SPECIALS

Φαν Ντάικ: Από αργό δεξί μπακ, το καλύτερο στόπερ

Το Sportime.gr σας παρουσιάζει την ιστορία ζωής του καλύτερου παίκτη της Premier League για το 2019
Φαν Ντάικ: Από αργό δεξί μπακ, το καλύτερο στόπερ

Είναι πλέον στους πιο γνωστούς παίκτες τον κόσμο και ο πιο ακριβός αμυντικός στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Πώς έφτασε, όμως, ως εδώ ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ; Χρειάστηκε να περάσει πολλά.

Η τελευταία διετία για εκείνον μοιάζει ονειρική. Έγινε πρώτο θέμα παντού όταν η Λίβερπουλ έδωσε 75.000.000 λίρες για να τον αποκτήσει, λατρεύεται από τους οπαδούς της και πολλοί θεωρούν πια ότι είναι το καλύτερο στόπερ στον κόσμο. Όχι άδικα βάσει των επιδόσεών του. Έχει παίξει ήδη σε έναν τελικό Champions League με τους «ρεντς» και ευελπιστεί να το καταφέρει και φέτος. Ταυτόχρονα είναι μέλος της καλύτερης ομάδας στην ιστορία της Λίβερπουλ επί εποχής Premier League -βάσει των βαθμών που έχει μαζέψει- και ευελπιστεί πως θα σηκώσει στο φινάλε και την κούπα!

Και όλα αυτά τη στιγμή που υποκλίνονται στο ταλέντο του οι πάντες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που αναδείχτηκε για φέτος ο καλύτερος παίκτης της Premier League. Μιλάμε για ένα βραβείο που ψηφίζουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και αυτό λέει πολλά. Α και ξέρετε πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγε σε αμυντικό; Το 2005 στον Τζον Τέρι!

Για να έρθουν όλα αυτά, όμως, έπρεπε να παλέψει πολύ τόσο εκείνος όσο και η μητέρα του που τον μεγάλωσε σχεδόν μόνη της. Ο δρόμος προς την κορυφή μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν ήταν για τον Φαν Ντάικ…

«Ξέχνα το ποδόσφαιρο, πλένε πιάτα»!

Μοιάζει απίθανο να γνωρίζει κανείς το εστιατόριο Oncle Jean, το οποίο βρίσκεται στη γενέτηρά του Φαν Ντάικ, την Μπρέντα. Εκεί περνούσε αρκετό χρόνο ο Ολλανδός στόπερ πλένοντας πιάτα στα 16 του! Για περίπου 4 ευρώ την ώρα δούλευε. Και το συνέχισε και τον επόμενο χρόνο. Πήγαινε σχολείο, διάβαζε όσο μπορούσε και στη συνέχεια με το ποδήλατό του χρειαζόταν περίπου ένα τέταρτο για να πάει στη δουλειά. Εννοείται πως έκανε και προπονήσεις στις ακαδημίες της Βίλμερ και για να φτάσει στο Τίλμπουργκ χρειαζόταν να ταξιδέψει και ένα 30λεπτο με το τρένο.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Ζακ Λιπς, αποκάλυψε χρόνια μετά ότι του έλεγε να αφήσει την μπάλα. Μόλις έμαθε πόσο κόστισε η μεταγραφή του στη Λίβερπουλ, δεν μπορούσε να το πιστέψει. «75.000.000 λίρες; Απίστευτα χρήματα. Ήταν καλό παιδί και δουλευταράς. Ερχόταν σε μας τις δύο μέρες που είχαμε περισσότερο κόσμο. Δούλευε σκληρά για να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Μετά τις προπονήσεις τον έπαιρνε ο πατέρας του. Εγώ του έλεγα να αφήσει το ποδόσφαιρο. “Μείνε εδώ Βίρτζιλ, θα έχεις την ευκαιρία να βγάλεις τουλάχιστον κάποια λεφτά”. Έχουμε ακόμα το νούμερό του. Προσπάθησα κάποια στιγμή να τον καλέσω. Όχι για να του ζητήσω να δουλέψει ξανά, αλλά για να τον συγχαρώ. Είμαι περήφανος γι’ αυτόν». Στο εστιατόριο υπάρχει ακόμα μία φανέλα του από όταν έπαιζε στη Σέλτικ…

Ο χωρισμός των γονιών του

Ένας από τους λόγους που ανάγκασαν τον Φαν Ντάικ να δουλέψει από τόσο μικρός ήταν η οικογενειακή του κατάσταση. Έπρεπε να βοηθήσει τη μητέρα του, αφού η τελευταία μεγάλωνε τρία παιδιά μόνη της από αρκετά νωρίς. «Η αλήθεια είναι πως ο πατέρας του δεν ήταν κοντά τους για πολλά σημαντικά χρόνια. Η μητέρα του ήταν πραγματική ήρωας», δήλωσε στη Sun κάποια στιγμή ο θείος του, Στίβεν Φο Σιέου.

