SPECIALS

Αθήνα 1936: Για αστείους λόγους 40 χιλιάδες μηνύσεις

Η Αθήνα του 1936 μαστιζόταν κι από την δικομανία των κατοίκων της όπως τουλάχιστον ενημερωνόμαστε από την εφημερίδα «Βραδυνή» της εποχής.
Αθήνα 1936: Για αστείους λόγους 40 χιλιάδες μηνύσεις

Η Αθήνα του 1936 μαστιζόταν κι από την δικομανία των κατοίκων της όπως τουλάχιστον ενημερωνόμαστε από την εφημερίδα «Βραδυνή» της εποχής.

Στην Αθήνα του μεσοπολέμου τα πράγματα ήταν μάλλον κωμικά αν κρίνουμε από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Το οποίο μας μεταφέρει την πληροφορία περί ύπαρξης Φακέλου Εξωφρενισμών όπου καταχωρούνταν όλες οι παράλογες μηνύσεις.

Και δεν ήταν λίγες. Οι «φιλόδικοι» Αθηναίοι είχαν καταφέρει να γεμίσουν τα συρτάρια των δικαστηρίων με μηνύσεις. Κι αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε πολύ άνετα από το ότι το ρεπορτάζχ της εφημερίδας αναφέρει τα εξής:

«Οι Αθηναίοι υποβάλουν μηνύσεις και για… ψύλλου πήδημα! 40.000 μηνύσεις μέσα σε ένα χρόνο. Η τύχη των εξωφρενικών μηνύσεων. Το αρχείον με τας ακαταλογίστους καταγγελίας. Τον εμήνυσε διότι τον είπε… καμπούρη. Άθλοι «φιλόδικων» Αθηναίων».

Απ’ αυτό και μόνο που διαβάζετε μπορείτε να αντιληφθείτε ότι ο Φάκελος Εξωφρενισμών ήταν όντως για να σε κάνει… έξω φρενών! Αν ήσουν υπάλληλος δηλαδή που θα έπρεπε (με τα μέσα της εποχής) να συντηρείς και να αρχειοθετείς μεγάλο όγκο χαρτούρας. Και όπως θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ, ακόμα και απολογούνταν σε απαιτητικούς και ιδιόρρυθμους πολίτες.

Που όχι απλώς έκαναν μήνυση χωρίς να υπάρχει λόγος αλλά είχαν κι απαιτήσεις. Μάλιστα όπως θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ όταν ένας καημένος υπάλληλος προσπάθησε να ψελλίσει ότι δε μπορεί να γίνει μήνυση κατά των κατοίκων της Πάρου και της Τήνου «επειδή μιλούν τραγουδιστά και σας δίνουν στα νεύρα» η απάντηση ήταν αφοπλιστική. Η δικομανής… εκνευρισμένη κυρία, αποφάσισε να μηνύσει το σύμπαν! Διότι (το σύμπαν) ανεχόταν υπαλλήλους που δε δέχονταν τη μήνυσή της.

Με ένα μόνο περιστατικό μπορείτε να καταλάβετε ότι η μήνυση «επειδή τον είπε καμπούρη» πιθανότατα να είναι και η πιο ήπια μορφή… παράνοιας.

Ο ρεπόρτερ της «Βραδυνής» τον Απρίλιο του 1936, άνοιξε αυτό το Φάκελο Εξωφρενισμών και περιγράφει μία προς μία τις διασκεδαστικές υποθέσεις.

Τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια στο nikosgragei.blogspot.com

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αθήνα 1936: Για αστείους λόγους 40 χιλιάδες μηνύσεις», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College