SPECIALS

Αυτοί είναι οι πρώτοι κανονισμοί στην ιστορία του ποδοσφαίρου (pics)

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Δεκεμβρίου 1863 όταν η FA παρουσιάζει τους 14 κανονισμούς του ποδοσφαίρου, που άλλαξαν για πάντα το άθλημα
Αυτοί είναι οι πρώτοι κανονισμοί στην ιστορία του ποδοσφαίρου (pics)

Στις 26 Οκτωβρίου 1863 αντιπρόσωποι ομάδων και ενός κολεγίου αποφασίζουν να συγκεντρωθούν στο Λονδίνο και να δημιουργήσουν την Ένωση Ποδοσφαίρου Αγγλίας (FA).

Παράλληλα λαμβάνεται η απόφαση της δημιουργίας κανονισμών, ώστε να αρχίσει να παίρνει μορφή το άθλημα.

Οι πρώτοι κανονισμοί καταρτίστηκαν στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το 1848 και ήταν ο προάγγελος αυτών που γνωρίζουμε σήμερα.

Ωστόσο στις 8 Δεκεμβρίου 1863, λίγους μήνες μετά την ίδρυση της, η FA εγκρίνει 14 κανόνες για όσους αποφασίζουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο άθλημα, ξεχωρίζοντας το μία και καλή από το ράγκμπι που ήταν και αυτό πολύ διαδεδομένο.

Αναλυτικά οι 14 κανόνες

  1. Το μήκος του γηπέδου δεν θα υπερβαίνει τα 137 μέτρα και το πλάτος τα 91 μέτρα.

2. Το τέρμα θα δημιουργηθεί από δύο όρθιους στύλους που θα έχουν μία απόσταση 4.5 μέτρων μεταξύ του.

3. Η απόφαση για το ποιος θα πάρει το κάθε τέρμα αλλά και τη σέντρα θα γίνεται με τη ρίψη ενός νομίσματος και η σέντρα θα γίνεται στο κέντρο.

4. Σε ένα παιχνίδι όταν περάσει ο μισός από τον χρόνο που έχει συμφωνηθεί, οι δύο ομάδες θα αλλάζουν τέρματα όταν η μπάλα είναι εκτός γηπέδου. Μετά την αλλαγή θα γίνεται ξανά σέντρα στο κέντρο με κατεύθυνση προς τα εκεί που θα πήγαινε και πριν.

5. Όταν ένας παίκτης κλωτσήσει την μπάλα, οποιοσδήποτε βρίσκεται στην ίδια ομάδα και είναι κοντά στη γραμμή γκολ του αντιπάλου, δεν μπορεί να την ακουμπήσει ο ίδιος και δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιον άλλο να το κάνει.

6. Όταν η μπάλα βγει εκτός των ορισμένων γραμμών, τότε θα πρέπει να επανέλθει ξανά μέσα κλωτσώντας της από το σημείο που βγήκε.

7. Όταν ένας παίκτης στείλει την μπάλα πέρα από την γραμμή τέρματος του αντιπάλου, όποιος την αγγίξει πρώτος όταν είναι στο έδαφος μπορεί να εκτελέσει ένα ελεύθερο λάκτισμα φέρνοντας τη μπάλα 22 μέτρα έξω από τη γραμμή του τέρματος.

8. Κανένας παίκτης δεν μπορεί να αγγίξει την μπάλα, εφόσον αυτή βρίσκεται πίσω από την γραμμή τέρματος του αντιπάλου, όταν αυτή καταλήξει εκεί.

9. Αν κάποιος ακουμπήσει τη μπάλα πίσω από τη γραμμή του τέρματος και πέρα από αυτή, το ελεύθερο λάκτισμα θα είναι 22 μέτρα μακριά από το τέρμα.

10. Όταν ένας παίκτης εκτελεί ελεύθερο λάκτισμα κανένας από τους συμπαίκτες του, δεν μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνον και το τέρμα του αντιπάλου και κανένας από την αντίπαλη ομάδα δεν μπορεί να βρίσκεται λιγότερο από 9 μέτρα κοντά του.

11. Το ελεύθερο λάκτισμα μπορεί να εκτελείται όπως διαλέξει ο κάθε παίκτης.

12. Ένα γκολ είναι έγκυρο όταν η μπάλα περάσει ανάμεσα από τους δύο στύλους.

13. Η μπάλα μπορεί μέσα στο παιχνίδι να ακουμπήσει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όμως δεν μπορεί να κρατηθεί ή να χτυπήσει σε χέρια ή ώμους.

14. Όλα οι αψιμαχίες είναι δίκαιες, ωστόσο το κράτημα ή το σπρώξιμο με τα χέρια απαγορεύονται.

Με την πάροδο των ετών και όπως είναι φυσιολογικό, κάποια πράγματα άλλαξαν είτε πολύ είτε λίγο, ωστόσο πάντα αυτή θα είναι η στιγμή που το ποδόσφαιρο απέκτησε βάσεις και πήρε τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1895 ο ομογενής Α. Βλαστός θα μεταφράσει στα ελληνικά μέρος των κανονισμών και το 1898 ο Ι. Χρυσάφης θα ολοκληρώσει το κείμενο.

Τέβες: «Ντροπή να γίνει ο τελικός στη Μαδρίτη»

Μποζίνοφ: «Δεν ήταν καλό το συμβόλαιο της ΑΕΛ, μένω στην Βράτσα»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αυτοί είναι οι πρώτοι κανονισμοί στην ιστορία του ποδοσφαίρου (pics)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Στέλιος Ανδρικάκης

Ο Στέλιος Ανδρικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23/5/1992. Από μικρή ηλικία άρχισε την ενασχόληση του με διάφορα αθλήματα και κυρίως με την κολύμβηση, ωστόσο το άνοιγμα του ραδιοφώνου σε μία αθλητική εκπομπή άλλαξε τελείως την οπτική και τα «θέλω» του. Η αγάπη του για την αθλητική δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο άρχισε να μεγαλώνει και έτσι το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ στο οποίο φοίτησε ήταν μονόδρομος. Μετά από την πορεία του σε αρκετά sites, ήρθε η πρόταση από το Sportime, στο οποίο και βρίσκεται από το 2018 μέχρι και σήμερα.