Προσέθεσε πως «ο Βίρτζιλ τα έχει πάει απίστευτα καλά δεδομένων των δυσκολιών που υπήρχαν στην οικογένεια. Ο πατέρας του χώρισε με τη μητέρα του και για τον Βίρτζιλ ήταν πολύ δύσκολο αυτό. Δεν βγάζεις το όνομα από τη φανέλα εάν δεν υπάρχει λόγος. Αλλά ήθελε να καταστήσει σαφές το πώς αισθανόταν».

Για όσους δεν το έχουν παρατηρήσει, η φανέλα του 27χρονου δεν γράφει πίσω «Φαν Ντάικ», αλλά το μικρό του όνομα. Και ο λόγος είναι οι κακές σχέσεις που έχει με τον πατέρα του. Δεν είναι, άλλωστε, και ο πρώτος που το κάνει. Κάτι ανάλογο έχει πράξει και ο συμπατριώτης του Μέμφις Ντεπάι της Λιόν.

Ο θείος του είπε ακόμη για τη μητέρα του Φαν Ντάικ ότι «έπρεπε να μεγαλώσει τρία παιδιά, επομένως, δεν είχε χρόνο για εκείνη. Περνούσε κάθε μέρα δουλεύοντας, προσέχοντάς τα και μαγειρεύοντας. Ο Ρον είναι ένας ωραίος τύπος, αλλά από έναν πατέρα θες περισσότερα πράγματα. Πρέπει να είναι εκεί για τα παιδιά του. Παντρεύτηκε ξανά».

Ο στόπερ της Λίβερπουλ δεν μιλάει συνήθως γι’ αυτό. Το 2011, όμως, είπε επί του θέματος: «Αρχικά έμενα με τον πατέρα μου για λίγο και στη συνέχεια επέστρεψα στη μητέρα μου με την οποία έμεναν ο αδερφός μου και η αδερφή μου. Κάπου εκεί σταμάτησα να έχω επαφές με τον μπαμπά μου».

Το καλοκαίρι που τον άλλαξε

Σε συνέντευξη που έδωσε τον Φεβρουάριο, ο Φαν Ντάικ είπε ότι «στα 16 μου, ήμουν ένα αργό δεξί μπακ και όχι τόσο καλός για να παίξω στόπερ». Και εάν αναρωτιέστε πώς γινόταν να παίζει στο πλάι με τέτοιο ύψος, η απάντηση είναι απλή. Δεν ήταν τόσο ψηλός τότε. Όλα άλλαξαν εκείνο το καλοκαίρι, λίγο πριν γίνει 17.

Ξαφνικά πήρε μέσα σε λίγο καιρό 18 πόντους! Εννοείται πως ήταν τόσο απότομο αυτό που του έβγαλε και σημαντικά προβλήματα. «Είχα τόσα πολλά θέματα. Πονούσαν τα γόνατά μου, αισθανόμουν ενοχλήσεις στη βουβωνική χώρα και έπρεπε να φοράω πάτους στα παπούτσια. Χρειαζόμουν μία πολύ καλή αποθεραπεία και έμεινα εκτός για έξι εβδομάδες», αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο BBC. Ταυτόχρονα, όμως, είχε γίνει και το πρώτο βήμα για τη συνέχεια. Με αυτό το ύψος δεν γινόταν να μη μονιμοποιηθεί στο κέντρο της άμυνας.

Γιατί χρειάστηκε τόσο για να ανακαλύψουμε τον Φαν Ντάικ;

Δεν ήταν παιδί-θαύμα όπως ας πούμε ο Ραφαέλ Βαράν. Αργήσαμε να τον μάθουμε. Γιατί; Ένα πολύ ωραίο θέμα σχετικά με αυτό έχει κάνει το Bleacher Report με τη βοήθεια του Πίετερ Χούιστρα. Ο τελευταίος ανακάλυψε τον Φαν Ντάικ το 2009, όταν ήταν στις ρεζέρβες του Άγιαξ. «Κάποιες φορές έπαιζε με τις ρεζέρβες της Βίλεμ και άλλες με την Κ19. Μερικές φορές ως αμυντικός και άλλες ως επιθετικός. Έβλεπες πως ακόμα είναι άγουρος».

