WORLD FOOTBALL

World Football: Η απόβαση των Αράβων – Οι αγορές που άλλαξαν το ποδόσφαιρο

World Football: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και εσχάτως Σαουδική Αραβία. Διαβάστ για το αραβικό που άλλαξε και θα συνεχίσει να αλλάζει το ποδόσφαιρο

World Football: Η απόβαση των Αράβων - Οι ημερομηνίες που άλλαξαν το ποδόσφαιρο
Συντάκτης: Σπύρος Γιαννόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

World Football: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και εσχάτως Σαουδική Αραβία. Η Αραβική Χερσόνησος έχει κάνει απόβαση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αλλάζοντας τις ισορροπίες.

Η πρόσφατη εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Νιούκαστλ από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπεν Ραχμάν και το επενδυτικό ταμείο της χώρας (PIF) αποτέλεσε ένα ακόμα σημείο μηδέν, από το οποίο την επόμενη χρονιά κιόλας δρομολογούνται αλλαγές. Πρώτα θα επηρεαστεί η Premier League, καθώς οι «καρακάξες» με την αστείρευτη χρηματοπιστωτική τους ικανότητα, θα μπορέσουν να οικοδομήσουν μια ομάδα με παίκτης top-class.

Στη συνέχεια και αναλόγως τους χειρισμούς που θα κάνουν οι Άραβες ιδιοκτήτες, η ομάδα της Βορείου Αγγλίας θα μπει και στη μάχη του Champions League. Εκεί τα πράγματα βέβαια είναι εντελώς διαφορετικά και θα χρειαστεί σημαντικά περισσότερος χρόνος για να υπάρξει κάποια παρουσία σε ημιτελικό, τελικό ή ακόμα και κατάκτηση. Με αφορμή την αγορά της Νιούκαστλ όμως, το Sportime.gr σας θυμίζει τις άλλες δύο χρονιές που αποτέλεσαν την αρχή για να αλλάξουν οι ισορροπίες στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης.

World Football – Σεπτέμβριος 2008: Η εμφάνιση του σεΐχη Μανσούρ

Τη σεζόν 2007-2008, η Μάντσεστερ Σίτι σίγουρα θα θέλει να την ξεχάσει. Μια περίοδος που ολοκληρώθηκε με ένα ντροπιαστικό 8-1 από τη Μίντλεσμπρο και τα πάντα έδειχναν ότι οι «πολίτες» θα αντιμετώπιζαν αργά ή γρήγορα το φάσμα του υποβιβασμού.

Κι όμως, τρεις μήνες αργότερα, ο Σεΐχης Μανσούρ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσγειώθηκε στο Μάντσεστερ και ξεκίνησε κάτι μεγαλειώδες. Έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, δημιούργησε μια ομάδα με αστέρια (Ρομπίνιο, Ελάνο, Σαμπαλέτα, Ράιτ-Φίλιπς, κ.ά), η οποία έφτασε στους 16 του UEFA Cup και ξαναμπήκε στην πρώτη δεκάδα της Premier League.

Δεκατρία χρόνια μετά, η Μάντσεστερ Σίτι αριθμεί πάνω από δέκα τίτλους με τα τέσσερα πρωταθλήματα Αγγλίας, τα δύο Fa Cup και την παρουσία σε τελικό Champions League να ξεχωρίζουν. Το μεγαλύτερο κτήμα του Μανσούρ όμως είναι ότι οι «cityzens» λογίζονται ως ένα από τα φαβορί του τίτλου κάθε χρονιά προσθέτοντας σιγά σιγά βάρος σε μια φανέλα που μέχρι το 2008 ήταν… πουπουλένια.

2011: Το όραμα του Νάσερ Αλ-Κελαϊφί 

Άλλη μια ομάδα που έμοιαζε ότι θα παραμείνει για πάντα στη μετριότητα ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν. Έχοντας μια πρότερη ευρωπαϊκή πορεία και ούσα μια ομάδα που έβγαλε μεγάλους ποδοσφαιριστές (Ροναλντίνιο, Οκότσα, Παουλέτα), οι Παριζιάνοι είχαν χάσει τα πρωτεία στη Γαλλία και είχαν εξαφανιστεί από την Ευρώπη.

Όλα αυτά μέχρι το 2011, όταν ο CEO της Qatar Business Investments έκανε ρεσάλτο στη Ligue 1, με όραμα να δημιουργήσει ένα κλαμπ εφάμιλλο της αίγλης της πόλης του φωτός. Και εν πολλοίς, μια δεκαετία μετά το κατάφερε. Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Άνχελ Ντι Μαρία, Έντινσον Καβάνι, Νεϊμάρ, Κιλιάν Εμπαπέ και εσχάτως, Λιονέλ Μέσι αποτέλεσαν μερικά από τα μεγάλα ονόματα που προσγειώθηκαν στο Παρίσι.

Φυσικά υπήρξαν και επώδυνες νύχτες όπως το 6-1 από την Μπαρτσελόνα το 2017, αλλά όλα αυτά ήταν ο πόνος της ανταμειβής για την τολμηρή κίνηση του Αλ Κελαϊφί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Λιόν και της Μαρσέιγ στη Γαλλία και των μεγάλων της Ευρώπης (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Γιουβέντους, κ.ά)

Επτά πρωταθλήματα Γαλλίας και συνεχή παρουσία στα ημιτελικά του Champions League, με αποκορύφωμα το 2020 (χαμένος τελικός με Μπάγερν) είναι τα θετικά της ανάληψης της ηγεσίας από τον ισχυρό άντρα του Κατάρ.

Κάτι παρεμφερές λοιπόν φιλοδοξεί να κάνει και ο Μοχάμεντ Μπεν Ραχμάν. Μόνος αντίπαλος, ο χρόνος, ο οποίος απαιτείται για να δέσει η ομάδα, αλλά και να σφυριλατηθεί ο χαρακτήρας πρωταθλητή. Το βέβαιον είναι ότι αργά ή γρήγορα, η επιτυχία θα περάσει τις πόρτες του «St James’s Park.

Exit mobile version