SPECIALS

Ελλάδα 1839: Γιατί δε γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου!

Το 1839 η Ελλάδα ήταν ένα «φρέσκο» ανεξάρτητο Κράτος. Είχε κερδίσει επίσημα την ανεξαρτησία του με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, στις 3 Φεβρουαρίου του 1830

Το 1839 η Ελλάδα ήταν ένα «φρέσκο» ανεξάρτητο Κράτος. Είχε κερδίσει επίσημα την ανεξαρτησία του με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, στις 3 Φεβρουαρίου του 1830
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Το 1839 η Ελλάδα ήταν ένα «φρέσκο» ανεξάρτητο Κράτος. Είχε κερδίσει επίσημα την ανεξαρτησία του με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, στις 3 Φεβρουαρίου του 1830 και μετά από πολυετείς αγώνες απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το 1839, όμως, στην Ελλάδα η επέτειος της ανεξαρτησίας, στις 25 Μαρτίου δεν γιορτάστηκε ποτέ. Και η εφημερίδα «Αθηνά» περιγράφει λεπτομερώς τα πάντα. Με πολλές αιχμές για τον Γιώργο Γλαράκη.

Ποιος ηταν; Ο Υπουργός Εσωτερικών. Και μάλιστα ο άνθρωπος εκείνος που ένα χρόνο νωρίτερα είχε προχωρήσει στην καθιέρωση του εορτασμού της 25ης Μαρτίου ως υπουργός Εσωτερικών!

Το πρώτο στοιχείο, λοιπόν, είναι αυτό.  Ότι το 1838 γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η 25η Μαρτίου. Ως ημέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας. Ως ημέρα ξεσηκωμού κι επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού.

Την επόμενη χρονιά όμως δε γιορτάστηκε! Το «πως» και κυρίως το «γιατί» θα το διαβάσετε παρακάτω στο πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ που αλιεύσαμε από την εφημερίδα «Αθηνά»  του 1839!!!

Μια μέρα μετά, στο φύλλο της εφημερίδας περιγράφεται λεπτομερώς η κατάσταση που επικρατούσε στην πρωτεύουσα. Για το σκοτάδι στα σπίτια του Διοικητή της Αττικής και του Δήμαρχου της Αθήνας. Που προκαλούσαν τη θλίψη αλλά και τον εκνευρισμό ταυτόχρονα των πολιτών.

Για την άφιξη της βασιλικής άμαξας στην Αγία Ειρήνη (τότε Μητρόπολη της Αθήνας) όπου δε μνημονεύτηκε ποτέ η θυσία εκείνων που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία.

Τα αποκόμματα της εφημερίδας προκαλούν έντονα συναισθήματα καθώς με πολύ παραστατικό τρόπο περιγράφεται η κατάσταση στην Αθήνα του 1839. Και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για το νεοσύστατο Κράτος που λίγα χρόνια πριν είχε κατακτήσει την απελευθέρωσή του από τον αιματηρό ζυγό. Και μάλιστα με αγώνες, αίμα, θυσίες.

Γιατί, λοιπόν, έγινε αυτή η παράληψη; Είναι πολύ περίεργη η ιστορία και μόλις τη διαβάσετε θα καταλάβετε. Διαβάστε τη συνέχεια στο nikosgrafei.blogspot.com

Exit mobile version