Την επόμενη χρονιά ο Χούιστρα προσελήφθη ως πρώτος προπονητής στη Χρόνινχεν και πήρε τον Φαν Ντάικ. Ο τελευταίος στη Βίλεμ δεν είχε τις ευκαιρίες που θα ήθελε και έτσι την άφησε για να πάει σε μία πόλη που ήταν σαφώς πιο μακριά από τη γεννέτηρά του. Σταδιακά άρχισε να παίζει με την πρώτη ομάδα, αλλά η μεταγραφή δεν ερχόταν. Γιατί;

«Στην Ολλανδία, εάν δεν είσαι από τις ακαδημίες των Άγιαξ, Αϊντχόφεν ή Φέγενοορντ, οι σκάουτς προβληματίζονται. “Γιατί πήγε στη Βίλεμ; Μήπως κάτι δεν πάει καλά”, σκέφτονταν κάποιοι», εξήγησε ο Χούιστρα. Υπήρχε, όμως, και κάτι ακόμα αρνητικό. Το τόνισε πριν από λίγους μήνες και ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ολλανδίας, Ρόναλντ Κούμαν. Ο Φαν Ντάικ ήταν υπερβολικά χαλαρός και αυτό σε κάποιους δεν άρεσε.

Έτσι τον εντόπισε η Σέλτικ

Για την εξέλιξη του Φαν Ντάικ η Σέλτικ ήταν το «κλειδί». Έμεινε εκεί δύο χρόνια, έμαθε το βρετανικό στυλ παιχνιδιού και ήταν έτοιμος στη συνέχεια να πάει στην Premier League. Πώς τον βρήκαν, όμως, οι Σκωτσέζοι; Μέσω του σκάουτ τους Νιλ ΜακΓκίνες, ο οποίος άρχισε να τον παρακολουθεί το 2011.

Για πρώτη φορά τον είδε από κοντά τον Φεβρουάριο του 2013. Η Χρόνινχεν έπαιζε με τη Φίτεσε και ο ΜακΓκινες είχε πάει για τον Ολλανδό αμυντικό. Εντυπωσιάστηκε από την ηρεμία που είχε στο παιχνίδι του δεδομένου ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει τον Βιλφρέντ Μπονί. Ο Ιβοριανός εκείνη τη σεζόν είχε βρει πρώτος σκόρερ στην Eredivisie με 31 γκολ. «Το να μη φοβάσαι όταν είσαι τόσο νέος και έχεις αντίπαλο έναν τύπο όπως ο Μπονί, που τότε ήταν σε τρομερή κατάσταση, δείχνει πόσο ισχυρός είσαι ως χαρακτήρας». Ατάκα του ΜακΓκίνες η συγκεκριμένη που λογικά θα μετέφερε και στους ανθρώπους της Σέλτικ.

Τρεις μήνες μετά ο βοηθός του Νιλ Λένον, Γιόχαν Μιάλμπι, πήγε στην Ολλανδία να δει το τελευταίο ματς της Χρόνινχεν για τη σεζόν απέναντι στον Άγιαξ. Διαπίστωσε πως «θα μας ενίσχυε παντού! Όχι μόνο με τα ηγετικά του χαρακτηριστικά, αλλά και επειδή ήταν μεγαλόσωμος, δυνατός και γρήγορος για το μέγεθός του».

Εκείνο το καλοκαίρι έγινε η… κλοπή! Η Σέλτικ τον πήρε μόλις για 2.000.000 ευρώ. «Ήταν απίστευτος», είπε ο Νιλ Λένον πριν από λίγους μήνες στο Soccer AM. «Όταν μου τον έδειξαν σε βίντεο, σκέφτηκα ότι μπορεί να γίνει ο επόμενος Ρίο Φέρντιναντ. Όταν τον είδα κόντρα στον Άγιαξ προσπαθούσα να καταλάβω γιατί δεν τον παρακολουθούσαν άλλοι σκάουτς. Ήξερα πως έπρεπε να κλείσει το deal γρήγορα. Από την πρώτη του μέρα στην προπόνηση ήταν τρομερός. Του είπα “απόλαυσέ το όσο βρίσκεσαι εδώ, γιατί δε θα μείνεις για πολύ”. Μου κάνει εντύπωση πως έμεινε δύο χρόνια».

