ENGINE POWER

Πανικός δεδομένων στη Φόρμουλα 1 οι χάκερ χτυπούν

Φόρμουλα 1 χάκερ: Πώς οι ομάδες προστατεύουν την ασφάλεια των δεδομένων του αγώνα, τις πληροφορίες τους από τους χάκερ και τις κυβερνοεπιθέσεις
Πανικός δεδομένων στη Φόρμουλα 1 οι χάκερ χτυπούν

Φόρμουλα 1 χάκερ Από το εργοστάσιο στην πίστα: Οι ομάδες της F1 κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατευτούν από κυβερνοεπιθέσεις. Ποιες προκλήσεις υπάρχουν και πώς μπορούν να βοηθήσουν οι τεχνολογικοί συνεργάτες

Σε έναν κόσμο όπου η ταχύτητα και η ακρίβεια είναι το παν, η Formula 1 αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση: την ασφάλεια των δεδομένων. Η αυξανόμενη εξάρτηση από την ευρυζωνική μετάδοση δεδομένων σημαίνει ότι οι ομάδες πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες τους προστατεύονται καθώς ταξιδεύουν από την πίστα στο γκαράζ και από εκεί στο εργοστάσιο – και αντίστροφα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας έχουν αναπτύξει στενή σχέση με τις αγωνιστικές ομάδες της Formula 1. Η ασφάλεια δεδομένων στη Formula 1 δεν είναι πλέον απλώς ένα πρόβλημα πληροφορικής, αλλά μάλλον μια πρόκληση που επηρεάζει όλους τους τομείς της ομάδας.

Σε συνεργασίες με σύγχρονες εταιρείες όπως η Arctic Wolf (Red Bull), η CrowdStrike (Mercedes) και η Darktrace (McLaren), η σύνδεση υπερβαίνει την οικονομική υποστήριξη μάλλον, οι λύσεις από αυτές τις εταιρείες έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της κυβερνοασφάλειας των ομάδων.

Η ασφάλεια των δεδομένων δεν είναι μόνο θέμα πρόληψης, αλλά και αντίδρασης. Πρόκειται για τη διασφάλιση ότι τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα, ελέγχονται και μπορούν να αποκατασταθούν γρήγορα σε περίπτωση προβλήματος. Για τις ομάδες F1, αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο πρέπει να προστατεύσουν τα δίκτυα και το υλικό τους, αλλά και να διαθέτουν εφεδρικές λύσεις και λύσεις ανάκτησης για να παραμείνουν λειτουργικές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μέσω συνεργασιών, επενδύσεων σε τεχνολογίες ασφάλειας και αυστηρών πρωτοκόλλων, οι ομάδες εργάζονται για να προστατεύσουν την ακεραιότητα των δεδομένων τους και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των λειτουργιών τους.

Μια άλλη πρόκληση είναι ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος δεδομένων και η πολυπλοκότητα της F1 κατά τη διάρκεια της σεζόν, καθώς ταξιδεύετε από πίστα σε πίστα με συνεχώς μεταβαλλόμενα δίκτυα και 24 τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται μόνο σε μικρό χρονικό διάστημα.

formula1-haker-kivernoepithsis-plirofories-gp

Ο συνδυασμός φυσικών δικτύων, όπως δορυφορικών, καλωδιακών και κινητών δικτύων, καθώς και δικτύων στον κυβερνοχώρο, όπως συστήματα cloud, δεν πρέπει μόνο να είναι ασφαλής αλλά και αξιόπιστος.

Σε ένα τυπικό αγωνιστικό Σαββατοκύριακο, οι περίπου 150 αισθητήρες ενός μονοθεσίου της F1 παράγουν μόνο ένα terabyte (1TB) δεδομένων – το ισοδύναμο με ροή 166 δίωρων ταινιών HD, γεμίζοντας τέσσερις υπολογιστές 256 GB ή 1.300 ντουλάπια φυσικής αρχειοθέτησης με χαρτί . Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του αγώνα, θα παραχθούν και θα αναλυθούν έως και 700 TB δεδομένων. Απαιτούνται εκατοντάδες επιπλέον terabyte κατά τη διάρκεια της δοκιμής σχεδιασμού και αεροδυναμικής σήραγγας του αυτοκινήτου.

Φόρμουλα 1 χάκερΤο κίνητρο των χάκερ

Αλλά γιατί οι χάκερ να ξοδεύουν τον χρόνο και την ενέργειά τους εισβάλλοντας στα συστήματα των ομάδων της Formula 1; Τα κίνητρα πίσω από τις επιθέσεις ποικίλλουν από οικονομικά κίνητρα έως καθαρό κύρος. Ορισμένες ομάδες χάκερ ενδιαφέρονται να εκβιάσουν χρήματα κλέβοντας ευαίσθητα δεδομένα ή απενεργοποιώντας συστήματα και στη συνέχεια απαιτώντας λύτρα για την επαναφορά τους (μέσω του λεγόμενου ransomware).

