, από Ισπανία, Πορτογαλία.

Οι δύο χώρες ακολουθούν το παράδειγμα των τελευταίων ετών και θέλουν να διεκδικήσουν το πολύ μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού εκείνου του καλοκαιριού.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι δύο χώρες προσπαθούν να αναλάβουν ένα μεγάλο τουρνουά, όπως το Μουντιάλ.

Το είχαν πράξει και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, αλλά τότε η διοργάνωση πήγε εν τέλει στην Ρωσία.

Στον αρχικό φάκελο για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 έμεινε εν τέλει το Μαρόκο.

Αν και αρχικά η υποψηφιότητα ήταν κοινή και για τις τρεις χώρες, κρίθηκε ασύμφορο οικονομικό να είναι από δύο διαφορετικές ηπείρους.

Έτσι το Μαρόκο έμεινε εκτός και η Ισπανία και η Πορτογαλία κατέθεσαν την από κοινού υποψηφιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη διοργάνωση έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και οι τέσσερις χώρες των Βαλκανίων, Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Αυτό μάλιστα ισχύει και για την υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2028.

Εκτός από τις Πορτογαλία και Ισπανία με τον κοινό φάκελο, ενδιαφέρον έχει εκφράσει –αλλά όχι επίσημη υποψηφιότητα- οι Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη.

Οι τρεις παραπάνω χώρες σκοπεύουν να καταθέσουν κοινό φάκελο.

Να θυμίσουμε ότι το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, δηλαδή του 2022 θα διεξαχθεί στο Κατάρ, ενώ το μεθεπόμενο, δηλαδή το 2026 θα επιστρέψει στη αμερικάνικη ήπειρο με κοινή διοργάνωση από ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.