Το ματς με την Μπαρτσελόνα και ο Κούμαν

Οι οπαδοί της Σέλτικ πρέπει να ήταν οι πρώτοι που να συνειδητοποίησαν το ταβάνι του Φαν Ντάικ εκείνη τη νύχτα της 1ης Οκτωβρίου του 2013. Ο 22χρονος τότε Ολλανδός έκανε μαγική εμφάνιση απέναντι στην Μπαρτσελόνα των Τσαβι, Ινιέστα, Φάμπρεγκας, Νεϊμάρ και Πέδρο. Δεν αποκλείεται τότε να τον έβαλε στο μπλοκάκι της και η Σαουθάμπτον, η οποία ούτως ή άλλως παρακολουθούσε τον Φρέιζερ Φόρστερ. Ο Άγγλος τερματοφύλακας αποκτήθηκε εκείνο το καλοκαίρι από τους «Άγιους» και ο Φαν Ντάικ έκανε την ίδια διαδρομή έναν χρόνο μετά.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο συμπατριώτης του Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος τον πίστευε πολύ, όπως και ο Ρος Γουίλσον. Ο τελευταίος ήταν ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος της Σαουθάμπτον. Ένας Σκωτσέζος, που ξεκίνησε την καριέρα του από τη Φαλκίρκ. Οι δυο τους μαζί με τον σκάουτ Μπιλ Γκριν αποφάσισαν πως ο Φαν Ντάικ ήταν αυτός που θα κάλυπτε το κενό που άφηνε ο Τόμπι Αλντερβάιρελντ.

Αργότερα ο Γουίλσον είπε πως «ο Βίρτζιλ ταίριαζε γάντι στη Σαουθάμπτον. Ήταν πολύ σημαντικό που είχαμε ήδη Ολλανδούς παίκτες και τον Ρόναλντ προπονητή. Προσαρμόστηκε αμέσως. Κέρδισε κατευθείαν τους συμπαίκτες του και τους φιλάθλους. Είμαστε περήφανοι για εκείνον. Ήθελε πολύ να φύγει και να παίξει στο Champions League με τη Λίβερπουλ».

Η Σέλτικ τον έδωσε για 11.500.000 λίρες ενημερώνοντας μάλιστα ότι «κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να κρατήσουμε τον Βίρτζιλ. Του προσφέραμε επέκταση συμβολαίου αρκετές φορές. Ωστόσο, μας ξεκαθάρισε πως το είχε πάρει απόφαση να παίξει στην Premier League». Όσο για τη συνέχεια; Λίγο-πολύ γνωστή. Εάν δεν είχε και έναν σοβαρό τραυματισμό, ίσως είχε φύγει και νωρίτερα από τη Σαουθάμπτον.

Η εκτόξευση και ο Κλοπ

Φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2017 και τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως ο Φαν Ντάικ λέει στη Σαουθάμπτον πως ήρθε η στιγμή να φύγει και να πάει στη Λίβερπουλ. Οι «Άγιοι» κάποια στιγμή στυλώνουν τα πόδια, χαλάνε τη μεταγραφή, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να τον κρατήσουν για ένα εξάμηνο παραπάνω. Ο Γιούργκεν Κλοπ προτίμησε να μην πάρει κανέναν στόπερ και να τον περιμένει μέχρι τέλους. Του ασκήθηκε έντονη κριτική γι’ αυτό, όπως και για τα λεφτά που τελικά έδωσε. Μάλλον τώρα πρέπει να χαμογελάει με τους επικριτές του.

Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα τον ήθελε επίσης, ενώ σχετικά πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα πως στο παρά πέντε κίνηση έκανε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όταν το πήραν απόφαση οι «κόκκινοι διάβολοι», ήταν πολύ αργά. Ενημερώθηκαν πως ο παίκτης είχε ήδη κλείσει στη Λίβερπουλ. Ούτως ή άλλως ο Φαν Ντάικ το είχε ξεκαθαρίσει πως ήθελε να δουλέψει με τον Κλοπ.

Τα 75.000.000 λίρες που δαπανήθηκαν, τον έκαναν την πιο ακριβή μεταγραφή αμυντικού στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Τώρα μοιάζουν ένα φυσιολογικό ποσό για όσα κάνει. Μιλάμε για έναν αμυντικό που δεν παίρνει κάρτες, δεν χάνει τάκλιν, κερδίζει σχεδόν κάθε μονομαχία και το κυριότερο, άλλαξε όλη την αμυντική συμπεριφορά της Λίβερπουλ. Κάπως έτσι έχει γίνει από τα αγαπημένα παιδιά του Kop, φοράει ακόμα και το περιβραχιόνιο κάποιες φορές, ενώ έχει και το δικό του τραγούδι…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φαν Ντάικ: Από αργό δεξί μπακ, το καλύτερο στόπερ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αντώνης Τσιράκης

Το μόνο πιο δυνατό από το πάθος του για το ρεπορτάζ και την είδηση, είναι η αγάπη του για τη Λίβερπουλ. Από τα αμφιθέατρα του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το… Πανεπιστήμιο των γηπέδων, μια ντρίμπλα δρόμος ήταν μόνο. Ξεκίνημα και «αγροτικό» στον Αδέσμευτο Τύπο, μετά Sport24 και a-sports, άλλου τύπου «Πανεπιστήμια» κι αυτά. Και το 2017, ήρθε το τηλεφώνημα που τα άλλαξε όλα. Έκτοτε βρίσκεται στην οικογένεια του Sportime.