Για άλλους, έχει να κάνει με τον φόβο των ανθρώπων ή καθαρά για την ικανοποίηση του να μπορείς να καταρρίψεις μια ομάδα F1 (π.χ. μέσω κακόβουλου λογισμικού όπως ιοί ή Trojans).

Δες όλη την επικαιρότητα της μηχανοκίνησης σε εθνικό και διεθνή επίπεδο μέσα στην ενότητα του Engine Power  ΔΕΣ ΤΑ ΟΛΑ ΕΔΩ

Ειδικά τα Σαββατοκύριακα των αγώνων, όταν τα συστήματα υπολογιστών των ομάδων όχι μόνο χρησιμοποιούνται σε συνεχή χρήση, αλλά χρησιμοποιούνται και από εκατοντάδες άτομα ταυτόχρονα μέσω μιας ποικιλίας συσκευών όπως φορητούς υπολογιστές, smartphone ή υπολογιστές στα αυτοκινούμενα, τα συστήματα προστασίας τρέχουν επίσης με πλήρη ταχύτητα και επομένως είναι πιο εύκολο να παρακαμφθούν.

Για παράδειγμα, με μια λεγόμενη επίθεση «Άρνησης υπηρεσίας» (DDoS). Με αυτήν την τεχνητή υπερφόρτωση του δικτύου δεδομένων, ο χάκερ δημιουργεί ένα σημείο συμφόρησης που οδηγεί σε αποτυχία ιστοσελίδων. Αυτό θα ήταν μια καταστροφή για τις ομάδες της F1, οι οποίες βασίζονται σε μια συνεχή σύνδεση με το Διαδίκτυο.

Μια λύση, επίσης για τον οπαδό της F1 στο σπίτι: VPN (Εικονικό ιδιωτικό δίκτυο)

Φόρμουλα 1 χάκερΗ χρήση VPN προσφέρει μια αποτελεσματική λύση για την ασφάλεια των μεταφορών δεδομένων στη Formula 1 και όχι μόνο. Μια σήραγγα VPN όχι μόνο προστατεύει από απόπειρες χειραγώγησης δεδομένων και υποκλοπής, αλλά επιτρέπει επίσης στα μέλη της ομάδας να μεταφέρουν τα δεδομένα τους μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών με ασφάλεια και αξιοπιστία. Χρησιμοποιώντας VPN, οι ομάδες F1 μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα τους προστατεύονται ακόμη και σε δυνητικά επικίνδυνα περιβάλλοντα – όπως οι πίστες αγώνων.

formula1-haker-kivernoepithsis-plirofories-gp

Και οι οπαδοί της F1 μπορούν επίσης να μιμηθούν τις ομάδες και να βεβαιωθούν ότι προστατεύονται από την παρακολούθηση και την επιτήρηση όταν ταξιδεύουν στις πίστες αγώνων ή στο δημόσιο WiFi του ξενοδοχείου – για παράδειγμα με το VPN του Surfshark. Το Surfshark κρυπτογραφεί την κίνηση μεταξύ συσκευών και ενός ιδιωτικού δικτύου, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για τους χάκερ να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Φόρμουλα 1 χάκερ συμπέρασμα

Τελικά, η ασφάλεια των δεδομένων στη Formula 1 είναι ζωτικής σημασίας για ένα αγωνιστικό Σαββατοκύριακο χωρίς άγχος. Τόσο οι ομάδες όσο και οι οπαδοί μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα τους προστατεύονται, τόσο από το σπίτι όσο και όταν ταξιδεύουν σε αγώνες F1, στην πίστα και στα ξενοδοχεία της χώρας υποδοχής, μέσω της χρήσης σηράγγων VPN και άλλων τεχνολογιών ασφαλείας, αντί μέσω κυβερνοεπιθέσεων.

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πανικός δεδομένων στη Φόρμουλα 1 οι χάκερ χτυπούν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Κοντιζάς

Ένας άνθρωπος που δεν γνώριζε τίποτα από τον κόσμο της μηχανοκίνησης αλλά κατάφερε να τον ενώσει στη μεγαλύτερη γιορτή της μηχανοκίνησης στην Ελλάδα στο Motor Festival και να δημιουργήσει την μοναδική τηλεοπτική εκπομπή το Engine Power που προβάλει καθημερινά αθλητές, καθημερινούς ήρωες και πρωταγωνιστές πανελλαδικά. Ένας άνθρωπος που συνεχίζει να νιώθει τίποτα, να νιώθει μηδέν, μπροστά στο μεγαλείο του χώρου και την αστείρευτη αγάπη του κόσμου για την μηχανοκίνηση. Σας παρουσιάζουμε τον Mr Zero... Μιχαήλ Κοντιζά!