ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ξάνθη: Η ομάδα-πρότυπο και η διάλυση της ΠΑΕ

Μέσα σε μία διετία διαλύθηκε ό,τι είχε χτιστεί στην Ξάνθη για περισσότερα από 30 χρόνια.
Ξάνθη: Η ομάδα-πρότυπο και η διάλυση της ΠΑΕ

Έπιασε 31 και κάπου εκεί κάηκε. Το ταξίδι τόσων χρόνων που έκανε, όμως, η Ξάνθη, ήταν ιστορικό. Καμία άλλη επαρχιακή ομάδα δεν είχε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αδιάκοπη παρουσία στην πρώτη κατηγορία.

Κλειδί φυσικά σε όλη αυτή τη διαδρομή ήταν η διοικητική σταθερότητα. Ο Χρήστος Πανόπουλος είναι ιδιαίτερος άνθρωπος. Ήθελε και κατάφερε να έχει την Ξάνθη ανεξάρτητη, έστω και εάν έκανε τις δικές του συμμαχίες, κάτι που το χρεωνόταν. Μπόρεσε, όμως, να τρέχει ένα μαγαζί σχεδόν στην εντέλεια. Με εξαίρεση το επικοινωνιακό κομμάτι, όπου οι Θρακιώτες έμειναν πολύ πίσω, στα άλλα είχαν μία σημαντική συνέπεια.

Αναδείχτηκαν παίκτες, η Ξάνθη έπαιξε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ήταν για χρόνια κάτι παραπάνω από υπολογίσιμο μέγεθος.  Ο υποβιβασμός ήρθε με μη αγωνιστικά κριτήρια για μία ομάδα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρότυπο για τον τρόπο λειτουργίας της. Μαζί με αυτόν και η αποχώρηση του Πανόπουλου.

Η διετία της καταστροφής για την Ξάνθη

Η νέα εποχή ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό. Ο Μπιλ Πάπας αποφάσισε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να χτιστεί ένα ρόστερ λαμπερό και συνάμα ποιοτικό. Η άνοδος, όμως, δεν ήρθε και τα πάντα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα. Πολύ απλά γιατί έπρεπε να κλείσει η κάνουλα. Είχαν χαθεί πολλά χρήματα.

Σηκώνει μεγάλη συζήτηση το πώς έγινε αυτό. Στην πρώτη σεζόν τα «φουσκωμένα» συμβόλαια δεν ήταν λίγα. Δόθηκαν εξωπραγματικά ποσά και πολυετή συμβόλαια. Υπήρξαν γραμμάτια που έπρεπε να τακτοποιηθούν προς κάποιους και αυτό φάνηκε. Είτε μιλάμε για παίκτες είτε για μάνατζερ, οι εξυπηρετήσεις δεν έλειψαν.

Η αποτυχία προκάλεσε εξελίξεις. Σε θέσεις κλειδιά μπήκαν νέα πρόσωπα. Εάν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσματος, ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη επιλογή ήταν ενδεδειγμένη για διάφορους λόγους. Έγιναν πολλά λάθη. Από το να προσλαμβάνει προπονητές ο ιδιοκτήτης και να απολύονται πολύ γρήγορα μέχρι το να εκτελεί ουσιαστικά χρέη κόουτς άνθρωπος που είχε άλλη δουλειά στο κλαμπ τη δεύτερη σεζόν.

Φυσικά για την περσινή σεζόν υπήρχαν εξ αρχής και άλλοθι. Όλο αυτό που γινόταν με τον Μπιλ Πάπας δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τους πάντες. Από κάποια φάση και μετά σταμάτησε τελείως και η χρηματοδότηση και κάπου εκεί η ομάδα κατέβασε ρολά. Τίποτα δεν λειτουργούσε. Η σεζόν βγήκε, αλλά μέλλον δεν υπήρχε.

Αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα τη Δευτέρα (19/9). Στη διετία που η Ξάνθη βρέθηκε στη Super League 2, ήταν πολλοί εκείνοι που βγήκαν κερδισμένοι με όσα συνέβησαν. Κάποιοι το είδαν και απλώς ως πάτημα για να επιστρέψουν στα ποδοσφαιρικά δρώμενα και να ρεφάρουν. Χαμένη ουσιαστικά έμεινε μόνο η ίδια η Ξάνθη, η οποία πλέον δεν μπορεί να κατέβει ούτε στη δεύτερη κατηγορία. Η ΠΑΕ διαλύεται και η νέα σελίδα ξεκινάει μακριά από τις επαγγελματικές κατηγορίες.

 

Οι αθλητικές ειδήσεις σήμερα

Άρης: Τα εξηγεί ωραία ο Μανού; Η «ορχήστρα» ακόμα στονάρει, αλλά έχει καλό μαέστρο!

ΠΑΟΚ: Ο Ολιβέιρα επιβάλλεται να σηκωθεί – Το μεγαλύτερο στοίχημα του Λουτσέσκου

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο και ο σεβασμός που έχει κατακτήσει

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ξάνθη: Η ομάδα-πρότυπο και η διάλυση της ΠΑΕ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αντώνης Τσιράκης

Το μόνο πιο δυνατό από το πάθος του για το ρεπορτάζ και την είδηση, είναι η αγάπη του για τη Λίβερπουλ. Από τα αμφιθέατρα του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το… Πανεπιστήμιο των γηπέδων, μια ντρίμπλα δρόμος ήταν μόνο. Ξεκίνημα και «αγροτικό» στον Αδέσμευτο Τύπο, μετά Sport24 και a-sports, άλλου τύπου «Πανεπιστήμια» κι αυτά. Και το 2017, ήρθε το τηλεφώνημα που τα άλλαξε όλα. Έκτοτε βρίσκεται στην οικογένεια του Sportime.